Een goede combinatie van wijn & spijs betekent eigenlijk niets anders dan de juiste wijn combineren met het juiste gerecht
Hoe zorg je dat de smaken het beste naar voren komen en een goede match zijn?
Gepubliceerd: 5 augustus 2022
Eindelijk heb je hét recept gevonden dat je wilt maken voor je gasten. Maar dan… Welke wijn past eigenlijk bij welk gerecht? Kies je voor een rode wijn omdat je een stuk vlees bij het hoofdgerecht serveert? Of is witte wijn toch beter omdat het beter past bij de groenten? Of toch die ene rosé omdat het zomer is? Samen met Gallo Family Vineyards helpen we je en vertellen je de beste wijn & spijs combinaties. Inclusief de lekkerste recepten natuurlijk!
Basisregels wijn & spijs
In principe kun je naar hartenlust combineren, zolang je maar een paar basisregels in acht houdt. Sommige regels liggen misschien wat meer voor de hand dan andere. Zo wil je de smaken van je gerecht afstemmen op de aroma’s en smaken van de wijn. Een zoet gerecht vraagt om een wat zoetere wijn en een zuur gerecht vraagt om een wat zuurdere wijn.
- Zorg dat de smaken van de wijn en het gerecht op elkaar lijken. Het liefst stem je ze zo op elkaar af dat zowel de wijn als het gerecht niet overheerst qua smaak. Harmonie werkt vaak het beste bij combinaties voor wijn & spijs.
- Ga je toch voor contrast? Soms werkt een frisse wijn goed bij een wat vettige smaak bijvoorbeeld, of wil je juist een lichte witte wijn bij een heftige kaasfondue. Hiervoor geldt dat je altijd goed wilt proeven. Bedenk van tevoren wat een goede combinatie zou kunnen zijn en test het uit.
- Houd rekening met de bereiding van het gerecht. Koken zorgt bijvoorbeeld voor minder intense smaken dan grillen.
- Kijk naar het totale gerecht, een saus kan de smaak volledig veranderen.
- Bedenk welk mondgevoel het beste past bij je combinatie. Een ronde wijn past goed bij een roomsaus, een stevige rode wijn met tannine past goed bij rood vlees. Daarnaast gaan zoute en zilte gerechten – zoals oesters of vis – goed samen met een strakke wijn die wat meer zuren heeft.
Lees hier verder.
Bron: www.foodiesmagazine.nl