Deel

advertentie

Een zwangerschapswens en fijne seks gaan niet altijd samen

Om zwanger te raken, moet je seks hebben. Simpel, toch?

Een zwangerschapswens en fijne seks gaan niet altijd samen

Maar voor sommige stellen is dat niet zo simpel. Een onvervulde zwangerschapswens kan een negatief effect hebben op je seksleven. We gaan in gesprek met seksuoloog Astrid Kremers over seks als verplicht nummer en stress in bed.

Astrid ziet veel verschillende mensen in haar praktijk: van stellen met jonge kinderen, tot vrouwen die een traumatische bevalling hebben gehad, en mannen en vrouwen met seksuologische problemen door bijvoorbeeld ziekte of trauma. Ze heeft een eigen praktijk in Utrecht en werkt in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Diakonessenhuis in Utrecht, het UMC Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem.

Zwangerschapswens
Een onvervulde kinderwens kan een negatief effect hebben op je seksleven. Astrid ziet onder andere mannen en vrouwen in haar praktijk waarbij seksuologische problemen ontstaan doordat het krijgen van kinderen niet lukt. Immers: als je bezig bent om zwanger te worden en dat niet lukt, kun je daarvan angst of stress ondervinden. Een medisch traject met onderzoeken ingaan – om te achterhalen waarom het (nog) niet lukt – maakt dat niet veel beter. Die angst en stress hebben impact op de seks.
Je hoort het vaker of herkent het zelf: wanneer je graag kinderen wilt, wordt seks (een beetje) een verplicht nummer. Je moet op je vruchtbare dagen met elkaar naar bed. Als Glow of Clue zegt dat je vandaag een ‘high chance’ hebt om zwanger te raken, dan moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken. Maar zoals voor bijna alle moet dingen geldt: je krijgt er prestatiedruk en spanning van. Oftewel een regelrechte libidokiller. Astrid: “Té strak met het schema omgaan kan onnodige spanningen geven. Seks heeft dan als doel gekregen: bevruchting. En niet: liefde, lust en ontspanning. Daardoor kan seksueel plezier minder worden of de zin in vrijen afnemen. Dat kan weer als gevolg hebben dat je meer moeite moet doen om opgewonden te worden en je zelfs vaginale pijnklachten ervaart.”

Ook mannen ervaren druk
De negatieve effecten van seksen om te bevruchten, is overigens niet uitsluitend een ‘how about mom-issue’. Ook bij mannen legt de seks om zwanger te raken druk op hun schouders. “Ik voelde me een broedmachine”, aldus een vriend. “Omdat het moet, vind ik het lastiger om opgewonden te worden.”

“De prestatiedruk en faalangst kunnen tot erectie- en orgasmeproblemen leiden bij mannen. En dat kan vrouwen boos en onzeker maken. In mijn praktijk probeer ik die druk om gemeenschap te moeten hebben weg te halen. Het kan dan helpen om een onderscheid te maken tussen ‘plezierige seks’ en ‘kinderwens seks’. Plezierige seks is ongedwongen, met als doel dat jullie genieten. Probeer, ook wanneer je een kinderwens hebt, die vorm van seks te blijven hebben, waarin je ontspanning en opwinding behoudt en met elkaar de liefde bedrijft omdat je dat wilt en verlangt.”

Haal de seks uit de slaapkamer
Hoe breng je die plezierige seks terug als jullie al een paar maanden (of langer) vooral seksen om zwanger te raken – oftewel een verplicht nummertje is? Ga op date en bouw – als vanouds – gedurende de avond de spanning op. Ga even samen weg: niets zo goed voor jullie seksleven als een lege agenda, tijd voor elkaar en een vreemde omgeving. Daarover gesproken, haal de seks uit de slaapkamer. Wees creatief met hoe, waar en wanneer je het doet.

Gaat het om die andere soort seks, de kinderwens seks, dan is de suggestie die Astrid aan stellen geeft soms wat rigoureuzer. Als het voor stellen om de bovengenoemde reden (faalangst, stress, pijn, orgasme- of erectieproblemen) problematisch is om op de dagen waarop een vrouw vruchtbaar is te seksen, stelt ze ook weleens zelfinseminatie voor. Dat klinkt een stuk minder romantisch en associëren we eerder met een IVF-traject dan met een gezond stel dat op de natuurlijke manier zwanger probeert te worden, maar het kan een uitkomst zijn. Bij zelfinseminatie wordt het sperma van de man opgevangen en met een spuitje bij de vrouw, op haar vruchtbare dagen, ingebracht. “Zelfinseminatie kan stress weg halen”, legt Astrid uit. Je kunt op de overige dagen van de maand ontspannen en met plezier met elkaar vrijen, en haalt op de vruchtbare dagen – waarop de prestatiedruk hoog is – de druk er zo wat af.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Op de site van Astrid vind je veel informatie.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Volop zon de aankomende dagen…

26 mei 2023

Dus denk om je huid

Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken. De huid hoeft hiervoor niet eens rood te worden. Blanke mensen hebben maar vijftien minuten zonlicht per dag nodig op het gezicht en de handen om genoeg vitamine D aan te maken.

