En zo maak je een ultiem herfstgerecht: gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree
Door Bergenaar Henk van den Berg
Gepubliceerd: 7 oktober 2022
Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet, krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!
Wat hebben we nodig?
Half om half gehakt
Gehaktkruiden
Uitje
Teen knoflook
Stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
Rode wijn
Kaneel
Cranberry compote
Citroensap
Honing
Kleine spruitjes
Spekjes
Nootmuskaat
Aardappelen
Boter en wat melk
Aan de arbeid maar weer.
We beginnen met het schillen van de peertjes, halveer en verwijder het klokhuis. Doe ze in een pan met wat water en een flinke scheut rode wijn tot ze onder staan.
Voeg kaneel, wat citroensap, een eetlepel cranberrycompote en een snufje zout en wat honing toe en laat op matig vuur aan de kook komen en op laag vuur stoven.
Meng het gehakt met de gehaktkruiden, een fijn gesnipperde ui en fijngesneden knoflook en draai er stevige ballen van. Braad de ballen aan in boter in een braadpan en gaar ze op laag vuur met de deksel op de pan.
Maak de aardappelpuree met wat warme melk en een flinke klont boter, voeg nootmuskaat naar smaak toe.
Maak de spruitjes schoon en doe de spekblokjes in een koekenpan op zeer laag vuur.
Doe de spruitjes in een pan met kokend water en blancheer zes à zeven minuten, laat ze uitdruipen in een zeef en wok ze in de koekenpan met de spekjes.
Klaar is Kees, smakelijk eten.
Henk van den Berg
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.