Deel

advertentie

Een zwangerschapswens en fijne seks gaan niet altijd samen

Om zwanger te raken, moet je seks hebben. Simpel, toch?

Een zwangerschapswens en fijne seks gaan niet altijd samen

Maar voor sommige stellen is dat niet zo simpel. Een onvervulde zwangerschapswens kan een negatief effect hebben op je seksleven. We gaan in gesprek met seksuoloog Astrid Kremers over seks als verplicht nummer en stress in bed.

Astrid ziet veel verschillende mensen in haar praktijk: van stellen met jonge kinderen, tot vrouwen die een traumatische bevalling hebben gehad, en mannen en vrouwen met seksuologische problemen door bijvoorbeeld ziekte of trauma. Ze heeft een eigen praktijk in Utrecht en werkt in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Diakonessenhuis in Utrecht, het UMC Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem.

Zwangerschapswens
Een onvervulde kinderwens kan een negatief effect hebben op je seksleven. Astrid ziet onder andere mannen en vrouwen in haar praktijk waarbij seksuologische problemen ontstaan doordat het krijgen van kinderen niet lukt. Immers: als je bezig bent om zwanger te worden en dat niet lukt, kun je daarvan angst of stress ondervinden. Een medisch traject met onderzoeken ingaan – om te achterhalen waarom het (nog) niet lukt – maakt dat niet veel beter. Die angst en stress hebben impact op de seks.
Je hoort het vaker of herkent het zelf: wanneer je graag kinderen wilt, wordt seks (een beetje) een verplicht nummer. Je moet op je vruchtbare dagen met elkaar naar bed. Als Glow of Clue zegt dat je vandaag een ‘high chance’ hebt om zwanger te raken, dan moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken. Maar zoals voor bijna alle moet dingen geldt: je krijgt er prestatiedruk en spanning van. Oftewel een regelrechte libidokiller. Astrid: “Té strak met het schema omgaan kan onnodige spanningen geven. Seks heeft dan als doel gekregen: bevruchting. En niet: liefde, lust en ontspanning. Daardoor kan seksueel plezier minder worden of de zin in vrijen afnemen. Dat kan weer als gevolg hebben dat je meer moeite moet doen om opgewonden te worden en je zelfs vaginale pijnklachten ervaart.”

Ook mannen ervaren druk
De negatieve effecten van seksen om te bevruchten, is overigens niet uitsluitend een ‘how about mom-issue’. Ook bij mannen legt de seks om zwanger te raken druk op hun schouders. “Ik voelde me een broedmachine”, aldus een vriend. “Omdat het moet, vind ik het lastiger om opgewonden te worden.”

“De prestatiedruk en faalangst kunnen tot erectie- en orgasmeproblemen leiden bij mannen. En dat kan vrouwen boos en onzeker maken. In mijn praktijk probeer ik die druk om gemeenschap te moeten hebben weg te halen. Het kan dan helpen om een onderscheid te maken tussen ‘plezierige seks’ en ‘kinderwens seks’. Plezierige seks is ongedwongen, met als doel dat jullie genieten. Probeer, ook wanneer je een kinderwens hebt, die vorm van seks te blijven hebben, waarin je ontspanning en opwinding behoudt en met elkaar de liefde bedrijft omdat je dat wilt en verlangt.”

Haal de seks uit de slaapkamer
Hoe breng je die plezierige seks terug als jullie al een paar maanden (of langer) vooral seksen om zwanger te raken – oftewel een verplicht nummertje is? Ga op date en bouw – als vanouds – gedurende de avond de spanning op. Ga even samen weg: niets zo goed voor jullie seksleven als een lege agenda, tijd voor elkaar en een vreemde omgeving. Daarover gesproken, haal de seks uit de slaapkamer. Wees creatief met hoe, waar en wanneer je het doet.

Gaat het om die andere soort seks, de kinderwens seks, dan is de suggestie die Astrid aan stellen geeft soms wat rigoureuzer. Als het voor stellen om de bovengenoemde reden (faalangst, stress, pijn, orgasme- of erectieproblemen) problematisch is om op de dagen waarop een vrouw vruchtbaar is te seksen, stelt ze ook weleens zelfinseminatie voor. Dat klinkt een stuk minder romantisch en associëren we eerder met een IVF-traject dan met een gezond stel dat op de natuurlijke manier zwanger probeert te worden, maar het kan een uitkomst zijn. Bij zelfinseminatie wordt het sperma van de man opgevangen en met een spuitje bij de vrouw, op haar vruchtbare dagen, ingebracht. “Zelfinseminatie kan stress weg halen”, legt Astrid uit. Je kunt op de overige dagen van de maand ontspannen en met plezier met elkaar vrijen, en haalt op de vruchtbare dagen – waarop de prestatiedruk hoog is – de druk er zo wat af.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Op de site van Astrid vind je veel informatie.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

PILATES voor iedereen!

27 januari 2023

Speciaal voor de Flessenpost hele maand februari 2 weken gratis uitproberen!

Klassiek Pilates Mat is een ‘full-body workout’ waarbij we grond(mat)gestuurde oefeningen doen die gericht zijn op het versterken en werken vanuit de 'Powerhouse' (kernspieren) zonder apparatuur. Het wordt uitgevoerd in de klassieke precieze volgorde met als doel een volledige coördinatie van lichaam, geest en ziel te bereiken.

Heb je griep? Neem een warme grog!

27 januari 2023

Grog is een oud huismiddel dat vroeger vaak gedronken werd om griepklachten te verminderen...

Het recept om grog te maken, bestaat al sinds het jaar 1740. Het werd officieel in gebruik genomen bij de Royal Navy en geïntroduceerd door admiraal Edward Vernon; het werd gepresenteerd als een zogenaamd paardenmiddel. Om zelf een grog te maken (en te drinken) moet je 18 jaar of ouder zijn, want er zit alcohol in.

Wat zijn de vijf health trends van 2023?

20 januari 2023

Keto en vasten zijn uit, Mind Dieting is in

Gezondheid is nog altijd een hot topic en langzaam beginnen zich trends af te tekenen waar je dit jaar veel over zult horen. Zoals…

Fysiotherapie voor een beter functionerend lijf…

20 januari 2023

Bij Bodyvit Fysiotherapie in Bergen kunt u terecht met verschillende klachten zoals nek- rug-, knie en schouderklachten

Een behandeling fysiotherapie is bij ons anders dan in de reguliere praktijken. Wij nemen meer de tijd voor onze cliënten.

Massage als goede voornemen…

13 januari 2023

Met een fijne korting via de Flessenpost

In 2023 flink aan de bak met goede voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder stress? En waarschijnlijk wil je meer tijd vrijmaken voor jezelf om lekker te ontspannen. Een massage gaat hand in hand met deze voornemens.

Tips voor een dagje uit in de kerstvakantie

23 december 2022

Het is kerstvakantie! Dit betekent een hoop gezellige dagen met lekker eten en cadeautjes.

Maar ook kinderen die twee weken lang vrij zijn en zich gaan vervelen. Met deze tips beleven jij en de kinderen een geweldige kerstvakantie!

Wat als het niet botert tussen jou en je schoonfamilie?

23 december 2022

Hoe voorkom je een gespannen kerstdiner dat eindigt in ruzie?

Je schoonfamilie is niet jouw familie. In de familie van je partner heerst een andere cultuur en achtergrond. Het is niet jouw thuis. Iedereen wil graag zichzelf kunnen zijn en dat lukt nu eenmaal niet altijd bij schoonfamilie. Het kan zelfs zo zijn dat je je emotioneel onveilig voelt.

Kersttrends 2022 ~ La Vie en Rose (filmpje)

16 december 2022

Romantiek à la Bridgerton

Wie heeft Bridgerton gezien? Handen omhoog! Ik in elk geval wel hoor. En als je de eerste seizoenen niet gezien hebt, dan heb je er waarschijnlijk wel over gehoord, want deze Netflix serie is BOOMING. Het is zo groot, dat het zelfs invloed heeft op de kersttrends van dit jaar. Hoe vind je me die? In deze blog lees je wat meer over de romantische kersttrend La Vie en Rose!

Dit zijn de kersttrends van 2022 volgens de stylisten van VTwonen

9 december 2022

Van mystiek tot minimalisme...

Liefhebbers van kerst kijken er het hele (na)jaar naar uit: het huis kerstklaar maken. Nieuwe decoratie en kleuren brengen gezelligheid en sfeer. Heb je al zin in het kerstseizoen? Onze stylisten zochten dé kersttrends van 2022 voor je uit. Van diepe kleuren en DIY-projecten tot papieren hangers en minimalistische bomen.

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

25 november 2022

Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon

Sinterklaas is weer in het land. Is het voor de ouders al gestress door de discussies die er steeds vaker omheen worden gevoerd, voor kinderen kan het sinterklaasfeest ook bijzonder stressvol zijn.

Kersttrend 2022: duurzaam en spannend. Veel goud en zilver…

18 november 2022

Er is op de Hoflaan 16 te Bergen nu onder andere veel zilver en goud in allerlei uitvoeringen te bewonderen

Kerstversiering verzamelen is een nieuwe duurzame trend. Bij het Kersthuis ‘Sfeer van Weleer’ van Annelies Lakeman in Bergen vindt u een grote collectie oude kerstversiering, in een zeer goede conditie, die al een eerder leven achter de rug heeft.

Advertorial: Er zijn verschillende bespaaracties die de energierekening omlaag brengen

18 november 2022

Zo maak je jouw bespaarplan...

Maar hoe weet je nu welke actie het meeste bespaart? Met de BespaarBewust week zie je in de Energie-app of in Mijn Vattenfall hoeveel je bespaaracties in euro’s zouden kunnen opleveren.

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

18 november 2022

De vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan

Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijker vond een bepaald deel van het jaar te benoemen. Vroeger kenden we in onze streken alleen de winter en de zomer...

Sinterklaassurprise maken

11 november 2022

45+ super leuke & makkelijke surprise ideeën

Vier jij Sinterklaas dit jaar met surprises? Dan begint de voorpret hier! Wij hebben namelijk meer dan 45 geweldige Sinterklaas surprise ideeën voor je op een rij gezet.

Een zachte week op komst… dus pak lekker de fiets en trek er op uit

11 november 2022

Bewegen maakt je weerbaarder

De bossen zien er met de enorme diversiteit aan herfstkleuren haast magisch uit. Tel daarbij op de paddenstoelen, die in alle soorten en maten verschijnen, het geknisper van de gevallen blaadjes, de vogelgeluiden en het zonlicht tussen de bomen of over de velden en het plaatje is compleet.

Bladgoud in de herfst…

4 november 2022

Afgevallen blad is gratis én nodig

Mulchen. Wat een feest hé, dat het elke dag bladeren regent? Hier zijn de Kleine Directeur (ondertussen bijna vijf jaar) en ik al driftig begonnen met het verzamelen van al het gevallen blad uit onze straat.

Zes modetrends voor herfst en winter 2022/2023

4 november 2022

Tweed, tailoring en gorpcore

Op zoek naar dé modetrends voor de herfst en winter van 2022/2023? De zomer is nu écht voorbij en het is hoog tijd om ons te storten op het volgende seizoen.

Boost je gezondheid: 5x positieve effecten van een dagje sauna

27 oktober 2022

Luxe badhuizen, indrukwekkende hamams en talloze kuuroorden...

Een dagje bubbelen en bijkletsen in de sauna is altijd fijn. En het doet ook nog eens veel voor lichaam en geest. Na het lezen van deze voordelen krijg je meteen zin om een dagje weg te gaan.

Beweegstrippenkaart voor Bergen en Schoorl

21 oktober 2022

Inmiddels is voor sportaanbieders een nieuw seizoen begonnen. De ideale gelegenheid om iets nieuws te proberen

Kom laagdrempelig in beweging bij sportaanbieders in de buurt met de beweegstrippenkaart voor 50+. In Duindorp Schoorl een groot succes, maar nu ook in Bergen en binnenkort (volgens verwachting begin 2023) in de Egmonden!

Leven met minder geld…

21 oktober 2022

Voor steeds meer gezinnen realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst. In ieder geval op korte termijn komen er steeds meer geluiden van mensen die het niet meer rond krijgen.

Alles over natuurlijk tuinieren in de herfst

14 oktober 2022

Kan jouw tuin of dakterras wel wat vrolijks gebruiken in de herfst?

Inspiratie voor een prachtige herfsttuin...

Kinderen spelen te weinig in de natuur…

14 oktober 2022

Daarom is er al tien jaar lang OERRR

Kinderen spelen namelijk nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit.

Niet iedereen kan de herfst waarderen…

7 oktober 2022

Hoe overleef je de herfst?

Veel mensen vinden de herfst niet zo fijn. De dagen worden korter, het wordt kouder, de regen valt met bakken uit de hemel en de ellenlange wintermaanden zitten er ook nog aan te komen….Ze voelen zich lusteloos, hebben nergens zin in en willen het liefst lekker onder een dekentje cocoonen. Herken je dit? Dan kan het zijn dat jij last hebt van een herfstdipje of zelfs een herfstdepressie. Hoe zorg je ervoor dat je deze herfst wel fluitend doorkomt?

Leven (bijna) zonder geld?

30 september 2022

Voor steeds meer gezinnen bijna realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst.

Van alle vier seizoenen is de herfst toch wel de meest wispelturige

23 september 2022

Er zijn ook mensen die in de herfst een herfstdip krijgen door dit druilerige weer

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle vier seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige

Partij Ons Dorp
close-link
Terug