Deel

Een nieuwe lente

Column: Kraantje

Een nieuwe lente

“De laatste dagen word ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt. En je weet wat dat betekent?” “Nou wat dan volgens jou?” “Alles gaat groeien en bloeien, de winterslaap is voorbij, je krijgt weer nieuwe energie en je hebt het gevoel dat van alles in de lucht hangt.” “Oh, je bedoelt lentekriebels. Nou dat heb ik deze week wel gemerkt, heerlijk. Wat een lekkere spanning en sensatie.” “Ja, wat een geweldige prestatie hè, en dat in het hol van de leeuw, zalig. Ze hebben die arrogante Spanjaarden lekker afgedroogd.”

“Nou ik bedoel één specifieke halve Spaanse, je weet wel de wederhelft van die Kabouter, Jolante van Kabouter van Cashbergen. Zij heeft deze lente volgens mij ook zin in een nieuw geluid.” “Nou ze doen maar lekker, ik vind het vooral sneu voor hun spruitje, Zes Cava. En voor Twan Huys natuurlijk, hadden ze het een dag eerder bekendgemaakt dan had hij toch nog met een knaller zijn laatste uitzending kunnen eindigen.” “Tsja alles voor de kijkcijfers hè.” “Over kijkcijfers gesproken, ik vind dat er zo weinig politici van zich laten horen voor de aanstaande verkiezingen.”

“Zijn die er dan?” “Wat?” “Verkiezingen.” “Ja joh, voor de Provinciale Staten.” “Ah, nou begint een lampje te branden. Ik las van de week inderdaad iets heel belangrijks dat Jesse Klaver meedeelde.” “Over zijn CO2 voetafdruk?” “Nou nee, dit ging over een ander lichaamsdeel.” “Oh jee, zo geeft hij inderdaad wel erg veel van zichzelf bloot. Maar, weet je, al dit soort opportunistisch slogans, daar hebben de heren en dames politici sowieso altijd net iets meer last van tijdens verkiezingscampagnes. Eerst zelf bepaald beleid maken en dan vervolgens tijdens de campagneperiode daar weer heel hard op afgeven. Lekker makkelijk, maar als kiezer weet je echt niet meer wie te geloven. En dan dat debat, dat ging amper over de provinciale verkiezingen maar voornamelijk over de geloofwaardigheid van de nationale regering.”

“Wat denk je anders van al die kwesties, die zich hier in onze gemeente afspelen? Een jaar geleden waren hier ook verkiezingen en is er sindsdien maar iets verandert?” “Nou, er is een poging gedaan om gezamenlijk tot een breed gedragen akkoord te komen.” “En we weten hoe dat is afgelopen.” “Nou nee dat weten we niet want we horen alleen vage berichten. Er zal achter de schermen vast van alles gebeuren, maar van de hoed en de rand, dat krijgen we niet te horen. En als je vervolgens van alles weer geheim verklaard. Tsja, zó voed je de argwaan van je inwoners alleen maar.”

“Maar die nieuwe lente in de politiek, zal die er komen?” “Volgens mij moeten ze die lentekriebels gebruiken om maar eens een grote voorjaarsschoonmaak te gaan houden. En dan ook goed reorganiseren, welke oude dingen wil je vasthouden en wat moet je gewoon wegdoen.” “Heb je niet gezien van de week wat lef gecombineerd met een beetje nieuw elan mogelijk maakt?” “Volgens mij heeft een aantal partijen wel door dat er een behoorlijke impasse is. Ik heb ook het idee dat er toch nog wel hoop is, kijk eens wat er met een beetje voortschrijdend inzicht mogelijk is. Om met de legendarische nummer 14 te spreken, Tactiek is niet je man uitschakelen of zo. Nee, het is weten waar je mee bezig bent.” “Als je het over Johan hebt, dan weet ik er nog wel één: soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.

Kraantje

Meer 'Columns':

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Terug