En heb jij je schaapjes al op het droge?

De meeste zestigplussers hebben weinig reden tot klagen

Het is fijn om geld apart te zetten, zodat je altijd een buffer achter de hand hebt. Hoeveel geld hebben zestigplussers gemiddeld op hun spaarrekening? En welk bedrag is verstandig?

De afgelopen jaren is het totaal aan spaargeld van alle Nederlandse huishoudens steeds verder gegroeid. In het eerste kwartaal van 2023 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 13,3 miljard euro, meldt het het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Dit is 620 miljoen euro meer dan in het eerste kwartaal van 2022.

Spaarquote stijgt
Volgens het CBS was ook de spaarquote – het deel van je inkomen dat je spaart of belegt – in het eerste kwartaal van 2023 hoog: 14,4 procent. Ter vergelijking: tussen 2015 en 2019 bedroeg de gemiddelde spaarquote 10,8 procent. Het betekent dat huishoudens, ondanks de hoge inflatie, nog steeds relatief veel blijven sparen.

Gemiddeld spaargeld
Uit data van het CBS blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld € 46.300 aan bank- en spaartegoeden bezitten. Dit is te lezen op de website van Knab, op basis van cijfers van het CBS. Dat klinkt veel, staat er, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de rijkere huishoudens het gemiddelde spaargeld flink omhoog trekken. Het mediane spaarbedrag, ofwel: het midden, ligt met € 18.200 een stuk lager. De ene helft van de Nederlandse huishoudens heeft dus een lager spaarsaldo en de andere helft zit daarboven.

Spaargeld van zestigplussers
De gemiddelde zestigplusser heeft flink wat spaargeld, blijkt uit onderzoek van het CBS. Als we kijken naar de leeftijdscategorie van 55 tot 65 jaar, dan ligt het gemiddelde spaargeld op € 60.400. Van 65 tot 75 jaar ligt het gemiddelde spaarbedrag op € 64.600 en mensen tussen de 75 en 85 jaar hebben gemiddeld € 64.000 op hun spaarrekening.

De oudste mensen in onze maatschappij hebben het meeste spaargeld. Personen van 85 jaar of ouder hebben gemiddeld € 64.800 aan spaargeld.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?
Je vraagt je vast weleens af hoeveel geld er minimaal op je spaarrekening moet staan. Annemarie van Gaal, financieel expert: “Het is fijn om een bedrag op je spaarrekening te hebben als de auto of de wasmachine het begeeft bijvoorbeeld. Zelf adviseer ik altijd dat je een bedrag op je bankrekening zou moeten hebben waarmee je minimaal drie maanden je vaste en variabele kosten zou kunnen betalen zonder rekening te houden met inkomsten. Spaargeld geeft een gevoel van zekerheid: je kunt wat tegenvallers opvangen.”

Bron: CBS