Deel

advertentie

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

21 Barbecuetips...

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt. De man staat met een vleestang in de ene hand en een biertje in de andere bij de barbecue om de vlammen onder controle te houden. Barbecueën is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De barbecue heeft tientallen geheimen die zelfs voor de ervaren barbecueër voor verrassingen kunnen zorgen. Om jou, als beginnend barbecueër te helpen, hebben we 21 barbecuetips voor beginners verzameld.

Barbecueën is inmiddels tot een ware kunst verheven. Om de temperatuur en de garing van je vlees goed onder controle te krijgen, zal je veel moeten oefenen. De volgende tips voor beginners kunnen je helpen om van iedere barbecue een succes te maken.

Tip 1: De basis
Houtskool
De basis van barbecueën ligt natuurlijk bij de houtskool of de briketten die je gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm, waardoor je er vlees en vis op kunt bereiden. Door de warmte die houtskool afgeeft, is dit materiaal vooral geschikt voor dunne en kleine stukken vlees.

Briketten bestaan aan de andere kant uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Dit materiaal vat iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het aansteken kan dus voor wat problemen zorgen bij een beginnend barbecueër. Het voordeel van briketten is echter wel dat ze hun warmte lang behouden en deze vrij constant afgeven. Als je grote stukken vlees met een lange garingstijd wilt bereiden, zijn briketten dus de juiste keuze.

Tip 2: In de koelkast of in de zon?
Als je gaat barbecueën is de kans groot dat je verschillende schalen vult met rauw vlees. Op deze manier kunnen gasten zelf kiezen welke stukken ze graag op de barbecue willen leggen. Omdat we het in dit geval over rauw vlees hebben, is het niet slim om de schalen voor lange tijd in de brandende zon te zetten. Je kunt het vlees beter zo lang mogelijk in de koelkast bewaren. Een van de barbecuetips voor beginners is dan ook om het vlees niet allemaal tegelijk uit de koelkast te halen. Presenteer kleine hoeveelheden en vul de schalen bij wanneer ze leeg zijn.

Tip 3: Een goede fundering
De barbecue in de tuin zetten, aansteken en je kunt beginnen. Klinkt heel simpel, maar dat is het helaas niet. Je kunt de barbecue namelijk niet overal neerzetten. Ten eerste is het niet verstandig om de barbecue te dicht bij de eettafel neer te zetten en daarnaast is het ook niet slim om de barbecue op een ongelijke vloer te plaatsen.
Je kunt beter voor een stevige en egale ondergrond zorgen, zodat je zeker weet dat je barbecue stevig staat. Het vlees dat op de barbecue ligt, kan op deze manier ook niet onverhoopt van de barbecue af rollen als je er met de vleestang tegenaan stoot.

Tip 4: De barbecue aansteken
Barbecue-aansteken
Barbecueën is voor mannen niet alleen leuk omdat ze ongegeneerd veel vlees kunnen eten, maar ook omdat ze geoorloofd een vuurtje kunnen stoken. De barbecue moet immers aangestoken worden en dat is vaak een klusje dat zij zich toe eigenen. Als jij aan deze klus begint, is het belangrijk om dit gecontroleerd te doen. Je kunt dus beter geen spiritus of alcohol gebruiken als brandstof. Steek je dit aan, dan kunnen er grote steekvlammen ontstaan. Geloof ons: dat wil je niet!
Een betere oplossing is om gebruik te maken van aanmaakblokjes. Deze branden gecontroleerd, waardoor er geen gevaren op zullen treden.

Tip 5: Laat de barbecue staan
Misschien herken je dit wel: je denkt de perfecte plek voor de barbecue gevonden te hebben. Je zet hem neer en steekt hem aan. Vervolgens komt je man of vriend naar buiten met de salades en vertelt je dat de barbecue beter aan de andere kant van de tuin kan staan. Moet je hem nu verplaatsen of niet? Het antwoord is nee. Een brandende barbecue kun je beter niet verplaatsen, ook niet wanneer je denkt dat dit op een veilige manier kan. De kolen en de behuizing van de barbecue zijn gloeiend heet en kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Een brandende barbecue laat je te allen tijde staan, ook wanneer je vrouw zegt dat het anders moet. Als je een volgende keer weer gaat barbecueën kun je altijd nog voor de andere plek kiezen.

Tip 6: Blijven plakken
Baal jij ook altijd zo als je vlees weer op de gril blijft plakken? Wij hebben er na jaren ergernis gelukkig een trucje voor gevonden. Strijk net voordat je begint met barbecueën het rooster in met wat olijfolie. De vettige laag zorgt ervoor dat het vlees nooit meer op het rooster blijft plakken. Let overigens wel op dat je het rooster niet té vettig maakt. Olie die in de vlammen, op de houtskool of op de briketten valt, kan namelijk vlam vatten.

