Deel

advertentie

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

21 Barbecuetips...

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt. De man staat met een vleestang in de ene hand en een biertje in de andere bij de barbecue om de vlammen onder controle te houden. Barbecueën is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De barbecue heeft tientallen geheimen die zelfs voor de ervaren barbecueër voor verrassingen kunnen zorgen. Om jou, als beginnend barbecueër te helpen, hebben we 21 barbecuetips voor beginners verzameld.

Barbecueën is inmiddels tot een ware kunst verheven. Om de temperatuur en de garing van je vlees goed onder controle te krijgen, zal je veel moeten oefenen. De volgende tips voor beginners kunnen je helpen om van iedere barbecue een succes te maken.

Tip 1: De basis
Houtskool
De basis van barbecueën ligt natuurlijk bij de houtskool of de briketten die je gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm, waardoor je er vlees en vis op kunt bereiden. Door de warmte die houtskool afgeeft, is dit materiaal vooral geschikt voor dunne en kleine stukken vlees.

Briketten bestaan aan de andere kant uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Dit materiaal vat iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het aansteken kan dus voor wat problemen zorgen bij een beginnend barbecueër. Het voordeel van briketten is echter wel dat ze hun warmte lang behouden en deze vrij constant afgeven. Als je grote stukken vlees met een lange garingstijd wilt bereiden, zijn briketten dus de juiste keuze.

Tip 2: In de koelkast of in de zon?
Als je gaat barbecueën is de kans groot dat je verschillende schalen vult met rauw vlees. Op deze manier kunnen gasten zelf kiezen welke stukken ze graag op de barbecue willen leggen. Omdat we het in dit geval over rauw vlees hebben, is het niet slim om de schalen voor lange tijd in de brandende zon te zetten. Je kunt het vlees beter zo lang mogelijk in de koelkast bewaren. Een van de barbecuetips voor beginners is dan ook om het vlees niet allemaal tegelijk uit de koelkast te halen. Presenteer kleine hoeveelheden en vul de schalen bij wanneer ze leeg zijn.

Tip 3: Een goede fundering
De barbecue in de tuin zetten, aansteken en je kunt beginnen. Klinkt heel simpel, maar dat is het helaas niet. Je kunt de barbecue namelijk niet overal neerzetten. Ten eerste is het niet verstandig om de barbecue te dicht bij de eettafel neer te zetten en daarnaast is het ook niet slim om de barbecue op een ongelijke vloer te plaatsen.
Je kunt beter voor een stevige en egale ondergrond zorgen, zodat je zeker weet dat je barbecue stevig staat. Het vlees dat op de barbecue ligt, kan op deze manier ook niet onverhoopt van de barbecue af rollen als je er met de vleestang tegenaan stoot.

Tip 4: De barbecue aansteken
Barbecue-aansteken
Barbecueën is voor mannen niet alleen leuk omdat ze ongegeneerd veel vlees kunnen eten, maar ook omdat ze geoorloofd een vuurtje kunnen stoken. De barbecue moet immers aangestoken worden en dat is vaak een klusje dat zij zich toe eigenen. Als jij aan deze klus begint, is het belangrijk om dit gecontroleerd te doen. Je kunt dus beter geen spiritus of alcohol gebruiken als brandstof. Steek je dit aan, dan kunnen er grote steekvlammen ontstaan. Geloof ons: dat wil je niet!
Een betere oplossing is om gebruik te maken van aanmaakblokjes. Deze branden gecontroleerd, waardoor er geen gevaren op zullen treden.

Tip 5: Laat de barbecue staan
Misschien herken je dit wel: je denkt de perfecte plek voor de barbecue gevonden te hebben. Je zet hem neer en steekt hem aan. Vervolgens komt je man of vriend naar buiten met de salades en vertelt je dat de barbecue beter aan de andere kant van de tuin kan staan. Moet je hem nu verplaatsen of niet? Het antwoord is nee. Een brandende barbecue kun je beter niet verplaatsen, ook niet wanneer je denkt dat dit op een veilige manier kan. De kolen en de behuizing van de barbecue zijn gloeiend heet en kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Een brandende barbecue laat je te allen tijde staan, ook wanneer je vrouw zegt dat het anders moet. Als je een volgende keer weer gaat barbecueën kun je altijd nog voor de andere plek kiezen.