Cupping massage! Wat is het en waar is het goed voor?

26 mei 2023

Bodyvit Bergen legt het je uit...

Je ziet steeds vaker sporters met opvallende rode cupping plekken op het lichaam. We zagen het voor het eerst in 2016 in Rio tijdens de Olympische spelen. Michael Phelps zwom goud met paarse ronde plekken op zijn schouders en sindsdien is cupping mega populair onder de sporters.

Tijdelijk extra mogelijkheid om baantjes te zwemmen in De Beeck

19 mei 2023

Op veler verzoek...

Banenzwemmen in het Bergense zwembad De Beeck is al mogelijk op maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur, op maandag, woensdag en vrijdag van 07.00 tot 09.00 uur en op dinsdagavond.

Kickboks je Fit!

19 mei 2023

Het beoefenen van deze sport werkt onwijs goed als Full Body Work-out!

Een van de bekendste vechtsporten in de wereld: Kickboksen. Goed voor lichaam en geest en het wordt veel beoefend bij Bodyvit! Maar waar komt het vandaan en wat zijn de voordelen ervan?

Ik wil me beter kunnen ontspannen…

12 mei 2023

Waarom is ontspannen belangrijk?

Iedereen heeft wel eens stress. Het hoort bij het leven.

Luilak, beddenzak…

12 mei 2023

De jeugd komt er zijn bed niet meer voor uit!

Luilak is een traditioneel Nederlands feest dat plaatsvindt op de zaterdagochtend voor Pinksteren. Het is vooral populair onder jongeren en staat bekend om het vroeg opstaan en het maken van lawaai. In 2023 valt luilak op zaterdag 27 mei.

Schouderklachten. Hoe te voorkomen?

5 mei 2023

Bij Bodyvit Bergen kunnen ze je helpen

Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en jezelf te beschermen tegen blessures. Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Hieronder leggen we uit hoe schouderklachten kunnen ontstaan en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Hernia? Herstel positief te beïnvloeden met de juiste begeleiding en oefentherapie!

Bodyvit Bergen helpt je daarbij...

Een hernia… Pijn in de rug, bil, been of voet. Ook andere heel kenmerkende klachten zoals tintelingen, een doof gevoel, schietende pijn en/of krachtverlies kunnen voorkomen. De klachten kunnen zeer vervelend zijn. Maar wat kan je nu het beste doen bij een hernia? De fysiotherapeuten van Bodyvit geven informatie, advies en tips.

Kan je ook te veel vitamines slikken?

21 april 2023

Wanneer krijg je te veel vitamines of mineralen binnen?

Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Daarom zijn voor de volgende vitamines en mineralen maximale hoeveelheden vastgesteld (een aanvaardbare bovengrens).

Functional Fitness lessen zijn tegenwoordig erg populair!

14 april 2023

Maar wat is nou functioneel trainen en wat zijn daar de voordelen van?

Tijdens het functioneel trainen maak je veel gebruik van bewegingspatronen uit het dagelijks leven! Deze bewegingen worden weer omgezet naar complexere en speelse oefeningen die je kunt trainen.

Van Donker naar Licht…

7 april 2023

Oekraïense vluchteling Anatoli Eliseev vertelt in de Ruïnekerk over zijn leven in Nederland

In de paasnacht wordt vanouds het donker van onze tijd benoemd. Aquatisch-ecoloog prof. Piet Verdonschot is uitgenodigd om zijn zorg over de waterkwaliteit in Nederland toe te lichten.

Stop met vechten… tegen jezelf!

7 april 2023

Bij Bodyvit in Bergen hebben ze daar verstand van

Ervaar de zachtheid van kracht en ontwikkel harmonie tussen doen en laten met TAO Boksen als onderdeel van Chi Kung.

Persoonlijke aandacht, even oprecht contact, dat doet ieder mens goed!

