Deel

advertentie

Een historisch moment…

Column: Rob van de Pas

Een historisch moment…

Hoe zal ik mijn eerste bijdrage van 2024 noemen?! Een column, een opiniestuk of een ‘open brief’ aan de politiek en de direct betrokken ondernemers en bewoners in ons centrum?

Harmonielocatie
De Bakemaflat is nu een jaar geleden gesloopt, de oude brandweerkazerne volgt spoedig en er zijn drie gerenommeerde ontwikkelaars uitgenodigd om elk een plan te presenteren voor de Harmonielocatie. Deze drie plannen worden aan de Bergenaren gepresenteerd en als inwoners mogen we onze voorkeur uitspreken middels een prijsvraag. Tot zover het goede nieuws.

De ‘Leidraad Harmonielocatie’ is geen gemakkelijke tender voor de ontwikkelaars. Er moeten 88 ondergrondse parkeerplekken worden gerealiseerd. Niet vanwege het aantal nieuwe bewoners, maar vanwege afspraken met Lex Schrama om zijn parkeergarage Dekamarkt te mogen uitbreiden. Prima! Ik ben voorstander van veel auto’s onder de grond. Kom ik op terug.

Cowboy Klaas
Echter, de gemeente Bergen heeft destijds, ondanks zeer dringende waarschuwingen vanuit eigen college, verzuimd om Plein 36 te kopen voor een zeer billijke prijs. Nee, cowboy Klaas wilde ‘nog ff wachten’..! De barones van Bergen was iets sneller dan de wethouder en kaapte de voormalige Garage Bos Eyssen voor de neus van het college weg.
Tja.., en als je dan betonblokken in plaats van bonbons van Patisserie Roos op de stoep van Plein 36 legt, wordt enige bemiddeling tussen koper en verkoper geen feest. Hoe dom en lomp kun je zijn?!

Plein 36
De ontwikkelaars hebben niet veel keus. Of ze gaan voor de hoofdprijs óf ze storten een bak met geld in een ingewikkelde constructie onderdoor bij Plein 36. Niet leuk, maar dat is het resultaat van incompetent bestuurlijk acteren. Maar misschien móet het college alsnog Plein 36 verwerven en ná verkoop het verschil in zo’n 20 jaar afschrijven. Zo’n 70 K per jaar! Het is ff niet anders…

Muziekzaal
Twee andere zaken uit de Harmonie-tender maken het project ook niet erg kansrijk. Ten eerste de verplichting om 40% van de woningen in de sociale sfeer te houden. Op zich een goed streven. Maar doe dan een gedeeltelijke sociale uitruil met het BSV-terrein. 20% sociale huur maakt het project al een stuk kansrijker.

Een ander punt is de vereniging “Bergens Harmonie”. De grond én het pand in het centrum zijn eigendom van de club. Zij krijgen in ruil voor medewerking aan het plan een nieuwe multifunctionele oefenruimte terug op de huidige plek.  Zo’n muziekzaal vereist wel een plafondhoogte van maar liefst zeven meter. Dat zijn hele dure kubieke meters.  Echter, de vereniging is volgens eigen bestuurders helemaal niet gebonden aan het Plein.

Wat valt er voor te zeggen om de lokale musici een professionele plek te geven in nieuwbouw bij de Van Reenenschool? Vroeg of laat gaat daar toch wat gebeuren en ook als de school blijft, is dat tevens een ideale kweekvijver voor de aanwas van jonge Harmonie-musici.

Terug naar het Plein
Ons Plein kent inmiddels meerdere grote uitdagingen. De Harmonielocatie, Dorpsplein Bergen, Plan Vestering, nieuwbouw Bello en LIDL Vastgoed die aan winkelruimte (géén supermarkt) en appartementen denkt. Al deze Plein-initiatieven hebben ondergrondse parkeerruimte nodig. Daarnaast moet Dirk Kat van de Raad van State ook nog wat parkeerplekken bij elkaar scharrelen voor zijn nieuwe Parkhotel.

Gaan we nu voor elk afzonderlijk plan ondergrondse parkeerplekken realiseren met een in- en een uitgang?!
Of steken we alle koppen bij elkaar en bouwen we één grote parkeergarage onder de Dreef en het Plein? Met één ingang en één uitgang. We creëren een nieuwe ingang ter hoogte van pinapparaten van de voormalige ABNAMRO BANK en we vragen of Alexander Schrama de totale garage wil exploiteren en maken van zijn huidige parkeerlocatie  de uitgang.