Tip 6: Blijven plakken
Baal jij ook altijd zo als je vlees weer op de gril blijft plakken? Wij hebben er na jaren ergernis gelukkig een trucje voor gevonden. Strijk net voordat je begint met barbecueën het rooster in met wat olijfolie. De vettige laag zorgt ervoor dat het vlees nooit meer op het rooster blijft plakken. Let overigens wel op dat je het rooster niet té vettig maakt. Olie die in de vlammen, op de houtskool of op de briketten valt, kan namelijk vlam vatten.

Hoe je deze vlammen moet bestrijden, lees je bij punt 11 in deze lijst met tips voor beginners.

Tip 7: Spiesjes weken
Satéprikkers
Groot favoriet bij een barbecue zijn de vleesspiesjes. Ze zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te eten. Althans, ze zijn makkelijk te eten als de houten stokjes niet zwart en verkoold zijn.
Om dit te voorkomen, kun je de spiesjes het best de avond voordat je gaat barbecueën onderdompelen in water. Laat ze hier ‘s nachts in weken en rijg op de dag van de barbecue het gemarineerde vlees aan de stokjes. Dit is een van de barbecuetips voor beginners die vooral het eten een stuk eenvoudiger maakt!

Tip 8: Zoutarm barbecueën
Zout is een smaakmaker en wordt vaak voor het bakken over vlees gestrooid. Als je gaat barbecueën is dit echter geen slim idee. Het zout zorgt ervoor dat je vlees minder mooi en minder snel bruin wordt. Dit komt door de werking van zout. Zout onttrekt vocht uit vlees. In plaats van dat het vocht in het stuk vlees blijft zitten, gaat het op de oppervlakte liggen en voorkomt het dat je vlees bruin wordt. Wil je toch dat je vlees wat zouter wordt? Strooi dan na het garen nog wat zout over het vlees.

Tip 9: Wachten
Wanneer je de aanmaakblokjes eenmaal hebt aangestoken, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen met barbecueën. Echter is dit niet verstandig. Je kunt beter even wachten totdat de barbecue écht goed heet is geworden. Deze negende tip zal je geduld dus flink op de proef stellen, maar resulteert uiteindelijk in een lekkerder stukje vlees!

Tip 10: De gevaren van marinade en vet
Gemarineerd vlees
We hebben je net al verteld dat je op moet passen dat er geen olijfolie in de vlammen valt. Echter is olijfolie niet het enige dat beter niet in de vlammen terecht kan komen. Ook marinade (die vaak is gemaakt op basis van olie) en vet kan beter niet in de barbecue terecht komen. Let daarom altijd goed op als je marinades gebruikt of als je vlees met vet op de barbecue legt. Dreigt het vet door het rooster te vallen, verwijder het dan. Zo kun je ongestoord van je barbecue blijven genieten. Punt 13 in deze lijst helpt overigens ook bij het opvangen van vet en marinade.

Tip 11: Vlam in de pan
Een ervaren barbecueër weet dat er bij barbecueën eigenlijk geen echte vlammen aan te pas horen te komen. Toch kan het onverhoopt een keer gebeuren dat de vlammen uit de barbecue schieten. Je zult nu adequaat moeten handelen en het vuur snel onder controle moeten krijgen. Je verwacht wellicht dat je de vlammen het best met water kunt doven, maar dat is niet waar. Zand of bloem zijn een beter alternatief. Deze producten spatten namelijk niet alle kanten op, iets dat bij water nog weleens wil gebeuren.

Tip: Om er zeker van te zijn dat je goed en snel kunt handelen, mocht er vuur ontstaan, kun je het best een emmer met zand of bloem naast de barbecue zetten. Zo ontstaat er hopelijk geen paniek en blijft het de hele avond gezellig.

Tip 12: Het vlees is de ster van de avond
Ook bij de volgende paar tips blijven we nog even bij het vlees. Dit is immers de ster van de avond. Bij een barbecue staat de tafel vaak vol met allerlei lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, salades en sauzen. Zet deze smakelijke gerechten echter pas op tafel als het vlees klaar is. Hiermee voorkom je dat mensen al vol zitten voordat het vlees van de barbecue komt.

Tip 13: Langzaam garen
Vlees-garen-op-aluminium
Je kunt vlees op aluminiumfolie op de barbecue leggen. Een ander voordeel van dit stukje aluminiumfolie is dat eventuele marinade en vet worden opgevangen. Dit is duidelijk een van de tips voor beginners met meerdere functies.