31 maart 2023

Bij Bodyvit in Bergen snappen ze dat...

Van nature zijn wij sociale dieren, we zijn (over het algemeen) geïnteresseerd in anderen en voelen ons betrokken bij het welzijn van onze soortgenoten.

Wat doen hormonen met vrouwen tijdens de overgang?

24 maart 2023

Laat je informeren door een van onze personal trainers van Bodyvit...

De overgang is een periode van verandering voor veel vrouwen, waarbij het lichaam zich aanpast aan een afname van hormonen en de menstruatie stopt.

Zo krijg je sporten in je dagelijkse ritme

24 maart 2023

Verandering in kleine stapjes...

Uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat jaarlijks bijna 6000 mensen overlijden door aandoeningen die het gevolg zijn van te weinig bewegen. De beweegrichtlijn voor volwassenen is onder andere minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Maar hoe krijg je beweging in het drukke dagschema van vrouwen? Fit4lady geeft antwoord.

Stralend, gezond en fit de zomer in?

Bodyvit helpt je daarbij...

De zomer komt er weer aan. Door het zonnetje en de stijgende temperaturen willen de meeste mensen in het voorjaar fitter worden en vaak wat centimeters kwijt. Met het voorruitzicht om straks weer die prachtige bikini of zwembroek aan te trekken en weer zelfverzekerd op de stranden te kunnen paraderen.

Lekker warm en ontspannen? Neem een hot stone massage!

10 maart 2023

Bij Bodyvit kan dat

Ben je op zoek naar een heerlijke warme ontspannende massage tijdens deze koude en natte dagen? Dan is een hot stone massage met warme basaltstenen de ideale massage voor jou.

Het voorjaar lijkt nu nog even ver weg, maar…

10 maart 2023

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en er komen weer blaadjes aan de bomen

Net als je denkt dat het na een zonnige dag op weg naar het voorjaar lijkt, lees je in het weerbericht dat de nachtvorst weer terug komt.

Wanneer fysiotherapie en wanneer manuele therapie?

3 maart 2023

Bij Bodyvit weten ze hoe het zit...

Heeft u al een tijd last van uw rug, nek of schouders of wilt u terugkomen op uw oude sportniveau maar wil het niet lukken vanwege een oude blessure die steeds maar opspeelt?

Wat kan te veel suiker met je doen?

24 februari 2023

Wil je meer informatie of een voedingsadvies? Rebecca, voedingsdeskundige van Bodyvit, staat voor je klaar!

Het eten van te veel suiker is slecht voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2.

Bodemliefde…

24 februari 2023

Om de tuin leiden

Gebruik jij de maand maart om lekker aan de slag te gaan met jouw tuinplan? Dan ben ik even benieuwd; staat mulchen (het bedekken van de bodem met organisch materiaal, dit om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen, het bodemleven te voeden, onkruidgroei tegen te houden, etc.) ook als onderdeel van dit tuinplan genoemd?

Leven en laten leven: laat los wat een ander van je vindt!

24 februari 2023

Gun ieder het zijne...

In een wereld waarin we nogal eens geneigd zijn voor anderen te denken, zou het goed zijn als we het aloude gezegde ‘leven en laten leven’ wat meer in gedachten zouden nemen.

Een zachte week op komst… dus pak lekker de fiets en trek er op uit

17 februari 2023

Bewegen maakt je weerbaarder

Hoor de eerste vogelgeluiden en geniet van het zonlicht tussen de bomen of over de velden en de zee  en het plaatje is compleet.

Mobiliteit en stabiliteit…

Bij de trainers van Bodyvit zijn mobiliteit en stabiliteit altijd onderdeel van de training. Zowel in de personal training als in de groepslessen

Mobiliteit en stabiliteit zijn twee belangrijke aspecten voor krachttraining bij zowel jonge mensen als ouderen.

Vitaler met… Chi Kung

10 februari 2023

Actie flessenpost is 2 weken gratis uitproberen geldig tm 1 april

Wie wil zich niet vrolijker, vitaler en bewuster voelen? En heb je het idee dat je daar je best voor moet doen? Het omgekeerde is waar! 

Zo krijg je sporten in je dagelijkse ritme…

10 februari 2023

Fit4lady geeft antwoord

Uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat jaarlijks bijna 6000 mensen overlijden door aandoeningen die het gevolg zijn van te weinig bewegen. De beweegrichtlijn voor volwassenen is o.a. minstens 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Maar hoe krijg je beweging in het drukke dagschema van vrouwen. Fit4lady geeft antwoord.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug