Deel

advertentie

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

21 Barbecuetips...

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt. De man staat met een vleestang in de ene hand en een biertje in de andere bij de barbecue om de vlammen onder controle te houden. Barbecueën is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De barbecue heeft tientallen geheimen die zelfs voor de ervaren barbecueër voor verrassingen kunnen zorgen. Om jou, als beginnend barbecueër te helpen, hebben we 21 barbecuetips voor beginners verzameld.

Barbecueën is inmiddels tot een ware kunst verheven. Om de temperatuur en de garing van je vlees goed onder controle te krijgen, zal je veel moeten oefenen. De volgende tips voor beginners kunnen je helpen om van iedere barbecue een succes te maken.

Tip 1: De basis
Houtskool
De basis van barbecueën ligt natuurlijk bij de houtskool of de briketten die je gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm, waardoor je er vlees en vis op kunt bereiden. Door de warmte die houtskool afgeeft, is dit materiaal vooral geschikt voor dunne en kleine stukken vlees.

Briketten bestaan aan de andere kant uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Dit materiaal vat iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het aansteken kan dus voor wat problemen zorgen bij een beginnend barbecueër. Het voordeel van briketten is echter wel dat ze hun warmte lang behouden en deze vrij constant afgeven. Als je grote stukken vlees met een lange garingstijd wilt bereiden, zijn briketten dus de juiste keuze.

Tip 2: In de koelkast of in de zon?
Als je gaat barbecueën is de kans groot dat je verschillende schalen vult met rauw vlees. Op deze manier kunnen gasten zelf kiezen welke stukken ze graag op de barbecue willen leggen. Omdat we het in dit geval over rauw vlees hebben, is het niet slim om de schalen voor lange tijd in de brandende zon te zetten. Je kunt het vlees beter zo lang mogelijk in de koelkast bewaren. Een van de barbecuetips voor beginners is dan ook om het vlees niet allemaal tegelijk uit de koelkast te halen. Presenteer kleine hoeveelheden en vul de schalen bij wanneer ze leeg zijn.

Tip 3: Een goede fundering
De barbecue in de tuin zetten, aansteken en je kunt beginnen. Klinkt heel simpel, maar dat is het helaas niet. Je kunt de barbecue namelijk niet overal neerzetten. Ten eerste is het niet verstandig om de barbecue te dicht bij de eettafel neer te zetten en daarnaast is het ook niet slim om de barbecue op een ongelijke vloer te plaatsen.
Je kunt beter voor een stevige en egale ondergrond zorgen, zodat je zeker weet dat je barbecue stevig staat. Het vlees dat op de barbecue ligt, kan op deze manier ook niet onverhoopt van de barbecue af rollen als je er met de vleestang tegenaan stoot.

Tip 4: De barbecue aansteken
Barbecue-aansteken
Barbecueën is voor mannen niet alleen leuk omdat ze ongegeneerd veel vlees kunnen eten, maar ook omdat ze geoorloofd een vuurtje kunnen stoken. De barbecue moet immers aangestoken worden en dat is vaak een klusje dat zij zich toe eigenen. Als jij aan deze klus begint, is het belangrijk om dit gecontroleerd te doen. Je kunt dus beter geen spiritus of alcohol gebruiken als brandstof. Steek je dit aan, dan kunnen er grote steekvlammen ontstaan. Geloof ons: dat wil je niet!
Een betere oplossing is om gebruik te maken van aanmaakblokjes. Deze branden gecontroleerd, waardoor er geen gevaren op zullen treden.

Tip 5: Laat de barbecue staan
Misschien herken je dit wel: je denkt de perfecte plek voor de barbecue gevonden te hebben. Je zet hem neer en steekt hem aan. Vervolgens komt je man of vriend naar buiten met de salades en vertelt je dat de barbecue beter aan de andere kant van de tuin kan staan. Moet je hem nu verplaatsen of niet? Het antwoord is nee. Een brandende barbecue kun je beter niet verplaatsen, ook niet wanneer je denkt dat dit op een veilige manier kan. De kolen en de behuizing van de barbecue zijn gloeiend heet en kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Een brandende barbecue laat je te allen tijde staan, ook wanneer je vrouw zegt dat het anders moet. Als je een volgende keer weer gaat barbecueën kun je altijd nog voor de andere plek kiezen.

Tip 6: Blijven plakken
Baal jij ook altijd zo als je vlees weer op de gril blijft plakken? Wij hebben er na jaren ergernis gelukkig een trucje voor gevonden. Strijk net voordat je begint met barbecueën het rooster in met wat olijfolie. De vettige laag zorgt ervoor dat het vlees nooit meer op het rooster blijft plakken. Let overigens wel op dat je het rooster niet té vettig maakt. Olie die in de vlammen, op de houtskool of op de briketten valt, kan namelijk vlam vatten.

Hoe je deze vlammen moet bestrijden, lees je bij punt 11 in deze lijst met tips voor beginners.

Tip 7: Spiesjes weken
Satéprikkers
Groot favoriet bij een barbecue zijn de vleesspiesjes. Ze zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te eten. Althans, ze zijn makkelijk te eten als de houten stokjes niet zwart en verkoold zijn.
Om dit te voorkomen, kun je de spiesjes het best de avond voordat je gaat barbecueën onderdompelen in water. Laat ze hier ‘s nachts in weken en rijg op de dag van de barbecue het gemarineerde vlees aan de stokjes. Dit is een van de barbecuetips voor beginners die vooral het eten een stuk eenvoudiger maakt!

Tip 8: Zoutarm barbecueën
Zout is een smaakmaker en wordt vaak voor het bakken over vlees gestrooid. Als je gaat barbecueën is dit echter geen slim idee. Het zout zorgt ervoor dat je vlees minder mooi en minder snel bruin wordt. Dit komt door de werking van zout. Zout onttrekt vocht uit vlees. In plaats van dat het vocht in het stuk vlees blijft zitten, gaat het op de oppervlakte liggen en voorkomt het dat je vlees bruin wordt. Wil je toch dat je vlees wat zouter wordt? Strooi dan na het garen nog wat zout over het vlees.

Tip 9: Wachten
Wanneer je de aanmaakblokjes eenmaal hebt aangestoken, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen met barbecueën. Echter is dit niet verstandig. Je kunt beter even wachten totdat de barbecue écht goed heet is geworden. Deze negende tip zal je geduld dus flink op de proef stellen, maar resulteert uiteindelijk in een lekkerder stukje vlees!

Tip 10: De gevaren van marinade en vet
Gemarineerd vlees
We hebben je net al verteld dat je op moet passen dat er geen olijfolie in de vlammen valt. Echter is olijfolie niet het enige dat beter niet in de vlammen terecht kan komen. Ook marinade (die vaak is gemaakt op basis van olie) en vet kan beter niet in de barbecue terecht komen. Let daarom altijd goed op als je marinades gebruikt of als je vlees met vet op de barbecue legt. Dreigt het vet door het rooster te vallen, verwijder het dan. Zo kun je ongestoord van je barbecue blijven genieten. Punt 13 in deze lijst helpt overigens ook bij het opvangen van vet en marinade.

Tip 11: Vlam in de pan
Een ervaren barbecueër weet dat er bij barbecueën eigenlijk geen echte vlammen aan te pas horen te komen. Toch kan het onverhoopt een keer gebeuren dat de vlammen uit de barbecue schieten. Je zult nu adequaat moeten handelen en het vuur snel onder controle moeten krijgen. Je verwacht wellicht dat je de vlammen het best met water kunt doven, maar dat is niet waar. Zand of bloem zijn een beter alternatief. Deze producten spatten namelijk niet alle kanten op, iets dat bij water nog weleens wil gebeuren.

Tip: Om er zeker van te zijn dat je goed en snel kunt handelen, mocht er vuur ontstaan, kun je het best een emmer met zand of bloem naast de barbecue zetten. Zo ontstaat er hopelijk geen paniek en blijft het de hele avond gezellig.

Tip 12: Het vlees is de ster van de avond
Ook bij de volgende paar tips blijven we nog even bij het vlees. Dit is immers de ster van de avond. Bij een barbecue staat de tafel vaak vol met allerlei lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, salades en sauzen. Zet deze smakelijke gerechten echter pas op tafel als het vlees klaar is. Hiermee voorkom je dat mensen al vol zitten voordat het vlees van de barbecue komt.

Tip 13: Langzaam garen
Vlees-garen-op-aluminium
Je kunt vlees op aluminiumfolie op de barbecue leggen. Een ander voordeel van dit stukje aluminiumfolie is dat eventuele marinade en vet worden opgevangen. Dit is duidelijk een van de tips voor beginners met meerdere functies.

Tip 14: De barbecue is geen draaimolen
Als je vlees op de barbecue ligt, is het belangrijk dat je het voldoende tijd geeft om te garen. Dit doe je onder andere door er niet te veel aan te zitten en het dus niet iedere minuut om te draaien. Laat het vlees liever een paar minuten liggen en draai het dan om.

Tip 15: Controle
Het vlees is eindelijk klaar… denk je. Om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees aan je gasten serveert, snij je altijd een stukje vlees doormidden, zodat je de binnenkant kunt controleren. Als uit deze test blijkt dat het vlees gaar is, kun je het zonder zorgen serveren. Blijkt het vlees toch nog niet helemaal gaar? Leg het dan nog enkele minuten terug op de barbecue en controleer de gaarheid vervolgens opnieuw.

Tip 16: De vleestang
Vlees-draaien-met-tang
Natuurlijk is het de bedoeling dat het vlees dat je serveert lekker mals is. Het volgende punt in deze lijst heeft hier dan ook alles mee te maken. Om het vlees mals te houden, kun je het best gebruik maken van een vleestang en niet van een vork. Met een vork prik je namelijk gaten in het vlees, waardoor de sappen, die het vlees mals maken, weg kunnen vloeien. Bij de vleestang ontstaan deze gaten niet en blijft je vlees dus lekker sappig.

Tip 17: Een halve citroen ontsmet
Naast vlees is ook vis een geliefd ingrediënt om te bereiden op de barbecue. Echter wil je natuurlijk niet dat de vis smaakt naar de marinade van het vlees dat je net hebt gebakken.
Je zult de barbecue dus tussen de gerechten door moeten ontsmetten. Dit kun je eenvoudig doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over het barbecuerooster en je barbecue is ontsmet en klaar voor de volgende gang.

Tip 18: Schaarste
Als je al een tijdje aan het barbecueën bent, zul je merken dat de houtskool of de briketten langzaam op beginnen te raken. Ben je echter nog lang niet van plan om te stoppen met bakken?
Vul de hoeveelheid kolen dan regelmatig aan. Omdat de oude kolen nog warm zijn, hebben de nieuwe kolen voldoende tijd om dezelfde temperatuur te bereiken. Jij kunt in de tussentijd gewoon doorbakken en hoeft niet te wachten totdat de barbecue weer op temperatuur is.

Tip 19: Een gesloten barbecue
Barbecue-met-deksel
Heb jij een barbecue met deksel gekocht? Dan heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die een barbecue zonder deksel hebben. De gesloten bovenkant zorgt er namelijk voor dat alle warmte binnen blijft. Het vlees gaart dus op een constante temperatuur, waardoor je meer controle hebt.

Tip 20: Barbecueën is geen kinderspel
We hoeven je dit vast niet meer te vertellen. Barbecueën is geen kinderspel en kan beter aan de volwassenen overgelaten worden. Laat je kinderen dus alleen in de buurt van de barbecue als je er zelf bij bent. En pas dan alsnog ontzettend goed op!

