Een joekel van een biefstukzwam in het Bergerbos

2022 is een bijzonder jaar voor paddenstoelen

Tijdens hun wandeling kortgeleden door het Bergerbos vonden Ria en Roeland Maier deze enorme biefstukzwam. Het is de grootste biefstukzwam die ze ooit zagen.
Ze kwamen dit exemplaar tegen aan de onderkant van een eikenboom aan het eind van de Sparrenlaan vlakbij Duinvermaak in Bergen.

Roeland, “omdat we geen lucifersdoosje bij ons hadden, liet de hand van een mede-enthousiasteling zien hoe groot de zwam was.”

Is hij ook eetbaar? Zeker wel… maar deze laten we natuurlijk staan dames en heren!!!

INGREDIËNTEN (VOOR 2 PERSONEN)
– 150 gr biefstukzwam
– 1 theelepel gehakte chili
– 1 grote ui
– scheutje olijfolie
– klontje boter
– zout
– melk

BEREIDINGSWIJZE
Snij de biefstukzwam in plakken van 1 cm dik.
Doe deze in een schaal met melk en zet voor 12 uur afgedekt in de koelkast. Dit is nodig om de bittere/zure smaak van vooral oudere exemplaren van de biefstukzwam te neutraliseren (in een overlevingssituatie is het vanzelfsprekend dat je deze stap overslaat).
Haal de biefstukzwam uit de koelkast en spoel af onder de koude kraan. Zet wat water op het vuur en voeg de biefstukzwam toe wanneer het water kookt. Kook de zwam voor 15 minuten.

Doe een klontje boter met wat olijfolie in een koekenpan.
Fruit nu de gesnipperde ui en de chili.

Voeg de uitgelekte biefstukzwam toe en bak alles 10 minuten rondom!
Lekker met rijst of gewoon brood.

Eet smakelijk!

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.