Hoe je deze vlammen moet bestrijden, lees je bij punt 11 in deze lijst met tips voor beginners.

Tip 7: Spiesjes weken
Satéprikkers
Groot favoriet bij een barbecue zijn de vleesspiesjes. Ze zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te eten. Althans, ze zijn makkelijk te eten als de houten stokjes niet zwart en verkoold zijn.
Om dit te voorkomen, kun je de spiesjes het best de avond voordat je gaat barbecueën onderdompelen in water. Laat ze hier ‘s nachts in weken en rijg op de dag van de barbecue het gemarineerde vlees aan de stokjes. Dit is een van de barbecuetips voor beginners die vooral het eten een stuk eenvoudiger maakt!

Tip 8: Zoutarm barbecueën
Zout is een smaakmaker en wordt vaak voor het bakken over vlees gestrooid. Als je gaat barbecueën is dit echter geen slim idee. Het zout zorgt ervoor dat je vlees minder mooi en minder snel bruin wordt. Dit komt door de werking van zout. Zout onttrekt vocht uit vlees. In plaats van dat het vocht in het stuk vlees blijft zitten, gaat het op de oppervlakte liggen en voorkomt het dat je vlees bruin wordt. Wil je toch dat je vlees wat zouter wordt? Strooi dan na het garen nog wat zout over het vlees.

Tip 9: Wachten
Wanneer je de aanmaakblokjes eenmaal hebt aangestoken, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen met barbecueën. Echter is dit niet verstandig. Je kunt beter even wachten totdat de barbecue écht goed heet is geworden. Deze negende tip zal je geduld dus flink op de proef stellen, maar resulteert uiteindelijk in een lekkerder stukje vlees!

Tip 10: De gevaren van marinade en vet
Gemarineerd vlees
We hebben je net al verteld dat je op moet passen dat er geen olijfolie in de vlammen valt. Echter is olijfolie niet het enige dat beter niet in de vlammen terecht kan komen. Ook marinade (die vaak is gemaakt op basis van olie) en vet kan beter niet in de barbecue terecht komen. Let daarom altijd goed op als je marinades gebruikt of als je vlees met vet op de barbecue legt. Dreigt het vet door het rooster te vallen, verwijder het dan. Zo kun je ongestoord van je barbecue blijven genieten. Punt 13 in deze lijst helpt overigens ook bij het opvangen van vet en marinade.

Tip 11: Vlam in de pan
Een ervaren barbecueër weet dat er bij barbecueën eigenlijk geen echte vlammen aan te pas horen te komen. Toch kan het onverhoopt een keer gebeuren dat de vlammen uit de barbecue schieten. Je zult nu adequaat moeten handelen en het vuur snel onder controle moeten krijgen. Je verwacht wellicht dat je de vlammen het best met water kunt doven, maar dat is niet waar. Zand of bloem zijn een beter alternatief. Deze producten spatten namelijk niet alle kanten op, iets dat bij water nog weleens wil gebeuren.

Tip: Om er zeker van te zijn dat je goed en snel kunt handelen, mocht er vuur ontstaan, kun je het best een emmer met zand of bloem naast de barbecue zetten. Zo ontstaat er hopelijk geen paniek en blijft het de hele avond gezellig.

Tip 12: Het vlees is de ster van de avond
Ook bij de volgende paar tips blijven we nog even bij het vlees. Dit is immers de ster van de avond. Bij een barbecue staat de tafel vaak vol met allerlei lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, salades en sauzen. Zet deze smakelijke gerechten echter pas op tafel als het vlees klaar is. Hiermee voorkom je dat mensen al vol zitten voordat het vlees van de barbecue komt.

Tip 13: Langzaam garen
Vlees-garen-op-aluminium
Je kunt vlees op aluminiumfolie op de barbecue leggen. Een ander voordeel van dit stukje aluminiumfolie is dat eventuele marinade en vet worden opgevangen. Dit is duidelijk een van de tips voor beginners met meerdere functies.

Tip 14: De barbecue is geen draaimolen
Als je vlees op de barbecue ligt, is het belangrijk dat je het voldoende tijd geeft om te garen. Dit doe je onder andere door er niet te veel aan te zitten en het dus niet iedere minuut om te draaien. Laat het vlees liever een paar minuten liggen en draai het dan om.

Tip 15: Controle
Het vlees is eindelijk klaar… denk je. Om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees aan je gasten serveert, snij je altijd een stukje vlees doormidden, zodat je de binnenkant kunt controleren. Als uit deze test blijkt dat het vlees gaar is, kun je het zonder zorgen serveren. Blijkt het vlees toch nog niet helemaal gaar? Leg het dan nog enkele minuten terug op de barbecue en controleer de gaarheid vervolgens opnieuw.

