Deel

advertentie

Een zwangerschapswens en fijne seks gaan niet altijd samen

Om zwanger te raken, moet je seks hebben. Simpel, toch?

Een zwangerschapswens en fijne seks gaan niet altijd samen

Maar voor sommige stellen is dat niet zo simpel. Een onvervulde zwangerschapswens kan een negatief effect hebben op je seksleven. We gaan in gesprek met seksuoloog Astrid Kremers over seks als verplicht nummer en stress in bed.

Astrid ziet veel verschillende mensen in haar praktijk: van stellen met jonge kinderen, tot vrouwen die een traumatische bevalling hebben gehad, en mannen en vrouwen met seksuologische problemen door bijvoorbeeld ziekte of trauma. Ze heeft een eigen praktijk in Utrecht en werkt in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Diakonessenhuis in Utrecht, het UMC Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem.

Zwangerschapswens
Een onvervulde kinderwens kan een negatief effect hebben op je seksleven. Astrid ziet onder andere mannen en vrouwen in haar praktijk waarbij seksuologische problemen ontstaan doordat het krijgen van kinderen niet lukt. Immers: als je bezig bent om zwanger te worden en dat niet lukt, kun je daarvan angst of stress ondervinden. Een medisch traject met onderzoeken ingaan – om te achterhalen waarom het (nog) niet lukt – maakt dat niet veel beter. Die angst en stress hebben impact op de seks.
Je hoort het vaker of herkent het zelf: wanneer je graag kinderen wilt, wordt seks (een beetje) een verplicht nummer. Je moet op je vruchtbare dagen met elkaar naar bed. Als Glow of Clue zegt dat je vandaag een ‘high chance’ hebt om zwanger te raken, dan moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken. Maar zoals voor bijna alle moet dingen geldt: je krijgt er prestatiedruk en spanning van. Oftewel een regelrechte libidokiller. Astrid: “Té strak met het schema omgaan kan onnodige spanningen geven. Seks heeft dan als doel gekregen: bevruchting. En niet: liefde, lust en ontspanning. Daardoor kan seksueel plezier minder worden of de zin in vrijen afnemen. Dat kan weer als gevolg hebben dat je meer moeite moet doen om opgewonden te worden en je zelfs vaginale pijnklachten ervaart.”

Ook mannen ervaren druk
De negatieve effecten van seksen om te bevruchten, is overigens niet uitsluitend een ‘how about mom-issue’. Ook bij mannen legt de seks om zwanger te raken druk op hun schouders. “Ik voelde me een broedmachine”, aldus een vriend. “Omdat het moet, vind ik het lastiger om opgewonden te worden.”

“De prestatiedruk en faalangst kunnen tot erectie- en orgasmeproblemen leiden bij mannen. En dat kan vrouwen boos en onzeker maken. In mijn praktijk probeer ik die druk om gemeenschap te moeten hebben weg te halen. Het kan dan helpen om een onderscheid te maken tussen ‘plezierige seks’ en ‘kinderwens seks’. Plezierige seks is ongedwongen, met als doel dat jullie genieten. Probeer, ook wanneer je een kinderwens hebt, die vorm van seks te blijven hebben, waarin je ontspanning en opwinding behoudt en met elkaar de liefde bedrijft omdat je dat wilt en verlangt.”

Haal de seks uit de slaapkamer
Hoe breng je die plezierige seks terug als jullie al een paar maanden (of langer) vooral seksen om zwanger te raken – oftewel een verplicht nummertje is? Ga op date en bouw – als vanouds – gedurende de avond de spanning op. Ga even samen weg: niets zo goed voor jullie seksleven als een lege agenda, tijd voor elkaar en een vreemde omgeving. Daarover gesproken, haal de seks uit de slaapkamer. Wees creatief met hoe, waar en wanneer je het doet.

