Deel

advertentie

Eindelijk: na twee jaar weer een nieuwe editie van de Horecava

Wanneer: van 9 tot en met 12 januari a.s.

Eindelijk: na twee jaar weer een nieuwe editie van de Horecava

Nog een paar weken en dan is het weer zover: de grootste horecabeurs van Nederland kan eindelijk weer een fysieke editie organiseren. In de RAI in Amsterdam komen van 9 tot en met 12 januari horecaondernemers, experts en enthousiastelingen bijeen om elkaar op de hoogte te houden van alle trends en ontwikkelingen in de branche. Personeel, innovaties en trends zullen onder andere op de agenda staan. Exhibition manager van de Horecava Florentine Rijkmans vertelt hierover aan Out of Home Shops.
Het is alweer de 66e editie van de beurs en ditmaal is de organisatie niet over één nacht ijs gegaan. Rijkmans zegt dat zij goed hebben geluisterd naar de wensen en behoeftes van de exposanten en bezoekers. “We hebben bijvoorbeeld bekeken welke van onze artikelen het afgelopen jaar goed gelezen werden. Onder meer op basis van die bevindingen zetten we nu in op drie hoofdthema’s, te weten duurzaamheid, innovatie en personeel.”

Praktische oplossingen
Op de beursvloer zie je de thema’s op verschillende manieren terug. Rijkmans licht het thema personeel toe: “Het krijgen en behouden van goed personeel is een uitdaging waar iedere horecaondernemer mee te maken heeft. Daarom hebben we een ruimte ingericht op een centrale plek waar bezoekers praktische oplossingen krijgen aangeboden om het werken in de horeca interessanter en aantrekkelijker te maken. Daarnaast bieden we een podium aan talent in de branche. Zo vindt het NK Koken plaats op de beurs, met de Hanos Gouden Koksmuts en de voorrondes van de Groene Koksmuts, een wedstrijd die volledig plant-based is. Binnen fastcasual zijn er de Lekkerste Wedstrijden. Hieronder vallen onder meer het NK Lekkerste Broodje, het NK Pizza Bakken en NK Loaded Fries”, legt Rijkmans uit.

Daarnaast wordt er op de beurs ook aandacht besteed aan mogelijk technische oplossingen voor personeelstekorten. “Robots hebben nog de naam weinig gastvrijheid uit te stralen, maar ik draai het graag om: door ze op de juiste manier in te zetten, creëer je juist tijd om je personeel zich te laten focussen op het contact met de gasten”, verklaart Rijkmans.

Duurzaamheid
Het thema duurzaamheid is momenteel niet weg te denken uit de samenleving. Daarom zal dit onderwerp tijdens de beurs extra aandacht krijgen. Zo kunnen de bezoekers kennis maken met circulair werken en kunnen ze terecht voor informatie. Hiervoor wordt onder andere een volledig operationeel pop-up restaurant opgezet op de beursvloer. “Deze chef werkt geheel circulair en zijn visie sijpelt door in de hele bedrijfsvoering”, zegt Rijkmans. Een ander voorbeeld van duurzaam ondernemen is het initiatief Dutch Cuisine, die ook aanwezig zal zijn op de beurs: “Bij Dutch Cuisine staat de plantaardige keuken centraal. Want vegan heeft zijn plek inmiddels verworven in de maatschappij. In eerste instantie wilden we een apart paviljoen inrichten voor plantaardige alternatieven, maar daar zijn we vanaf gestapt. Vegan is nauwelijks meer een trend te noemen; het hoort er al helemaal bij.”

Rijkmans stelt dat zij dit jaar veel moeite stoppen in duurzaamheid: “Bezoekers van Horecava kunnen op zoek gaan naar tips en tricks om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en zullen ook proactief benaderd worden. We willen dan niet alleen met pragmatische oplossingen komen, maar aan de hand van een checklist ook laten zien wat er wél goed gaat. We moeten samen veranderen en dat kan alleen door een positieve insteek.”

Derde pijler
Innovatie is het derde speerpunt van de beurs. Niet voor niets heeft Horecava een nieuwe pay-off gekregen en die luidt: “De toekomst is nu!” Rijkmans: “We hebben het TrendLAB, waar zo’n zestig start-ups en scale-ups zich zullen presenteren. Tijdens de opening vindt ook de uitreiking van de Horecava Innovation Awards plaats. Dit jaar hebben we dubbel zoveel genomineerden, want ook die van vorig jaar zijn op de beursvloer te vinden. Het gaat bijvoorbeeld om plantaardige vleesvervangers, verrassende drankjes en innovatieve (keuken)concepten. Mooi om te zien dat de markt, ondanks het omzetverlies van de afgelopen jaren, niet gestopt is met innoveren!”

