Een terugblik op een unieke Bergenaar

Piet Mooij (rechts op de foto) is overleden op 99-jarige leeftijd

Piet Mooij, nestor en erelid van de Historische Vereniging Bergen NH, is helaas op 19 december overleden. Hij is 99 jaar oud geworden.

Zijn hele leven was hij de geschiedenis van Bergen toegewijd. Zo hielp hij in 1993 onze vereniging oprichten, op de foto uit 2018, genomen van de vier oprichters ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de vereniging, is hij de persoon rechts. Lang was hij actief in de werkgroepen de Oude Begraafplaats en Fotoherkenning. Tot op het laatst was hij betrokken bij het wel en wee van de vereniging, bij een artikel in onze laatste kroniek had hij bijvoorbeeld nog een aanvulling.

Zijn vader was schilder op de Breelaan maar het bakkersvak trok hem toch meer. Toen hij in de oorlog in Duitsland werd tewerkgesteld, moest hij dan ook in een bakkerij werken. Hij kon wel elke maand een pakketje naar zijn broer sturen die ook verplicht in Duitsland werkte. Aan het eind van de oorlog fietste hij terug naar huis en besloot buschauffeur te worden bij de Bergense onderneming NHADO, die toen een garage had op de Prins Hendriklaan 5, op de bus met de bijnaam ‘de Stofzuiger’. Van deze bus was er slechts één in Nederland, op dit moment wordt hij gerestaureerd en vanzelfsprekend was Piet daar nauw bij betrokken.
Omdat hij als buschauffeur onregelmatige diensten had, leek het hem leuk historische ansichtkaarten te verzamelen. Deze hobby, die hij rond zijn dertigste begon en later een verslaving noemde, zou uitgroeien tot een imposante verzameling ansichtkaarten, foto’s, dia’s, filmpjes, tekeningen en artikelen. Vooral nadat hij op zijn 54ste werd afgekeurd wegens hartproblemen, kreeg hij tijd om alles te verzamelen wat met Bergen te maken had. Hij gaf regelmatig diapresentaties in Bergen en omgeving – zijn dia-avonden in de Rustende Jager staan veel mensen nog bij – en noteerde daarbij weer wat hij van de aanwezigen te horen kreeg. Van zijn collectie zijn fotoboeken uitgegeven en er werd druk gebruik van gemaakt voor artikelen en herdenkingsboeken.

Toen het bijhouden van dit materiaal hem in 2012 te veel werd, droeg hij na veel wikken en wegen alles over aan het Regionaal Archief Alkmaar, waar het als collectie Piet Mooij Bergen is ondergebracht. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat de Historische Vereniging Bergen, en alle andere geïnteresseerden in de rijke geschiedenis van de regio, kosteloos en voor altijd, het materiaal mochten inzien om te gebruiken voor onderzoek of andere doelen. Wegens zijn verdiensten werd hij in 2012 benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Wij zijn hem veel verschuldigd.

Theo de Graaff, Historische Vereniging Bergen NH