Eerste wolf gesignaleerd tussen Bergen en Bergen aan Zee

Je kon er op wachten...

Afgelopen donderdag liep een echtpaar bij de Schaapskooi aan de Zeeweg richting Bergen aan Zee toen ze tot hun stomme verbazing een wolf aan hun rechterkant zagen opduiken. Rick van Doorn is amateurfotograaf en maakte deze prachtige foto.

De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij en zij kregen in 2019, 2020 en 2021 jongen. Ook op de Midden-Veluwe, op het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in Drenthe hebben wolven een territorium. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe en zijn er wolven gezien in het noordelijk deel van de Noord-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. In andere provincies zoals Fryslân worden regelmatig zwervende wolven waargenomen en er komen meer wolventerritoria zoals dan nu dus blijkbaar ook in ons duin- en bosgebied.

De wolf is een beschermde diersoort. Het betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is.

Zorgen
Er bestaan vooral zorgen over zwervende wolven, die voor overlast zorgen, in tegenstelling tot de een of twee roedels op de Veluwe. Zwervende wolven kiezen vaker voor makkelijke prooien in weilanden.

‘De zwervende wolf heeft buiten de Veluwe weinig plaatsen waar voldoende wildaanbod is. En dat ondervinden de schapenhouders. We zien steeds meer voorvallen met dode schapen. Niet alleen in de Betuwe, maar ook in de Achterhoek’, aldus Hans van Beuzekom, regiobestuurder LTO Noord regio Oost.

Mocht u de wolf aantreffen, laat het dan alstublieft aan de Flessenpost weten.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.