Deel

Een nieuwe Burrie…!

Column: Rob van de Pas

Een nieuwe Burrie…!

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl. Zes jaar later vond de toen zittende gemeenteraad het verstandig om Hetty een tweede termijn te geven. Deze termijn loopt over acht maanden af. Maart 2020 wordt Hetty Hafkamp 67 jaar en is haar tweede periode als voorzitter van de gemeenteraad en baas van het College van B&W klaar. Tijd om met pensioen te gaan en netjes en ordentelijk plaats te maken voor een nieuwe burgermoeder of burgervader.

Géén halve benoeming tot haar zeventigste. Dat moeten wij niet willen, dat moet de gemeenteraad niet willen én dat moet Hetty zelf niet willen. Ut is mooi weest.
Tijd voor nieuw en vers bloed als primus inter pares van ons dorp. Ik denk zelf ook aan jong bloed. Een late dertiger of vroege veertiger. Een moderne man, vrouw of transgender (sorry, moet ff politiek-correct) die past bij het pluriforme, post-liberale en libertijnse karakter van het kunstenaarsdorp aan de Noordzee. Of misschien wel een sociaaldemocraat? De Bergenaren hebben tenslotte de laatste Europese verkiezingen massaal voor de Brusselse Frans Timmermans gestemd. Oké, oké… ze hebben óók op de VVD en Thierry Baudet gestemd, maar het is wel een signaal.

Toen ik zelf nog raadslid voor de VVD was, heb ik goede herinneringen overgehouden aan de burgemeester Jan Ritsema (PvdA). Dus een socialist of sociaaldemocraat moet je niet bij voorbaat afschrijven of uitsluiten. Lodewijk Asscher zou een optie kunnen zijn. Heeft familiebanden in Bergen aan Zee en heeft in Den Haag feitelijk niet zoveel meer te zoeken. Lodewijk is 44 jaar en verkeert in de transitiefase van zijn leven. Waarom niet.
Aan de andere kant past bij ons dorp ook wel een liberaal. We hebben Irma Günther en Funz Hertog weliswaar als VVD-waarnemer gehad en Paul de Winter namens D66, maar die laatste was min of meer opgelegd pandoer. Paultje heeft feitelijk alleen maar netjes op de Bergense winkel gepast.

Dit dorp heeft een dynamische bevolking, een onstuimige gemeenteraad en bijzondere bestuurlijke reputatie opgebouwd. Er is altijd wel wat aan de hand en er liggen nogal wat uitdagingen op de plank of zijn onderweg naar de Raad van State. De hierboven geschetste situatie vraagt dus om een stevige bestuurder die midden in de Bergense samenleving staat en goed weet hoe de politieke en bestuurlijke hazen lopen.

Maar we moeten wel de koninklijke weg bewandelen. Allereest moet Hetty Hafkamp nog deze zomer bekend maken dat het in maart 2020 klaar is én daarna moet de gemeenteraad in samenspraak met de CvK de benoemingsprocedure starten.
Het benoemen van een nieuwe burgemeester zal al gauw een paar maanden in beslag nemen. De doorlooptijd van de benoemingsprocedure is zo’n acht maanden en het selectieproces vindt grotendeels achter gesloten deuren plaats, om de privacy van sollicitanten te beschermen. Dat laatste wordt nog wel een ‘dingetje’ in ons dorp. Ná deze procedure komt de gemeenteraad tot een voorkeur en zal de Commissaris van de Koning in overleg treden met de minister van BiZa en komt het kabinet tot een benoeming.

Doen we in het voorjaar 2020 een mooi afscheid voor Hetty in de Ruïnekerk, concertje, loftuitingen en een receptie voor de genodigden. Misschien ook nog wel een lintje van de Koning, als dank voor het onderscheiden van al die vrijwillige bitterballenbakkers uit ons rijke Bergense verenigingsleven.
Ik zeg: DOEN!

Meer 'Columns':

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Terug