Gaat het om die andere soort seks, de kinderwens seks, dan is de suggestie die Astrid aan stellen geeft soms wat rigoureuzer. Als het voor stellen om de bovengenoemde reden (faalangst, stress, pijn, orgasme- of erectieproblemen) problematisch is om op de dagen waarop een vrouw vruchtbaar is te seksen, stelt ze ook weleens zelfinseminatie voor. Dat klinkt een stuk minder romantisch en associëren we eerder met een IVF-traject dan met een gezond stel dat op de natuurlijke manier zwanger probeert te worden, maar het kan een uitkomst zijn. Bij zelfinseminatie wordt het sperma van de man opgevangen en met een spuitje bij de vrouw, op haar vruchtbare dagen, ingebracht. “Zelfinseminatie kan stress weg halen”, legt Astrid uit. Je kunt op de overige dagen van de maand ontspannen en met plezier met elkaar vrijen, en haalt op de vruchtbare dagen – waarop de prestatiedruk hoog is – de druk er zo wat af.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Op de site van Astrid vind je veel informatie.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

24 november 2023

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten.

Waarom water drinken voor iedereen van groot belang is…

24 november 2023

Drink na het opstaan direct twee grote glazen water en je zult de dag energieker beginnen! 

We weten allemaal dat het goed voor ons is om voldoende water te drinken. Per dag verliezen we ongeveer 1,5 tot 2 liter aan vocht via urine, ademen, ontlasting en zweet. Dit vocht moet weer aangevuld worden om ons lichaam gezond te houden. 

Advertorial: ontdek de voordelen van personal training!

17 november 2023

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan gebruik van onze actie 4 personal training voor 99,- euro

In de wereld van fitness is personal training een groeiende trend, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Hier zijn enkele opvallende voordelen die deze persoonlijke aanpak met zich meebrengt:

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

10 november 2023

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf...

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord.

Voordelen preoperatieve gerichte training (en fysiotherapie)

3 november 2023

Het resultaat: één week postoperatief kon ik stoppen met pijnstillers, na vijf weken liep ik in huis zonder krukken

Mogelijk ben je nog niet bekend met preoperatieve training, maar het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een operatie. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. Hieronder de mening van iemand die het zelf heeft ervaren.

Herfst… tijd om het binnenshuis weer knus te maken

3 november 2023

Vijftien ideeën voor het beleven van de herfst

Seizoenen zijn er altijd al geweest, maar er écht bij stilstaan doen we niet vaak meer. Hoe leef je wat meer met die seizoenen mee? Deze keer: ideeën voor het beleven van de herfst.

De voordelen van core-training bij ouderen…

27 oktober 2023

Kom langs om het zelf te bekijken bij sportcomplex De Beeck

Het trainen van de buik-, rug-, bil- en heupspieren, genaamd de core!  Een belangrijk gedeelte van het lichaam die als het goed wordt getraind veel voordelen met zich mee brengt!

Lezing: Hoe eet je zo gezond mogelijk?

27 oktober 2023

De laatste wetenswaardigheden over het optimaliseren van jouw gezondheid

In deze boeiende en informatieve lezing zal Juglen Zwaan uitgebreid ingaan op hoe het zit met de voedingswaarden van ons hedendaagse voedsel, hoe je in de supermarkt de gezondste keuzes kunt maken en welke voedingsmiddelen je beslist vaker op het menu moet zetten.

Skivakantie: blessurepreventie met fysiotherapeutische hulp

20 oktober 2023

Informatie over veilige skigewoonten...

Een skivakantie kan een opwindend avontuur zijn, maar het is essentieel om je goed voor te bereiden om blessures te voorkomen en optimaal van je tijd op de hellingen te genieten.

Wandelen doet zoveel goeds met een mens…

20 oktober 2023

Bij dertig minuten per dag zie je deze veranderingen

Want wist je dat slechts dertig minuten per dag wandelen al veel positieve gevolgen kan hebben voor je lichaam?

Nieuw bij Bodyvit: Indiase hoofdmassage & bamboo massage!

13 oktober 2023

Deze massage bevordert daarnaast ook de nachtrust, stimuleert de doorbloeding en heft blokkades op

De Indiase hoofdmassage is befaamd om de weldadige en diepe, ontspannende effecten bij hypertonie en pijn in de nek-schouderregio, stress gerelateerde klachten en verschillende vormen van hoofdpijn zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.

