Er lijkt een ware burn-out epidemie te heersen
Ook (misschien vooral) onder jongeren is het een groeiend probleem...
Gepubliceerd: 12 augustus 2022
Wat blijkt: 63% van 18- tot 34-jarigen heeft een psycholoog bezocht. Spanning wordt vooral door werkdruk en het sociale leven veroorzaakt. Ongeveer 24% is dagelijks bang voor een burn-out. Klachten: slecht slapen, piekeren, angstige of sombere gevoelens en problemen met eten.
De moderne mens is heus niet zwakker dan oudere generaties. Burn-out heeft vooral met toenemende belasting te maken. Het werk, het privéleven en alle andere uitdagingen blijven toenemen. We jagen onszelf steeds verder op. Waar vorige generaties met natuurlijke rustperiodes werden geconfronteerd, gaan onze jongeren alsmaar door. Sociale media gaan 24/7 door, toch?
Je krijgt een burn-out als je jezelf blijft belasten. Meestal wordt deze druk ervaren tijdens bezigheden rondom werk en studie. Je legt de lat (onbewust) steeds hoger, je wilt steeds meer en je denkt dat je toch nog een stapje harder kunt. Sociale omstandigheden kunnen ook belastend zijn, zeker in combinatie met werk en studie.
Mensen die zeer gedreven zijn of perfectionistisch zijn ingesteld, lopen een grotere kans op deze aandoening. Als je iets losser en ‘gemakzuchtiger’ in het leven staat, zal je minder kans hebben op een burn-out.
Jongeren zitten nog in de opbouwfase van hun leven. Er zijn hoge verwachtingen, niet alleen bij henzelf, maar ook bij de omgeving. Voldoe je er niet aan, dan heb je gefaald. Althans, zo voelt dat.
Begin vorig jaar zat volgens een artikel in het AD zo’n 80% van de jongeren tegen een burn-out aan. Blijkbaar is de druk te groot. De draaglast is groter dan de draagkracht, zoals het RIVM het formuleert.
‘Stress op zichzelf hoeft niet problematisch te zijn. Ieder mens ervaart immers wel eens stress en stress brengt het lichaam in een ‘staat van paraatheid’. Maar als de draaglast groter is dan de draagkracht kan stress problematisch worden’, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Overigens: er is veel aandacht voor burn-out klachten onder jongeren, maar de waarheid ligt iets genuanceerder. Vooral de groep 25 jaar tot 44 jaar ondervindt burn-out klachten, zo wijst onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO uit. De groep daaronder en daarboven zit onder het landelijk gemiddelde qua klachten.
Wat wel naar voren komt uit het onderzoek is dat onder jongeren het perfectionisme, het idee dat anderen en zijzelf veeleisender zijn geworden, is toegenomen en jongeren blijven tegelijkertijd vaak in flexibele contracten hangen. Zij vormen dus een risicogroep.
Wil je voorkomen dat je in een burn-out terecht komt? Dan is het belangrijk om de balans te vinden tussen lichaam en geest. Leefstijl, voeding, bewegen en dergelijke bepalen in hoge mate hoe jij je voelt.
Aan de bak dus.