Bron: Nationale Horecagids

advertentie

Meer 'Horeca':

Bergense horeca in de media: ElVi, de combinatie met een wijnbar is uniek voor Bergen

22 september 2023

Victor en Elvira runden eerder restaurant ElVi in Utrecht, bekroond met een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin

Bergen in Noord-Holland ligt vlak bij zee en is een echt kunstenaarsdorp waar schilders vroeger (Charlie Toorop) en nu (Rob Scholte) inspiratie vonden.

Rondje horeca 36: hoogste tijd voor herfstbier…

22 september 2023

De vaderlandse biertraditie heeft van herfstbok een bier gemaakt dat duidelijk donker van kleur is

De herfst is opgedragen aan de herfstbok. Zeker in Nederland hebben we hiermee een lange en smakelijke traditie: robijnrode tot donkerbruine bieren met een bitterzoet karakter die de wind, regen en steeds vroeger invallende schemering doen vergeten.

Nederlanders geven recordbedrag uit in horeca, maar ondernemers profiteren er weinig van

22 september 2023

Vooral jongeren geven geld uit buitenshuis...

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro.

Rondje horeca 35: geen zomerterras meer op het Ruïneveld, dan maar een winterterras…

15 september 2023

Wat elders kan, kan in Bergen ook?

Voor velen in ons dorp was de teleurstelling groot toen er dit jaar geen zomerterras op het Ruïneveld kwam.

Kom dit weekend fijn bij Het Hof dineren!

15 september 2023

Met de mooie weersvoorspellingen kun je ook lekker buiten zitten... culinair & cultuur

Ontdek vrijdag de schoonheid van Het Hof en proef de Hoftuin tijdens het kunstdiner. Een unieke dinerervaring, omringd door kunst & geschiedenis en begeleid door Tillie van der Poel.

Rondje horeca 34: Indische Foodfestival Pasar Kecil

8 september 2023

Ik ben een groot liefhebber van Aziatisch voedsel

Normaal gesproken schrijf ik alleen over culinaire onderwerpen en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen van Bergen. Maar tsja... dit keer toch even over onze directe buren in Alkmaar, want wij hebben nu eenmaal helaas nog geen Indisch Foodfestival.

Bergense horeca in de media: Soul Beach en Prince George genomineerd

8 september 2023

Soul Beach is in Bergen aan Zee het meest zuidelijk gevestigd en Prince George zit rechts op het strand in Camperduin

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

Rondje horeca 33: de tapjes kunnen weer open

1 september 2023

Bergen Live & Jazz&Sail van start

Vanavond start het fameuze muziek- én drinkfeestje in Bergen weer. Vorig jaar was het alleen op de vrijdag, maar dat waren nog de naweeën van corona.

Merlet Latin Night, Salsa & Zuid-Amerikaanse barbecue

1 september 2023

Dit jaar viert de sous-chef van Grand Café Bourgogne Nico Blanco zijn 5-jarig jubileum bij Merlet

Geniet van een avond met Spaanse tapas, Argentijnse klassiekers en gerechten van de barbecue. Latin Moves zal heerlijke salsamuziek verzorgen.

Rondje horeca 32: impressie van het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi (filmpje)

25 augustus 2023

Niet aan te slepen...

Afgelopen woensdag brachten we op een zonovergoten dag een bezoek aan het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi. Tout Bergen was aanwezig.

Rondje horeca 31: waarom ik Taverne Open Air zo’n fijn festival vind

18 augustus 2023

Zaterdag 26 augustus is het weer zo ver...

Eigenlijk ben ik dus helemaal geen festivalganger. Nooit geweest ook, want ben nu eenmaal niet zo'n muziekmens. En hoewel de line-up ook dit jaar weer geweldig is, kom ik voornamelijk voor de mensen, de gezelligheid én het lekkere eten.

Horeca in de media: vijf jaar geleden verkocht hij zijn chocoladebedrijf Dobla voor 150 miljoen euro en ging hij verder als investeerder

18 augustus 2023

Arthur Dontje en Herman Verhagen openen luxe beachclub Prince George in Schoorl

In april opende Arthur Dontje met zakenpartner en beste vriend Herman Verhagen een nieuw strandpaviljoen in Schoorl...

Rondje horeca 30: zomers weer in aantocht, dus hoogste tijd…

11 augustus 2023

...om bij een fijn strandpaviljoen in Bergen aan Zee neer te strijken

Wat dacht je van een bezoekje aan het nieuwe Soul Beach in het meest zuidelijke puntje van het strand in Bergen aan Zee? Je bereikt het of over het grote duin of via de hoofdafgang. Dat laatste is tien minuten wandelen langs de vloedlijn.

Jouw evenement bij Het Hof organiseren?

11 augustus 2023

Een 40-jarig huwelijk, verjaardagsfeest, high-tea, familiedag, babyshower, borrel of diner... de opties zijn eindeloos

Het Hof in Bergen betekent een en al heerlijckheid met het oog op cultuur, natuur, kunst en gastronomie. Een hoffelijke belevingsplek die voorziet in gastronomische hoogstandjes. Besloten privébijeenkomsten spreken hier tot de verbeelding in het prachtige monument.

Strandpaviljoens hebben het moeilijk deze zomer

4 augustus 2023

Maar... gelukkig komen Duitsers nog

De regenachtige weken in juli zorgen voor lege terrassen bij strandtenten. Maar weer of geen weer, de Duitse toerist blijft een trouwe klant.

Rondje horeca 29: ik heb hier zin in…

4 augustus 2023

Eten en drinken op de mooiste locatie die Bergen te bieden heeft

De Hoftuin (bij het oude Hof) bevindt zich op een idyllische plek, in een prachtige bosrijke omgeving en omhuld door beukenhagen. Het is een oase van rust en een betoverende plek om te zijn.

’Restaurant Loetje verslaat Van der Valk en McDonald’s met gemiddelde jaaromzet’

4 augustus 2023

Ook Loetje Bergen doet het goed...

Het nog immer vooral biefstuk serverende restaurant Loetje prijkt bovenaan de lijst van restaurantketens met de hoogste gemiddelde omzet per vestiging in ons land. Op de tweede plaats staat het Van der Valk restaurant en als derde eindigt het restaurant van Ikea, waar nog altijd Zweedse gehaktballetjes populair zijn.

Rondje horeca 28: nieuwe tearoom in Bergen (filmpje)

28 juli 2023

Bergen is weer een nieuw horecabedrijf rijker...

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij Elco van Banketbakkerij Roos. Daar waar eerder op de hoek Dorpsstraat-Ruïnelaan slagerij Patric Le Grand gevestigd was, is vanaf aanstaande maandag Tearoom Roos gevestigd.

Liefhebbers van Fruit de Mer… Opgelet!

28 juli 2023

Waar en wanneer: Beach Restaurant Prince George op woensdag 2 augustus a.s. 14:00-20:00

Een exclusief arrangement: rijkgevulde tafel met Fruit de Mer, brood met boter van De Boterfabriek en heerlijk luxe dessert.

Het herstel binnen de horeca komt voornamelijk door zelfstandigen…

21 juli 2023

Opgaande lijn na coronatijdperk

In 2020 daalde deze nog met 40 procent door de coronacrisis. In 2021 groeide de horeca licht. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Rekeningen.

Rondje horeca 27: New coffeeshop in town… (filmpje)

21 juli 2023

LOTZ koffiecorner op het Plein

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij de charmante Charlotte. Ze heeft afgelopen woensdag haar gezellige en sfeervolle coffeeshop op het Plein geopend.

Kom deze zomer naar Het Hof voor culturele events met diner

21 juli 2023

Met o.a. elke donderdag: het Filmdiner met Cinebergen

De aankomende zomerweken organiseert blooming diverse culturele events bij Het Hof.

Interview met Nico over zijn achtergrond en vijf jaar Merlet

14 juli 2023

Waarom u de Latin Night op 3 september zeker niet mag missen!

Waar liggen jouw roots?

Bergense horeca in de media: Garnalencocktail en gefrituurde brie: bij het Huis met de Pilaren in Bergen is al decennia niets veranderd

14 juli 2023

Ad Besseling werkt al 54 jaren in het Huis met de Pilaren dat nu zijn eigendom is

Nostalgie is ook niet meer wat het is geweest. Maar bij het Huis met de Pilaren in Bergen, waar de kelner-eigenaar al 54 jaar crépes en fruit flambeert en Boeuf stroganoff aan tafel bereidt, blijft altijd alles het zelfde.

Maak het jezelf makkelijk. Bestel een picknickmand bij Zilt in Bergen aan Zee

7 juli 2023

Het is dé tijd van het jaar om gezellig met het gezin of met de vriendengroep te gaan picknicken...

Hoe gemakkelijk is het dan om de rijk gevulde picknickmand slechts alleen te hoeven ophalen in plaats van alles zelf te regelen?! Daarnaast zit Zilt direct bij de strandafgang om daar eventueel de heerlijke picknick te laten plaatsvinden. 

Schoorl is een nieuwe horecazaak rijker, ‘WideWood’

30 juni 2023

Bij Widewood draait het om lekker én gezond eten...

Afgelopen donderdag 29 juni was het zover. De deuren van Widewood Schoorl konden eindelijk open. Welkom bij Widewood, een prachtige nieuwe zaak voor ontbijt, lunch en borrel in het hart van Schoorl.

Terugblik op een geweldig weekend met Heerlijk Bergen (filmpje en foto’s)

30 juni 2023

Een zonovergoten en druk bezocht culinair evenement

Na drie jaar (corona) kon dan eindelijk weer het Bergense culinaire feestje van start gaan.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug