Deel

advertentie

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

Column: Rob van de Pas

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

Op dinsdag 3 maart 2020 treedt Peter Rehwinkel (PvdA) toe tot het illustere rijtje burgemeesters van Bergen.  Dat is wel een bijzonder rijtje. Ná de bewust ongehuwde burgermoeder (BOB) Hetty Hafkamp krijgen we onze eigen Pete Buttigieg, de openlijke Amerikaanse homoburrie met christelijke achtergrond die als presidentskandidaat Trump gaat vervangen. Nu kun je natuurlijk hardop denken: ‘…lekker belangrijk Robbie, als hij die 21 druistige raadskikkers maar in de kruiwagen weet te houden…’

Helemaal mee eens, maar blijkbaar is de homo-acceptatie nog voor veel mensen een ‘dingetje’. In ieder geval vaak een reden voor grappen. Peter Rehwinkel doet daar gelukkig niet moeilijk over en is zelfs een actief voorvechter van de emancipatie van homoseksuele mensen in Nederland én binnen de vaderlandse islam.

De Whatsapp-grap: ‘… we krijgen een homoseksuele tussenpaus #LOL…’ zette mij echter wel aan het denken. Peter is namelijk sinds 2008 getrouwd met Michel Zeegelaar, een journalist van de KRO, de Katholieke Radio Omroep. Deze combinatie maakt zijn benoeming als ‘homoseksuele tussenpaus’ wel pikant en positief confronterend. De LHTB-beweging en Nederlandse katholieke RTV rammelen nu aan meerdere poorten van het Vaticaan.

Tussenpaus
Kijk, een tussenpaus of overgangspaus is een paus binnen de katholieke kerk van wie men verwacht dat hij maar kort zal regeren. Meestal gaat het daarbij om pausen die op vrij hoge leeftijd gekozen worden, zodat men ervan uitgaat dat hun pontificaat, zowel het ambt als de ambtsperiode, niet lang zal duren.

De term wordt inmiddels in veel bredere zin gebruikt om een overgangsfiguur binnen een organisatie aan te duiden. Door iemand te omschrijven als een ‘tussenpaus’ geeft men aan dat men niet verwacht dat de persoon in kwestie, vanwege intern gedoe, een lang leiderschap ten deel zal vallen.

Verdeeldheid
Onze burrie Pete is pas 55 jaar, dus nog niet oud én hij wordt juist ingezet om de interne verdeeldheid binnen de gemeentelijke organisatie van Bergen aan te pakken. Hierna kan er in alle rust naar een nieuwe baas (M/V/X) worden gezocht om goed voorbereid met een nieuwe raad in 2022 aan het werk te kunnen gaan.

Sinds 24 jaar weer een burgervader van PvdA-huize. De laatste sociaaldemocraat was Jan Ritsema en daar heb ik wel goede herinneringen aan. In 1996 kregen we eindelijk een VVD’er op het hoogste pluche. Weliswaar als waarneemster, maar drs. Irma Günther zat toch maar mooi vijf jaar de gemeenteraad voor. Ik zie haar nog weleens met nordic walking sticks door de Schoorlse bossen struinen.

Seksueel gedrag
In 2001 mocht D66 met Paul de Winter een tijdje sturing geven aan het Bergense college van B&W. De Winter begeleidde de fusie met Schoorl en de Egmonden en werd na zes jaar niet herbenoemd. Om de komst van een nieuwe burgemeester voor te bereiden, werd er wéér een VVD’er ingehuurd. Fons alias Funz Hertog bleef een jaartje en eindigde vrij abrupt zijn carrière elders in 2018 met zes aanklachten wegens “grensoverschrijdend seksueel gedrag” aan zijn broek. Details vult u zelf maar in en het waren géén mannen.

Vrouwen
Na veel gelobby in de Haagse VVD-kringen lukte het in 2008 niet om een vrouwelijke VVD-burgemeester in Bergen te krijgen. In die tijd was ik zelf nog actief lid van de liberale Bergense Teflon-club en probeerde een LHTB-kamerlid én een kamerlid met Surinaamse roots plus academische titel te motiveren om te solliciteren naar het hoogste ambt in ons dorp.
Niks noppes nada niente dus.

Op 3 maart 2008 kregen we gedeeltelijk onze zin. Een vrouw én met een academische titel, maar wel een uit de linkerhoek van bestuurlijk Nederland. Hetty neemt na exact 12 jaar afscheid met bloemen, bier, bitterballen en misschien mag ik nog een gesproken column voordragen. #LOL

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Terug