Tip 14: De barbecue is geen draaimolen
Als je vlees op de barbecue ligt, is het belangrijk dat je het voldoende tijd geeft om te garen. Dit doe je onder andere door er niet te veel aan te zitten en het dus niet iedere minuut om te draaien. Laat het vlees liever een paar minuten liggen en draai het dan om.

Tip 15: Controle
Het vlees is eindelijk klaar… denk je. Om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees aan je gasten serveert, snij je altijd een stukje vlees doormidden, zodat je de binnenkant kunt controleren. Als uit deze test blijkt dat het vlees gaar is, kun je het zonder zorgen serveren. Blijkt het vlees toch nog niet helemaal gaar? Leg het dan nog enkele minuten terug op de barbecue en controleer de gaarheid vervolgens opnieuw.

Tip 16: De vleestang
Vlees-draaien-met-tang
Natuurlijk is het de bedoeling dat het vlees dat je serveert lekker mals is. Het volgende punt in deze lijst heeft hier dan ook alles mee te maken. Om het vlees mals te houden, kun je het best gebruik maken van een vleestang en niet van een vork. Met een vork prik je namelijk gaten in het vlees, waardoor de sappen, die het vlees mals maken, weg kunnen vloeien. Bij de vleestang ontstaan deze gaten niet en blijft je vlees dus lekker sappig.

Tip 17: Een halve citroen ontsmet
Naast vlees is ook vis een geliefd ingrediënt om te bereiden op de barbecue. Echter wil je natuurlijk niet dat de vis smaakt naar de marinade van het vlees dat je net hebt gebakken.
Je zult de barbecue dus tussen de gerechten door moeten ontsmetten. Dit kun je eenvoudig doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over het barbecuerooster en je barbecue is ontsmet en klaar voor de volgende gang.

Tip 18: Schaarste
Als je al een tijdje aan het barbecueën bent, zul je merken dat de houtskool of de briketten langzaam op beginnen te raken. Ben je echter nog lang niet van plan om te stoppen met bakken?
Vul de hoeveelheid kolen dan regelmatig aan. Omdat de oude kolen nog warm zijn, hebben de nieuwe kolen voldoende tijd om dezelfde temperatuur te bereiken. Jij kunt in de tussentijd gewoon doorbakken en hoeft niet te wachten totdat de barbecue weer op temperatuur is.

Tip 19: Een gesloten barbecue
Barbecue-met-deksel
Heb jij een barbecue met deksel gekocht? Dan heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die een barbecue zonder deksel hebben. De gesloten bovenkant zorgt er namelijk voor dat alle warmte binnen blijft. Het vlees gaart dus op een constante temperatuur, waardoor je meer controle hebt.

Tip 20: Barbecueën is geen kinderspel
We hoeven je dit vast niet meer te vertellen. Barbecueën is geen kinderspel en kan beter aan de volwassenen overgelaten worden. Laat je kinderen dus alleen in de buurt van de barbecue als je er zelf bij bent. En pas dan alsnog ontzettend goed op!

Tip 21: De andere helft
Weet je nog dat we je net vertelden dat je een halve citroen kunt gebruiken om het barbecuerooster te ontsmetten? De andere helft van de citroen kun je gebruiken om de barbecue schoon te maken. Als de barbecue nog warm is, wrijf je hiermee over het rooster. Vervolgens ga je er met een staalborstel overheen en zul je zien dat het vuil binnen een mum van tijd verdwenen is.

Bron: www.buitenlevengevoel.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Nu de zomerse temperaturen oplopen, wordt het tijd voor een goede wijnkoeler

1 juli 2022

Nieuw in het assortiment van de Bergense www.cavastore.nl

Design wijnkoelers van Italiaanse makelij zijn het resultaat van gepassioneerde studie, stilistisch onderzoek naar nieuwe vormen, technologische evolutie en diepgaande kennis van materialen.

Toetje ‘ Professeur’

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is. Je zet na het diner de ingrediënten op tafel en laat je disgenoten het werk doen, as simple as that !

Zelf een hogeschool pizza bereiden? Het is makkelijker dan je denkt

10 juni 2022

Ook leuk om samen met de kinderen te doen...

De smaak van je pizza valt of staat met je bodem. Je wilt deze natuurlijk niet te vet, niet te droog, niet te dik, én niet te dun hebben.

Vakantie

10 juni 2022

Door: Renée Bakker

Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?