Bij het vallen van de eerste blaadjes wordt het realiteit: er komt nu toch echt een eind aan de zomer

13 oktober 2023

Vijf manieren om optimaal te genieten van de herfst

Het is begrijpelijk dat je liever nog even standje zomer wilt aanzetten. De zomer is een tijd van veel energie, beweging, buiten zijn, barbecues en lange zomeravonden met vrienden.

Nieuw! Synrgy Circuittraining bij Bodyvit

6 oktober 2023

De hele maand oktober is actiemaand dus kun je het gratis uitproberen

Circuittraining is een van de oudste trainingsmethoden en is in 1953 ontwikkeld door R.E. Morgan en G.T. Anderson aan de universiteit van Leeds.

Wandel jij wel genoeg?

6 oktober 2023

Dé manier om mentaal tot rust te komen...

Onderzoekers van Radboud UMC in Nijmegen zochten uit hoeveel stappen je per dag moet zetten om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen.

Pijn als hulpvraag…

29 september 2023

Het belang van bewegen!

Tijdens onze intake vragen wij mensen altijd naar de hulpvraag. Wat is de reden waarom je ons bezoekt? Soms is dit heel duidelijk maar soms ook niet. 

Samen Fit: Samen Zweten, Stralen en Grensverleggen, De Kracht van Quality Time in ‘Je Relatie in Beweging’

22 september 2023

Waarom is samen sporten goed voor koppels in hun relatie?

Deze vraag stelden wij aan pyscholoog Amira Christensen

Hoe herken je een herfstdepressie en wat kun je er aan doen?

22 september 2023

Doe de test...

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het regent en waait harder en een gevolg van het sombere weer is dat we ons sneller wat neerslachtig voelen; oftewel een herfstdip. Soms leidt die somberheid tot een zogenoemde herfstdepressie. De officiële benaming is een seizoensgebonden depressie. Hoe kun je dit herkennen en wat kun je er aan doen?

Ladiesnights hele maand oktober!

15 september 2023

Bodyvit gaat de hele maand oktober ladiesnight organiseren op de donderdagavond van 19:30 uur t/m 21:00 uur

De avond bestaat uit leuke en verschillende activiteiten zoals BBB-workouts, kickboksen en fitness. Daarna een drankje bij het zwembad De Beeck indien gewenst!

Advertorial: After summer actie!

8 september 2023

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee! Wil jij dit één maand gratis uitproberen bij Bodyvit? Maak dan nu gebruik van de Bodyvit AFTER SUMMER actie!

Straks ook lekker in de herfst en winter buiten tafelen…

8 september 2023

Het idee van een buitenkeuken spreekt veel mensen aan

Buitenkeuken plannen, de ultieme how-to gids

Bodyweight trainen! Wat zijn de voordelen?

25 augustus 2023

Een sportschool geeft veel verschillende mogelijkheden om jouw fitnessdoel te behalen...

Verschillende gewichten, fitness ballen, cardio apparaten etc. Dit is geweldig, want je kan je training daarom goed op je eigen behoeften afstemmen.

Best Shape Ever programma!

18 augustus 2023

Geef ons 6 weken en wij geven jou your Best Shape Ever. Voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen! Start in september 2023

Al vele jaren maken wij gebruik van deze methode voor onze gewaardeerde klanten, waarbij wij onze rijke ervaring en kennis hebben samengevoegd tot een 6-weken programma!

Zomerretraite in Bergen op zaterdag 26 augustus

11 augustus 2023

Heb je behoefte aan een pauze, waarin je kunt ontspannen en weer opladen o.l.v. een ervaren docente?

Ga je mee naar het mooie Bergen (Noord-Holland), een 1-daagse retraite in de natuur? Zomerretraite zaterdag 26 augustus 2023 (nog 2 plaatsen vrij). o.l.v. docente Rhodes Selhorst en als bonus een gratis massage van Heidi Heuvelman.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug