Deel

advertentie

Elzasser zuurkool met wijn en casselerrib

De echte traditionele Elzasser zuurkoolschotel is een slow-food gerecht bij uitstek

Elzasser zuurkool met wijn en casselerrib

Niet even iets dat je snel op tafel zet. Het gerecht stooft maar liefst zes uur, maar is het wachten waard. Heerlijk om eens op een rustige zondag te maken.

Bij zuurkool serveer je het best een droge Riesling of een Riesling Grand Cru uit de Elzas. De mooie frisse zuren en fruittonen van de Riesling passen uitstekend bij de fris zure smaak van de zuurkool. Gebruik in het gerecht zelf ook een redelijk goede Riesling, een goedkope Riesling die je ook niet graag zou drinken doet afbreuk aan je gerecht.

Er zijn ook mensen die Gewürztraminer serveren bij een zuurkoolschotel. Wat ons betreft geen aanrader. Gewürztraminer heeft alles wat zuurkool niet heeft. Het uitbundige karakter van de Gewürztraminer met veel tropisch fruit en wat zoet botst met het fris zure van de zuurkool. Ongetwijfeld vraag je je nu af waar komt het verhaal dan vandaan dat zuurkool en GewUrztraminer goed samen gaan? Dat hebben we eigenlijk te danken aan de Parijzenaren. Die drinken zich helemaal ongans aan Gewürztraminer, het liefst nog de wat zoetere en krachtigere Grand Cru’s. Daar serveert een brasserie ook vaak Elzasser zuurkoolschotel met,  jawel, een Gewürztraminer.

Tot zover de wijnen dan nu het gerecht. We gaan aan de slag. Het recept is voor 6 personen. Ben je met minder mensen, dan kan je het ook voor twee dagen maken, of wat mensen uitnodigen.

Ingrediënten
1 kilo zuurkool
500 gram casselerrib
dikke plak ontbijtspek
stuk varkensknieschijf
1 rookworst
1 ui
600 gram aardappelen
80 gram boter
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
stukje foelie
koriander
2 knoflooktenen
zout en peper naar smaak
1 fles Riesling uit de Elzas

Voorbereiding
Doe de zuurkool in een zeef en spoel even af onder de koude kraan. Knijp de zuurkool uit.
Blancheer de casselerrib met ontbijtspek vijf minuten in water om het teveel aan zout eraan te onttrekken. Dep het vlees droog met keukenpapier.
Vouw de kruiden in een koffiefiltertje, zodat ze na de bereiding makkelijk te verwijderen zijn.

Bereiding
Verhit de boter. Fruit de uien vijf minuten op niet te hoog vuur. Leg de helft van de zuurkool op de uien, daarop al het vlees behalve de worst (dus casselerrib of zuurkoolspek, ontbijtspek en varkensknie), en het doekje of filtertje met de kruiden. Spreid de rest van de zuurkool erover uit. Giet vier deciliter wijn in de pan, leg nog wat klontjes vet op de zuurkool, en sluit de pan. Je kunt zelfs de zuurkool helemaal afsluiten door een stuk vetvrij papier direct op de zuurkool te leggen.
Laat de zuurkool nu vier tot zes uur zachtjes stoven, doe er wat peper over (uit de molen). Dit kan op een laag pitje op het fornuis of in een niet te hete oven (150oC). Haal het vlees na drie uur uit de pan, snijd het in stukken (verwijder bot en kraakbeen), en doe dit het laatste half uur terug in de pan. Haal het zakje met kruiden er uit. Doe eventueel zout in de pan.
Kook de aardappelen apart gaar, verwarm de rookworst.

Originele recept is afkomstig van Coquinaria.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen…

16 april 2021

Één, twee of geentrapstrekker

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Seizoen Oosterscheldekreeft is weer van start gegaan (filmpje)

16 april 2021

Het kreeftenseizoen is deze week officieel geopend in Zeeland

Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek bracht met zijn boot MS3 de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 aan wal.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

9 april 2021

Gedonder in de glazen

Waarom maakt het juiste glas het verschil! Ik vermoed dat mensen wel eens denken ‘overdreven’, als ik mijn kritische blik laat vallen op een glas dat de inhoud geen recht doet! Misschien komt het een tikkeltje obsessief over…

Een goede runderbouillon is de basis voor zoveel meer…

9 april 2021

Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken.

Cuno’s wijnen…

2 april 2021

Hollandse schonen in de Provence

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Asperges: het ultieme lente-paasdiner (filmpje)

2 april 2021

Een aspergemaaltijd bereiden

Asperges koken, hoe doe je dat nou? Hoe moet ik asperges schillen? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 maart 2021

De oorsprong van cava

In 1872 werden de eerste flessen cava geproduceerd door Josep Raventós in zijn wijnmakerij Codorníu gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia, regio Penedès (Catalonië). In navolging van deze grondlegger gingen in de loop der jaren steeds meer wijnmakers zich toeleggen op de productie van cava.

Lekker voor bij de paasbruch: Gehakt en ei à la beef Wellington (8 foto’s)

26 maart 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten oventijd

Weet je al wat je op tafel gaat zetten tijdens de paasdagen? Misschien ben je nog opzoek naar een lekker hartig hapje met ei? Voor bij de brunch, als hapje bij de borrel of misschien als onderdeel van de paasmaaltijd? Deze bladerdeegrol van gehakt met ei is in al die gevallen echt een aanrader.

Cuno’s wijnen…

19 maart 2021

Immigratievraagstuk

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Iedereen houdt van grootmoeders gehaktballen (filmpje)

19 maart 2021

Maar wat dacht u van het recept van sterrestaurant De Librije...

