Deel

Een nieuwe lente

Column: Kraantje

Een nieuwe lente

“De laatste dagen word ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt. En je weet wat dat betekent?” “Nou wat dan volgens jou?” “Alles gaat groeien en bloeien, de winterslaap is voorbij, je krijgt weer nieuwe energie en je hebt het gevoel dat van alles in de lucht hangt.” “Oh, je bedoelt lentekriebels. Nou dat heb ik deze week wel gemerkt, heerlijk. Wat een lekkere spanning en sensatie.” “Ja, wat een geweldige prestatie hè, en dat in het hol van de leeuw, zalig. Ze hebben die arrogante Spanjaarden lekker afgedroogd.”

“Nou ik bedoel één specifieke halve Spaanse, je weet wel de wederhelft van die Kabouter, Jolante van Kabouter van Cashbergen. Zij heeft deze lente volgens mij ook zin in een nieuw geluid.” “Nou ze doen maar lekker, ik vind het vooral sneu voor hun spruitje, Zes Cava. En voor Twan Huys natuurlijk, hadden ze het een dag eerder bekendgemaakt dan had hij toch nog met een knaller zijn laatste uitzending kunnen eindigen.” “Tsja alles voor de kijkcijfers hè.” “Over kijkcijfers gesproken, ik vind dat er zo weinig politici van zich laten horen voor de aanstaande verkiezingen.”

“Zijn die er dan?” “Wat?” “Verkiezingen.” “Ja joh, voor de Provinciale Staten.” “Ah, nou begint een lampje te branden. Ik las van de week inderdaad iets heel belangrijks dat Jesse Klaver meedeelde.” “Over zijn CO2 voetafdruk?” “Nou nee, dit ging over een ander lichaamsdeel.” “Oh jee, zo geeft hij inderdaad wel erg veel van zichzelf bloot. Maar, weet je, al dit soort opportunistisch slogans, daar hebben de heren en dames politici sowieso altijd net iets meer last van tijdens verkiezingscampagnes. Eerst zelf bepaald beleid maken en dan vervolgens tijdens de campagneperiode daar weer heel hard op afgeven. Lekker makkelijk, maar als kiezer weet je echt niet meer wie te geloven. En dan dat debat, dat ging amper over de provinciale verkiezingen maar voornamelijk over de geloofwaardigheid van de nationale regering.”

“Wat denk je anders van al die kwesties, die zich hier in onze gemeente afspelen? Een jaar geleden waren hier ook verkiezingen en is er sindsdien maar iets verandert?” “Nou, er is een poging gedaan om gezamenlijk tot een breed gedragen akkoord te komen.” “En we weten hoe dat is afgelopen.” “Nou nee dat weten we niet want we horen alleen vage berichten. Er zal achter de schermen vast van alles gebeuren, maar van de hoed en de rand, dat krijgen we niet te horen. En als je vervolgens van alles weer geheim verklaard. Tsja, zó voed je de argwaan van je inwoners alleen maar.”

“Maar die nieuwe lente in de politiek, zal die er komen?” “Volgens mij moeten ze die lentekriebels gebruiken om maar eens een grote voorjaarsschoonmaak te gaan houden. En dan ook goed reorganiseren, welke oude dingen wil je vasthouden en wat moet je gewoon wegdoen.” “Heb je niet gezien van de week wat lef gecombineerd met een beetje nieuw elan mogelijk maakt?” “Volgens mij heeft een aantal partijen wel door dat er een behoorlijke impasse is. Ik heb ook het idee dat er toch nog wel hoop is, kijk eens wat er met een beetje voortschrijdend inzicht mogelijk is. Om met de legendarische nummer 14 te spreken, Tactiek is niet je man uitschakelen of zo. Nee, het is weten waar je mee bezig bent.” “Als je het over Johan hebt, dan weet ik er nog wel één: soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.

Kraantje

Meer 'Columns':

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Een lelijk hek...

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Terug