Tip 21: De andere helft
Weet je nog dat we je net vertelden dat je een halve citroen kunt gebruiken om het barbecuerooster te ontsmetten? De andere helft van de citroen kun je gebruiken om de barbecue schoon te maken. Als de barbecue nog warm is, wrijf je hiermee over het rooster. Vervolgens ga je er met een staalborstel overheen en zul je zien dat het vuil binnen een mum van tijd verdwenen is.

Bron: www.buitenlevengevoel.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Gegratineerde bloemkoolschotel (foto’s)

28 oktober 2022

Met gekruid gehakt, aardappelpuree en krokant kaaslaagje...

Deze ovenschotel met bloemkool en gehakt is herfst/winter comfort food ten top.

Hoe lees je een etiket van een fles cava

21 oktober 2022

Door: Anouk Mak

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Over kunst gesproken. Als je een liefhebber bent van verfijnd koken…

21 oktober 2022

De kunst van het koken, hoogtepunten uit de klassieke Franse keuken

Julia Child schreef het eerste deel van Mastering the art of French cooking in 1961 en sindsdien is het internationaal een van de meest gebruikte en geliefde boeken over de klassieke Franse keuken.

Wijn…. we houden er zo van, maar waar is het nou precies van gemaakt en wat is de oorsprong?

14 oktober 2022

De uitleg volgens Wikipedia

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Soorten wijn zijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen als champagne, cava en lambrusco.

Zin in een culinair orgasme?

14 oktober 2022

Wat dacht je van gerookte buikspek...

Buikspek koop je bij een van de slagers in het dorp. En als die het toevallig niet in huis hebben, dan heeft de DeKamarkt het zeker. Het recept is eenvoudig te maken en het resultaat is goddelijk. Je bent wel even bezig want de buikspek moet zeker 4 uur roken en daarna nog een uurtje de oven in, maar dan heb je ook wel wat.

En zo maak je een ultiem herfstgerecht: gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

7 oktober 2022

Door Bergenaar Henk van den Berg

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet, krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

23 september 2022

Door: Renée Bakker

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos.

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Hoe open je het beste een fles cava of champagne? (filmpje)

9 september 2022

Door: Anouk Mak

Het is me deze zomer meerdere malen opgevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe een fles cava of champagne veilig geopend moet worden.

De duinen staan weer vol met rozenbottels

9 september 2022

Rozenbotteljam is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij jam...

Maar lekker is het zeker. En rozenbottels vind je vaak heel gemakkelijk in het wild. Ik denk dat dat eigenlijk ook wel de plek is om ze vandaan te halen. Ik heb ze nog niet eerder bij een groenteboer of supermarkt zien liggen.

Wijnstop 2: De Priorat

2 september 2022

Door: Renée Bakker

Na onze stop in Narbonne zijn wij doorgegaan naar de Priorat, een wijngebied in Spanje. Onbekend en dunbevolkt. Er wonen hier namelijk maar 9000 mensen verspreid over bijna 500 km². In de gemeente Bergen wonen bijna 30.000 mensen verspreid over 120 km². Om even aan te geven hoe vervreemd wij zijn geworden van de mens. Grapje.

Deze week een heerlijke Franse klassieker…

2 september 2022

Coq au vin

Eigenlijk is Coq au vin 'gewoon' Frans plattelandsvoer. Want wat moet je nu met een taaie haan. Tegenwoordig gebruiken we gelukkig gewoon malse kipdelen.

Klassieke Parijse uiensoep

26 augustus 2022

à la Les Halles

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Mijn eigen wijn(gaard)!

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 à 3 jaar genoeg sap voor maar liefst twee flessen wijn!

Wijnstop 1: familie Fabre

19 augustus 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie. 

Als de temperaturen weer oplopen, wordt het de hoogste tijd voor….

19 augustus 2022

Surinaamse saoto soep

Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

12 augustus 2022

Door: Anouk Mak

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Kippendijen Saltimbocca

12 augustus 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Culinaire tip voor warme zomerse dagen…

5 augustus 2022

Pasta vongole (spaghetti met heerlijke venusschelpjes)

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

29 juli 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Partij Ons Dorp
close-link
Terug