De redactie ging zelf aan het werk om te zien of ze inderdaad wel zo geweldig zijn. En ja... dat zijn ze. Hier hebben we het recept voor u. Maar we hebben er zelf nog wel het e.e.a. aan toegevoegd.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 maart 2021

Wijn verkeerd bewaren heeft een negatieve invloed op de smaak en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot bederf

Het valt me vaak op dat flessen wijn op plekken worden neergelegd die niet bevorderlijk zijn voor de houdbaarheid, bijvoorbeeld op de vensterbank en dan ook nog in de volle zon.

Tijd voor… Tom Kha Kai

12 maart 2021

Thaise kokossoep met kip én heel veel andere fijne ingrediënten

Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokossoep met kip en galanga wortel.

Beef Wellington, heerlijk om zelf te bereiden

5 maart 2021

Met spannend filmpje hoe het ook anders kan...

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Cuno’s wijnen…

5 maart 2021

Koosjere druif

’s Lands knuffelwarenhuis HEMA gooide recent koosjere wijn in de reclame. Dat vind ik nobel. Koosjere wijn is namelijk vooral bestemd voor de belijdend Joodse gemeenschap.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 februari 2021

Een goed glas wijn in combinatie met een mooi gerecht is een liefhebberij die vele mensen delen

Door de wijncursussen die ik heb gevolgd, ben ik me bewuster geworden hoe gerechten te combineren met een bijpassende wijn.

Je hebt een mooi stukje vlees bij je favoriete slager gekocht…

26 februari 2021

Maar dan volgt de juiste bereiding. Zo bak je de perfecte entrecôte

Zeg je vlees, dan zeg je Gertjan Kiers. Een van de beste slagers van Nederland heeft nu een kookboek: Vleesbijbel. Wij mogen alvast zijn tips en recept delen voor de perfecte entrecôte.

Er zijn duizenden verschillende soorten wijnen, lastig kiezen dus…

19 februari 2021

Wij vonden de 25 bekendste wijnsoorten + een smaakoverzicht

Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn.

Een recept tussen winter en voorjaar in…

19 februari 2021

Italiaanse Minestronesoep

Minestronesoep! Beter bekend als dé Italiaanse maaltijdsoep. Waarom hij zo vullend is? Dat komt door de pasta. Maar ook door de hoeveelheid groente. Een minestrone leent zich ook nog eens uitstekend voor restjes.

Cuno’s wijnen…

12 februari 2021

Gore wijn en patat met. Deze week een filmpje met uitleg

Echt lekkere wijn herken je meteen. Maar écht gore wijn nog veel sneller. In onderstaand interview leg ik deze not so rocket science klip en klaar uit.

Zin in wat anders dan stamppot? Maak zelf eens een Franse klassieker…

12 februari 2021

Coq au Vin

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf.

Midwinter een heerlijk tropisch gerecht…

5 februari 2021

Surinaamse saoto maaltijdsoep

Soto, of saoto in het Surinaams-Nederlands, is een soep uit de Indonesische keuken. Omdat dit gerecht door héél Indonesië op grote schaal wordt gegeten...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

5 februari 2021

Oogstjaar 2021

Het blijft altijd spannend hoe goed (of slecht!) een oogstjaar gaat worden. Op dit moment weten we nog niet wat 2021 ons gaat brengen.

De een zegt: wijn is gezond, de ander zegt: wijn is ongezond

29 januari 2021

Rode wijn vs witte wijn

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort door de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de...

Goedkoop, makkelijk te maken en weer eens iets heel anders van smaak…

29 januari 2021

Noord-Afrikaanse kippenlevertjes

Kippenlevertjes met appel en rozijnen. Bereidingstijd 15 minuten.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

22 januari 2021

Zuid-Afrikaanse wijnen

In 1998 ben ik drie maanden in Zuid-Afrika geweest met mijn man en zijn familie. We hadden een huis gehuurd in Stellenbosch in de wijk Die Boord.

De enige echte klassieke Franse uiensoep

22 januari 2021

Uiensoep à la Les Halles

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in de bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Een Franse klassieker… heerlijk stevige kost voor in de winter

15 januari 2021

Boeuf bourguignon

Het is smullen met deze Franse stoofschotel! De naam betekent ‘rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht voor de Franse Bourgogne-streek.

Vadouvan kruiden en een visje…

8 januari 2021

Super lekker en zo klaar

Dit vispakketje is makkelijk, gezond en snel klaar.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

8 januari 2021

Champagne en klimaat

We hebben inmiddels al een week mogen proeven van het nieuwe jaar. Nog even op de valreep wens ik iedereen het allerbeste voor...

Cuno’s wijnen…

1 januari 2021

Knallend 2020 verlaten

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Makkelijk zelf te maken en echt heel erg lekker

1 januari 2021

Langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Dit jaar kun je tijdens de feestdagen in Bergen terecht voor betaalbare én de betere wijnen bij …

18 december 2020

De Gouden Ton - de Cavastore.nl - Cuno's Wijnen - Verbeek

De feestdagen komen er weer aan. En kerst is bij uitstek de tijd van lekker eten en drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met kerst?

Opnieuw worden de restaurants in Bergen zwaar getroffen…

18 december 2020

Support your locals en bestel bij Bergense - Egmondse en Schoolse restaurants uw kerstmenu

De lokale restaurateurs en chefs laten zich niet uit het veld slaan. Maar liefst meer dan 40 restaurants in Bergen-Egmond-Schoorl bieden...

Terug