Europese School in Bergen wint scholenactie ‘30dagengezonder’

Leerlingen gaven aan dat het in het begin best pittig was, maar steeds makkelijker ging...

In maart organiseerde GGD Hollands Noorden de actie ‘30dagengezonder’. Bij deze actie kiezen deelnemers hun eigen gezonde uitdaging, bijvoorbeeld elke dag een ommetje of 10.000 stappen, koud afdouchen, 30 dagen vegetarisch eten of elke dag je smartphone een uurtje uit. Om scholen in regio Noord-Holland-Noord extra te stimuleren om deel te nemen aan de actie heeft de GGD een dopper win-actie georganiseerd voor deze scholen.

Van de deelnemende klassen die hun ervaring met de GGD deelden, heeft één klas doppers voor de hele klas gewonnen: klas S1English van de Europese School in Bergen is de gelukkige winnaar van de doppers! Deze klas had zich aangemeld met de uitdaging: samen elke dag aan onze fitheid werken met bijvoorbeeld push ups, burpees, wandelen of fietsen. Leerlingen gaven aan dat het in het begin best pittig was, maar steeds makkelijker ging. Een leerling: “I liked doing a forming exercize every day. It was hard to always do it, but in the end I managed.”

Afgelopen woensdag heeft Esther Kleine Deters van GGD Hollands Noorden de doppers uitgedeeld.
Esther: “Fantastisch om de diverse uitdagingen binnen te krijgen en dat scholen ervaren dat de impact van een kleine aanpassing in het gedrag toch best groot kan zijn. In de winnende klas op de Europese School had deelname aan de actiemaand naast effect op de lichamelijk conditie van de leerlingen ook een heel positief effect op de saamhorigheid in de klas door er samen mee bezig te zijn. Een dopper is natuurlijk een leuke prijs om te winnen, maar de positieve lichamelijke en sociale effecten op de gezondheid zijn natuurlijk nog een veel mooiere prijs!”

Ook voor basisscholen in de regio Noord-Holland Noord loofde GGD Hollands Noorden doppers uit voor een deelnemende klas. Van de basisscholen was groep 4b van de Jozefschool in Venhuizen de winnaar. Zij deden mee met de uitdaging Daily mile: dagelijks onderbreken kinderen de lesdag om vijftien minuten in hun eigen tempo een rondje te rennen of joggen.

Esther: “Het mooie is dat klassen het nieuw aangeleerde gedrag voortzetten. Zo zie je dat je dus in een maand tijd al kunt wennen aan een gezondere gewoonte.”

‘30dagengezonder’ is een jaarlijkse actie voor jong en oud. De organisatie is in handen van GGD Hollands Noorden, GGD Gooi en Vechtstreek, GGD Zaanstreek Waterland, GGD Kennemerland, GGD West Brabant, GGD Hart voor Brabant en GGD IJsselland. In Noord-Holland wordt de actie ondersteund door Groen Kapitaal van de provincie Noord-Holland.

Voor meer informatie over de actie 30dagengezonder zie www.30dagengezonder.nl.