Tip 16: De vleestang
Vlees-draaien-met-tang
Natuurlijk is het de bedoeling dat het vlees dat je serveert lekker mals is. Het volgende punt in deze lijst heeft hier dan ook alles mee te maken. Om het vlees mals te houden, kun je het best gebruik maken van een vleestang en niet van een vork. Met een vork prik je namelijk gaten in het vlees, waardoor de sappen, die het vlees mals maken, weg kunnen vloeien. Bij de vleestang ontstaan deze gaten niet en blijft je vlees dus lekker sappig.

Tip 17: Een halve citroen ontsmet
Naast vlees is ook vis een geliefd ingrediënt om te bereiden op de barbecue. Echter wil je natuurlijk niet dat de vis smaakt naar de marinade van het vlees dat je net hebt gebakken.
Je zult de barbecue dus tussen de gerechten door moeten ontsmetten. Dit kun je eenvoudig doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over het barbecuerooster en je barbecue is ontsmet en klaar voor de volgende gang.

Tip 18: Schaarste
Als je al een tijdje aan het barbecueën bent, zul je merken dat de houtskool of de briketten langzaam op beginnen te raken. Ben je echter nog lang niet van plan om te stoppen met bakken?
Vul de hoeveelheid kolen dan regelmatig aan. Omdat de oude kolen nog warm zijn, hebben de nieuwe kolen voldoende tijd om dezelfde temperatuur te bereiken. Jij kunt in de tussentijd gewoon doorbakken en hoeft niet te wachten totdat de barbecue weer op temperatuur is.

Tip 19: Een gesloten barbecue
Barbecue-met-deksel
Heb jij een barbecue met deksel gekocht? Dan heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die een barbecue zonder deksel hebben. De gesloten bovenkant zorgt er namelijk voor dat alle warmte binnen blijft. Het vlees gaart dus op een constante temperatuur, waardoor je meer controle hebt.

Tip 20: Barbecueën is geen kinderspel
We hoeven je dit vast niet meer te vertellen. Barbecueën is geen kinderspel en kan beter aan de volwassenen overgelaten worden. Laat je kinderen dus alleen in de buurt van de barbecue als je er zelf bij bent. En pas dan alsnog ontzettend goed op!

Tip 21: De andere helft
Weet je nog dat we je net vertelden dat je een halve citroen kunt gebruiken om het barbecuerooster te ontsmetten? De andere helft van de citroen kun je gebruiken om de barbecue schoon te maken. Als de barbecue nog warm is, wrijf je hiermee over het rooster. Vervolgens ga je er met een staalborstel overheen en zul je zien dat het vuil binnen een mum van tijd verdwenen is.

Bron: www.buitenlevengevoel.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse truffel risotto

14 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano.

Welke wijn bij risotto al tartufo?

14 juni 2024

Een zuivere rode wijn met aardse smaken, donker en stijlvol...

Als de aarde wat natter is, gaan we op zoek naar de meest dure en gewilde vruchten van de natuur: truffels. Deze zwammen groeien onder de grond en zijn zeldzaam en kostbaar.

Bergense brouwer STOKED! en Brouwerij Egmond creëren samen een ‘collabs’ bier

14 juni 2024

Het bier is vanaf zaterdag 15 juni volop in de regio beschikbaar...

Brouwerij STOKED! uit Bergen en brouwerij Egmond hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bier te brouwen.

De belangrijkste maand voor de nog jonge wijngaard

7 juni 2024

Door: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid op achterstand gezet, de bodem is warm en vochtig… we zijn er helemaal klaar voor.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een klassieke Wiener schnitzel

7 juni 2024

De schnitzel is beetje ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje...

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht, maar niet gemakkelijk om perfect te krijgen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

31 mei 2024

Makkelijk te maken én super smaakvol...

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan gnocchi zowel bakken als koken. Deze pasta doet het eigenlijk goed bij alle soorten sauzen.

Wijn voorproeven in een restaurant: hoe moet dat eigenlijk?

31 mei 2024

Voortaan weet je precies wat je te doen staat...

Je bestelt een fles wijn in een goed restaurant, vervolgens komt de sommelier naar je toe zodat je de wijn kunt voorproeven. Wellicht ben je niet de grootste wijnkenner ooit en raak je (van binnen) lichtelijk van je apropos. Uiteraard nergens voor nodig.

Wat drink je het beste bij een Japanse ramen…

24 mei 2024

Deze fles wijn trek ik open bij zo’n dampende kom comfort

Het verschilt een beetje wat voor bouillon je eet natuurlijk. Zo zijn de zoutere bouillons als shoyu, shio en miso lekker met een frisse witte wijn zoals een riesling. Lees hier ons recept voor eenvoudige echte Japanse misosoep met ramen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Ramen, Japanse noedelsoep (foto’s)

24 mei 2024

Van oorsprong is het gerecht Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden....

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair. En... geloof mij, het is een delicatesse mits goed bereid.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Terug