This is the moment
Het is deze historische mogelijkheid om de naoorlogse fouten bij de herinrichting van het voormalige spooremplacement Bergen in één keer te herstellen. Die kans krijg je maar één keer in de honderdvijftig jaar.
Al het vastgoed op deze locaties wordt uiteindelijk op korte termijn gesloopt.

Je initieert dan vanuit een nieuw te vormen commercieel Bergens Bouw Collectief van betrokken ontwikkelaars één grote parkeerbak voor zo’n 300 voertuigen. Vergelijkbaar met de Singelgarage in Alkmaar. Naast de in- en uitgang maak je drie of vier plekken op het Plein waar je als voetganger de garage makkelijk en veilig kunt bereiken. Tevens kun je overwegen om hier en daar wat bovengrondse parkeerplekken te ‘verplaatsen’ naar de nieuwe parkeergarage om de exploitatie daar te ondersteunen.

Kattenpis
Een investering dus van zo’n 15 miljoen euro. Dat is inderdaad geen kattenpis. Maar een belangrijk deel van dat geld vloeit direct terug door verkoop van de verplichte parkeerplekken aan de ontwikkelaars op het Plein. Dit biedt ze ook de mogelijkheid om hun ‘eigen plekken’ op bepaalde momenten door de exploitant (lees: Lex Schrama) te laten verhuren.

Is er al nagedacht over het verkrijgen van Europese subsidies? Een parkeergarage bij de haven van het Zuid-Franse Antibes heeft een bak met zeven parkeerlagen laten betalen door de Europese Commissie…
Als onze parkeerbak plus ondergrondse doorgangen wordt gebouwd, kunnen de afzonderlijke ontwikkelaars gelijktijdig hun bovengrondse plannen presenteren aan de gemeente, haar inwoners en wat knaps gaan bouwen.

Ik geef het toe… het is een zeer optimistische kijk op de toekomst van ons Plein, maar van navelstaren, azijnpissen, obstrueren, traineren en irriteren zijn we de afgelopen 40 jaar niet echt wijzer geworden.

Het wordt tijd voor Mindset 2024.
Het is nú de beurt aan de ‘grow thinkers’ … de ‘fixed thinkers’ hebben hun beurt jammerlijk verspeeld.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Worden Linda en Dirk nog een leuk setje..?!

23 februari 2024

Column: Rob van de Pas

Lieve Linda en beste Dirk,

Alfamannetje

23 februari 2024

Column: Peter van Vleuten

Ik en techniek. Het is op z’n zachtst gezegd nou niet bepaald een match made in heaven. Ik moet zeggen dat ik het ook niet echt van thuis heb meegekregen. Bij ons was alles dat leek op klussen en doe-het-zelven altijd omgeven door een sfeer van risico’s en milde paniek.

Eigen kunst in de kijker

23 februari 2024

Gastcolumn: JoMo

Als je eertijds op reis ging, was dat op zijn minst een expeditie of een ontdekkingsreis over zee. Een avontuur waarbij je kennis maakte met andere mensen en culturen.

Reveille

16 februari 2024

Column: Kraantje

‘Het lijkt alsof het nieuws de laatste tijd beheerst wordt door oude mannen, ze staan in ieder geval volop in de belangstelling.’ ‘Volgens mij zijn ze juist hartstikke uit, tenminste als je de mediamannen bedoelt. Sinds het rapport over de bedrijfscultuur binnen de publieke omroep verschenen is, kukelt het ene na het andere coryfee van het voetstuk.

Brand

16 februari 2024

Column: Kauw

We zitten met een hele groep te chillen naast het goudhaantje, hoog in de toren van de Ruïnekerk. Wij voelen het, het voorjaar komt eraan, de krokussen laten hun kopjes zien.

Vox populi

9 februari 2024

Column: Peter van Vleuten

Op 3 februari 1959 kwamen de drie prille popsterren Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om bij een vliegtuigcrash. Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van wat ‘The Day the Music Died’ zou gaan heten, maakte ik vorige week voor de Songwriterschool een mini-college over de song American Pie, die deze dag als startpunt heeft. Don McLean beschrijft de veranderingen die zich na dat moment hadden voltrokken: de roerige jaren 60.