Dronken Pasta en Corriente…

3 juni 2022

Door: Anouk Mak

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen.

Zelf garnalenkroketten maken…

3 juni 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!

Misschien wel de allerlekkerste risotto van de hele wereld…

27 mei 2022

Truffelrisotto met wilde paddenstoelen

Heerlijk smeuïge risotto met truffel is erg makkelijk om te maken en ideaal voor een gezellig dinertje. Wij gebruikten truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Malle combi’s met de Limburgse staander

27 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (8)

20 mei 2022

De Molenschuur: Zeebaars met coquilles, gerookte paling-beurre blanc, romanesco en knolselderijcrème

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De supermarktwijntjes

20 mei 2022

Door: Renée Bakker

Ik ben een student, dus ik ben skeer (lees: blut). Laten we nou eerlijk zijn, het is tegenwoordig toch onmogelijk om rond te komen? Maar goed, dat weten we zo langzamerhand wel. Weet je wat ik nou zo moeilijk vind? Besparen op wijn.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

13 mei 2022

De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

13 mei 2022

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (6)

6 mei 2022

Strandpaviljoen Zuid: Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Bio Bullshit?

6 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (5)

29 april 2022

Panna cotta met rood fruit van The Bourbon Room

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De wijnen uit Kreta

29 april 2022

Door: Renée Bakker

Afgelopen zaterdag hadden we in de winkel een van onze importeurs op bezoek, gespecialiseerd in wijnen uit Kreta. Dat hoor je niet zo vaak hé? Wijn uit Kreta. Nou, het is verdraaid lekker.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (4)

22 april 2022

Duinvermaak - Melanzane alla Parmigiana

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Koken naar de wijn…

22 april 2022

Door: Anouk Mak

Meestal wordt er eerst een gerecht gekozen en daarna een passende wijn. Maar het kan net zo goed andersom. Dit gerecht is hier dan ook uit voortgekomen.

Manzanilla Olé

15 april 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

15 april 2022

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.  

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek

8 april 2022

Steak tartaar ‘Surf & Turf’ van Remco Sterk – chef-kok, 4 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

De kurkentrekker van opa & oma

8 april 2022

Door: Renée Bakker

Mijn opa & oma zijn 55 jaar geleden getrouwd. Op hun trouwdag hebben ze een kurkentrekker cadeau gekregen. Vijfenvijftig jaar later sta ik afgelopen vrijdag te klooien met die kurkentrekker met de gedachte: ‘voor dit soort dingen neem ik dus de volgende keer mijn eigen kelnersmes mee’, ‘hoezo hebben zij niet een kelnersmes’, ‘hoe werkt dit?’

Pindasoep én wijn…

1 april 2022

Door: Anouk Mak

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit het Bergens Kookboek

1 april 2022

Gestoomde gamba’s met knoflook van restaurant de Oude Prins (2 personen)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes geworden. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

26 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Voor de liefhebbers…

18 maart 2022

De Hollandse asperges zijn weer in aantocht

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken. Dat is ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk, vertellen kwekers uit Limburg en Noord-Brabant. ,

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

18 maart 2022

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Vega/vegan shoarma bowl

11 maart 2022

Door: Anouk Mak

Wijntip: Grüner Veltliner...

Botermalse kool met sukadesteak en pastinaak

11 maart 2022

Door: Ismael Wijnsma

Huiskok Ismael Wijnsma schudt weer een topgerecht voor ons uit zijn mouw. Prachtig om te zien, nog beter om op te eten!

Beste Jonnie, Deel 4

4 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Een onderschat visje…

4 maart 2022

Ansjovis. Ingeblikt, ingelegd in zuur of vers van de grill

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. In elk land waar hij gevangen wordt, is hij geliefd en houden ze er hun eigen tradities en bereidingswijzen op na. Vers, gepekeld of juist ingelegd in zuur, de veelzijdige ansjovis kan het allemaal hebben.

Bijzonder recept: Surinaamse kippenlevertjes

25 februari 2022

Door Bergenaar Stenley Joemrati

Hoe te beginnen...

Het laatste nieuws van de Rioja

25 februari 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm.

Je hebt zoet, zout, zuur, bitter én umami

18 februari 2022

Door: Anouk Mak

Ik was inspiratie aan het opdoen voor een lekkere maaltijd en stuitte op een veganistisch gerecht waar shiro miso in gebruikt wordt.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug