Deel

advertentie

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

21 Barbecuetips...

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt. De man staat met een vleestang in de ene hand en een biertje in de andere bij de barbecue om de vlammen onder controle te houden. Barbecueën is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De barbecue heeft tientallen geheimen die zelfs voor de ervaren barbecueër voor verrassingen kunnen zorgen. Om jou, als beginnend barbecueër te helpen, hebben we 21 barbecuetips voor beginners verzameld.

Barbecueën is inmiddels tot een ware kunst verheven. Om de temperatuur en de garing van je vlees goed onder controle te krijgen, zal je veel moeten oefenen. De volgende tips voor beginners kunnen je helpen om van iedere barbecue een succes te maken.

Tip 1: De basis
Houtskool
De basis van barbecueën ligt natuurlijk bij de houtskool of de briketten die je gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm, waardoor je er vlees en vis op kunt bereiden. Door de warmte die houtskool afgeeft, is dit materiaal vooral geschikt voor dunne en kleine stukken vlees.

Briketten bestaan aan de andere kant uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Dit materiaal vat iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het aansteken kan dus voor wat problemen zorgen bij een beginnend barbecueër. Het voordeel van briketten is echter wel dat ze hun warmte lang behouden en deze vrij constant afgeven. Als je grote stukken vlees met een lange garingstijd wilt bereiden, zijn briketten dus de juiste keuze.

Tip 2: In de koelkast of in de zon?
Als je gaat barbecueën is de kans groot dat je verschillende schalen vult met rauw vlees. Op deze manier kunnen gasten zelf kiezen welke stukken ze graag op de barbecue willen leggen. Omdat we het in dit geval over rauw vlees hebben, is het niet slim om de schalen voor lange tijd in de brandende zon te zetten. Je kunt het vlees beter zo lang mogelijk in de koelkast bewaren. Een van de barbecuetips voor beginners is dan ook om het vlees niet allemaal tegelijk uit de koelkast te halen. Presenteer kleine hoeveelheden en vul de schalen bij wanneer ze leeg zijn.

Tip 3: Een goede fundering
De barbecue in de tuin zetten, aansteken en je kunt beginnen. Klinkt heel simpel, maar dat is het helaas niet. Je kunt de barbecue namelijk niet overal neerzetten. Ten eerste is het niet verstandig om de barbecue te dicht bij de eettafel neer te zetten en daarnaast is het ook niet slim om de barbecue op een ongelijke vloer te plaatsen.
Je kunt beter voor een stevige en egale ondergrond zorgen, zodat je zeker weet dat je barbecue stevig staat. Het vlees dat op de barbecue ligt, kan op deze manier ook niet onverhoopt van de barbecue af rollen als je er met de vleestang tegenaan stoot.

Tip 4: De barbecue aansteken
Barbecue-aansteken
Barbecueën is voor mannen niet alleen leuk omdat ze ongegeneerd veel vlees kunnen eten, maar ook omdat ze geoorloofd een vuurtje kunnen stoken. De barbecue moet immers aangestoken worden en dat is vaak een klusje dat zij zich toe eigenen. Als jij aan deze klus begint, is het belangrijk om dit gecontroleerd te doen. Je kunt dus beter geen spiritus of alcohol gebruiken als brandstof. Steek je dit aan, dan kunnen er grote steekvlammen ontstaan. Geloof ons: dat wil je niet!
Een betere oplossing is om gebruik te maken van aanmaakblokjes. Deze branden gecontroleerd, waardoor er geen gevaren op zullen treden.

Tip 5: Laat de barbecue staan
Misschien herken je dit wel: je denkt de perfecte plek voor de barbecue gevonden te hebben. Je zet hem neer en steekt hem aan. Vervolgens komt je man of vriend naar buiten met de salades en vertelt je dat de barbecue beter aan de andere kant van de tuin kan staan. Moet je hem nu verplaatsen of niet? Het antwoord is nee. Een brandende barbecue kun je beter niet verplaatsen, ook niet wanneer je denkt dat dit op een veilige manier kan. De kolen en de behuizing van de barbecue zijn gloeiend heet en kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Een brandende barbecue laat je te allen tijde staan, ook wanneer je vrouw zegt dat het anders moet. Als je een volgende keer weer gaat barbecueën kun je altijd nog voor de andere plek kiezen.

Tip 6: Blijven plakken
Baal jij ook altijd zo als je vlees weer op de gril blijft plakken? Wij hebben er na jaren ergernis gelukkig een trucje voor gevonden. Strijk net voordat je begint met barbecueën het rooster in met wat olijfolie. De vettige laag zorgt ervoor dat het vlees nooit meer op het rooster blijft plakken. Let overigens wel op dat je het rooster niet té vettig maakt. Olie die in de vlammen, op de houtskool of op de briketten valt, kan namelijk vlam vatten.

Hoe je deze vlammen moet bestrijden, lees je bij punt 11 in deze lijst met tips voor beginners.

Tip 7: Spiesjes weken
Satéprikkers
Groot favoriet bij een barbecue zijn de vleesspiesjes. Ze zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te eten. Althans, ze zijn makkelijk te eten als de houten stokjes niet zwart en verkoold zijn.
Om dit te voorkomen, kun je de spiesjes het best de avond voordat je gaat barbecueën onderdompelen in water. Laat ze hier ‘s nachts in weken en rijg op de dag van de barbecue het gemarineerde vlees aan de stokjes. Dit is een van de barbecuetips voor beginners die vooral het eten een stuk eenvoudiger maakt!

Tip 8: Zoutarm barbecueën
Zout is een smaakmaker en wordt vaak voor het bakken over vlees gestrooid. Als je gaat barbecueën is dit echter geen slim idee. Het zout zorgt ervoor dat je vlees minder mooi en minder snel bruin wordt. Dit komt door de werking van zout. Zout onttrekt vocht uit vlees. In plaats van dat het vocht in het stuk vlees blijft zitten, gaat het op de oppervlakte liggen en voorkomt het dat je vlees bruin wordt. Wil je toch dat je vlees wat zouter wordt? Strooi dan na het garen nog wat zout over het vlees.

Tip 9: Wachten
Wanneer je de aanmaakblokjes eenmaal hebt aangestoken, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen met barbecueën. Echter is dit niet verstandig. Je kunt beter even wachten totdat de barbecue écht goed heet is geworden. Deze negende tip zal je geduld dus flink op de proef stellen, maar resulteert uiteindelijk in een lekkerder stukje vlees!

Tip 10: De gevaren van marinade en vet
Gemarineerd vlees
We hebben je net al verteld dat je op moet passen dat er geen olijfolie in de vlammen valt. Echter is olijfolie niet het enige dat beter niet in de vlammen terecht kan komen. Ook marinade (die vaak is gemaakt op basis van olie) en vet kan beter niet in de barbecue terecht komen. Let daarom altijd goed op als je marinades gebruikt of als je vlees met vet op de barbecue legt. Dreigt het vet door het rooster te vallen, verwijder het dan. Zo kun je ongestoord van je barbecue blijven genieten. Punt 13 in deze lijst helpt overigens ook bij het opvangen van vet en marinade.

Tip 11: Vlam in de pan
Een ervaren barbecueër weet dat er bij barbecueën eigenlijk geen echte vlammen aan te pas horen te komen. Toch kan het onverhoopt een keer gebeuren dat de vlammen uit de barbecue schieten. Je zult nu adequaat moeten handelen en het vuur snel onder controle moeten krijgen. Je verwacht wellicht dat je de vlammen het best met water kunt doven, maar dat is niet waar. Zand of bloem zijn een beter alternatief. Deze producten spatten namelijk niet alle kanten op, iets dat bij water nog weleens wil gebeuren.

Tip: Om er zeker van te zijn dat je goed en snel kunt handelen, mocht er vuur ontstaan, kun je het best een emmer met zand of bloem naast de barbecue zetten. Zo ontstaat er hopelijk geen paniek en blijft het de hele avond gezellig.

Tip 12: Het vlees is de ster van de avond
Ook bij de volgende paar tips blijven we nog even bij het vlees. Dit is immers de ster van de avond. Bij een barbecue staat de tafel vaak vol met allerlei lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, salades en sauzen. Zet deze smakelijke gerechten echter pas op tafel als het vlees klaar is. Hiermee voorkom je dat mensen al vol zitten voordat het vlees van de barbecue komt.

Tip 13: Langzaam garen
Vlees-garen-op-aluminium
Je kunt vlees op aluminiumfolie op de barbecue leggen. Een ander voordeel van dit stukje aluminiumfolie is dat eventuele marinade en vet worden opgevangen. Dit is duidelijk een van de tips voor beginners met meerdere functies.

Tip 14: De barbecue is geen draaimolen
Als je vlees op de barbecue ligt, is het belangrijk dat je het voldoende tijd geeft om te garen. Dit doe je onder andere door er niet te veel aan te zitten en het dus niet iedere minuut om te draaien. Laat het vlees liever een paar minuten liggen en draai het dan om.

Tip 15: Controle
Het vlees is eindelijk klaar… denk je. Om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees aan je gasten serveert, snij je altijd een stukje vlees doormidden, zodat je de binnenkant kunt controleren. Als uit deze test blijkt dat het vlees gaar is, kun je het zonder zorgen serveren. Blijkt het vlees toch nog niet helemaal gaar? Leg het dan nog enkele minuten terug op de barbecue en controleer de gaarheid vervolgens opnieuw.

Tip 16: De vleestang
Vlees-draaien-met-tang
Natuurlijk is het de bedoeling dat het vlees dat je serveert lekker mals is. Het volgende punt in deze lijst heeft hier dan ook alles mee te maken. Om het vlees mals te houden, kun je het best gebruik maken van een vleestang en niet van een vork. Met een vork prik je namelijk gaten in het vlees, waardoor de sappen, die het vlees mals maken, weg kunnen vloeien. Bij de vleestang ontstaan deze gaten niet en blijft je vlees dus lekker sappig.

Tip 17: Een halve citroen ontsmet
Naast vlees is ook vis een geliefd ingrediënt om te bereiden op de barbecue. Echter wil je natuurlijk niet dat de vis smaakt naar de marinade van het vlees dat je net hebt gebakken.
Je zult de barbecue dus tussen de gerechten door moeten ontsmetten. Dit kun je eenvoudig doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over het barbecuerooster en je barbecue is ontsmet en klaar voor de volgende gang.

Tip 18: Schaarste
Als je al een tijdje aan het barbecueën bent, zul je merken dat de houtskool of de briketten langzaam op beginnen te raken. Ben je echter nog lang niet van plan om te stoppen met bakken?
Vul de hoeveelheid kolen dan regelmatig aan. Omdat de oude kolen nog warm zijn, hebben de nieuwe kolen voldoende tijd om dezelfde temperatuur te bereiken. Jij kunt in de tussentijd gewoon doorbakken en hoeft niet te wachten totdat de barbecue weer op temperatuur is.

Tip 19: Een gesloten barbecue
Barbecue-met-deksel
Heb jij een barbecue met deksel gekocht? Dan heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die een barbecue zonder deksel hebben. De gesloten bovenkant zorgt er namelijk voor dat alle warmte binnen blijft. Het vlees gaart dus op een constante temperatuur, waardoor je meer controle hebt.

Tip 20: Barbecueën is geen kinderspel
We hoeven je dit vast niet meer te vertellen. Barbecueën is geen kinderspel en kan beter aan de volwassenen overgelaten worden. Laat je kinderen dus alleen in de buurt van de barbecue als je er zelf bij bent. En pas dan alsnog ontzettend goed op!

Tip 21: De andere helft
Weet je nog dat we je net vertelden dat je een halve citroen kunt gebruiken om het barbecuerooster te ontsmetten? De andere helft van de citroen kun je gebruiken om de barbecue schoon te maken. Als de barbecue nog warm is, wrijf je hiermee over het rooster. Vervolgens ga je er met een staalborstel overheen en zul je zien dat het vuil binnen een mum van tijd verdwenen is.

Bron: www.buitenlevengevoel.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Partij Ons Dorp
close-link
Terug