‘Grensoverleggend gedrag…’

9 februari 2024

Column: Rob van de Pas

Soms moet je gewoon je grote mond houden of je vurige potlood in het pennenetuitje laten zitten. En dan heb ik het over mijn eigen stukkie in het Flesje van 26 januari jongstleden.

Over bomen en bijlen

2 februari 2024

Gastcolumn: Gerrit Mollema

Een boom is mooi. Een gekapte boom is lelijk. Daar is iedereen het wel over eens. En dat vormt dus het zoveelste dilemma waarmee Bergenaren – na alle ellende over de herinrichting van het Plein, de herbouw van het Parkhotel en nog wat zaken – geconfronteerd worden.

Keuze in Harmonie

2 februari 2024

Column: Kauw

Ik zag een enorme drukte bij de ingang van de Ruïnekerk. Wat kan er aan de hand zijn en hoe kom ik daar nou als nieuwsgierige kauw achter?

Reguleren

2 februari 2024

Column: Kraantje

‘Dat is schrikken, het lijkt erop dat ze de handdoek in de ring gooien. De oorlog lijkt echt verloren.'

Ontwikkeling Harmonielocatie! Valt er nog wat te kiezen..?

26 januari 2024

Column: Rob van de Pas

Komende dinsdag 30 januari mogen we als inwoners en ondernemers van Bergen in de Ruïnekerk onze mening geven over de plannen die drie projectontwikkelaars hebben bedacht voor de Harmonielocatie. Het terrein aan de Dreef vanaf de oude brandweerkazerne tot aan de DekaMarkt.

Schotsspringen

26 januari 2024

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week kreeg ik bij een zoekopdracht een schoolfoto aangeboden op Schoolbank.nl. Herinnert u zich dat nog?

Belasting

19 januari 2024

Column: Kauw

Fijn die sneeuw, dan lijkt het wel of de mensen meer aan ons vogels denken. Pindasnoeren en vetbollen worden hier en daar opgehangen en wij weten die feilloos te vinden.

Long Christmas

12 januari 2024

Column: Peter van Vleuten

Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit hebben aangetoond dat Long Covid een lichamelijke oorzaak heeft. Een baanbrekende stap bij het zoeken naar een oplossing voor dit mysterieuze ziektebeeld.

Over stromend

5 januari 2024

Column: Kraantje

‘Goed je weer te spreken en beste wensen voor het nieuwe jaar. Je ziet eruit alsof je er zin in hebt.’

Boem!

5 januari 2024

Column: Kauw

Het had niet veel gescheeld of er was geen Kauw meer geweest. Nee, niet erg natuurlijk, de wereld draait wel door.

Generatiekloof

22 december 2023

Column: Kauw

Potverdikkie, ik merk dat die jonkies steeds brutaler worden. Respect voor de oudjes lijkt er echt niet meer toe te doen. Wat denken die brutale snotkauwen wel niet. Het is verdorie een keiharde wereld geworden, ieder voor zich.

Onderhoud en instandhouding

22 december 2023

Gast column: JoMo

De tijd lijkt aangebroken dat ongevraagd bijzaken hoofdzaak zijn geworden in mijn leven. Overheden en instituten zoals energieleveranciers en internetproviders vragen je het hemd van het lijf en aan het correct invullen van digitale formulieren heb je een dagtaak.

Ibu Jopie 95 jaar…

22 december 2023

Column: Rob van de Pas

Mijn Schotse stiefmoeder wordt 31 december 95 jaar. Mevrouw Jos Veltman-Scholten woont inmiddels al weer een lange tijd in haar geboortedorp Bergen.

Tegen de wind in spugen

15 december 2023

Column: Peter van Vleuten

Tweewekelijks schrijf ik op deze plek over zaken die een relatie hebben met muziek, of wat breder: de kunsten. En dat dan liefst met een link naar onze eigen gemeente. Niet dat het van hogerhand verboden is om over andere dingen te schrijven hoor, maar zo houden we redactioneel het schuurtje bij het huisje. Prima.

Onleesbaar

15 december 2023

Column: Kraantje

‘Af en toe lees je van die berichten die op het eerste gezicht niet ernstig lijken maar als je er over nadenkt, blijken ze toch heel ernstig te zijn.’

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Terug