Deel

Een beneveld dorp aan de kust

Column: Yvon Bos Eyssen

Een beneveld dorp aan de kust

Het is een mooie titel voor een boek, net als ‘Terug naar de kust’. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon. Het schijnt in ons dorp anders te werken, men raakt juist beneveld op het terras.

Soms zijn wij ook door omstandigheden beneveld en lam. En wij zijn altijd blauw naast zwart, paars en groen, maar nooit straalbezopen, toeter of kachel. Eens per jaar veranderen wij, net als de nodige cafégangers in slonzige types; dan zijn we namelijk in de rui.

Nu we het over drank hebben, met de warmte les ik mijn dorst in de goot. Ik trippel daar en neem af en toe een slok. Beneden tussen de Pilaren door zie ik oudjes benevelt door jonkies. Zij kijken diep in het glaasje.
Zo hoor ik de volgende conversatie: ‘Zeg kerel, heb jij het al in de courant gelezen?’ vraagt een gedistingeerde heer aan zijn confrères. ‘De burgemeester vertrekt in maart’. Is het toeval dat er op hetzelfde moment wordt getoast? ‘Logisch toch, ook aan een werkpaard komt een eind, hahaha.’ Die is goed! ‘Vertel…geen derde termijn dus’. ‘Wat heeft zij een Bergen verzet’. ‘Planschadetje hier, foute ambtenaar daar, haha.’ ‘Het is beter dat het drinkt dan dat het stinkt!’ roept de ander en ze proosten weer. Ze lachen zich rot en deze kauw vliegt op van de schrik.

‘Ik begrijp dat zij was afgereisd naar onze commissaris van de Koning?’
‘Kerel ,wat zou jij in zo’n geval adviseren?’ ‘Maar mevrouw wat vindt u er nu zelf van! En heeft deze king Arthur nog iets over het Manifest verkondigd?’ De mannenclub zit bijeen als een stel lamme kauwen, zwaaiend en zwierend met hun armen. De heren krijgen geen genoeg van de bitter zoete humor en gieren en brullen wat af. Ik zie kans om een hele bitterbal van het schaaltje te stelen. Een dure slee glijdt langzaam over de klinkers voorbij. Er wordt getoeterd. ‘Ja vriend wij zijn ook toeter, haha’.

Afijn, na nog een laatste borrel en nog een aller allerlaatste borrel keren de drankorgels huiswaarts. Daar ploffen ze uitgeteld op de bank en zagen met hun gesnurk de laatste bomen in het Schoorlse bos om.
Alleen de kelner heeft de stand goed bijgehouden en mompelt: ‘kinderen en dronken lui zeggen de waarheid’.
In no time verandert hij het tafeltje van een chaos vol lege glazen in een feestelijk gedekte tafel.

Ik ga nog even bij de bakker in de Stationsstraat rondscharrelen. Iemand grist al vloekend een papiertje van zijn autoruit. Tja, wij moeten ook regelmatig onze agressie kwijt. Dan springen we als hanen tegen elkaar op. Krijsend komen we als zwarte vodden weer neer. Mogelijk doen mensen dat door hun auto fout te parkeren? Dat schelden lijkt op stoom afblazen en imponeren tegelijk.
Als ik terugvlieg om het laatste beetje water uit de goot te drinken, zie ik de gasten van hun ‘Stroganoff’ en wijn genieten. Het begint al vroeger te schemeren. De lantaarns gaan aan en ik doe nog een laatste ronde door de lucht. Het is tijd om mijn boomholte op te zoeken, zo is dat in de natuur geregeld. Ooit werd het ’s avonds rond de Ruïnekerk verlicht door slechts een paar lantaarns, die na middernacht werden gedoofd door de lantaarnopsteker. Deze kauw schrok zich dood bij de aanblik van een foto in de Duinstreek. ‘Sfeerverlichting in de wintermaanden’. Moet ons woongebied een sprookjesachtig Disneyland worden? Wij slapen het beste in het donker met op de achtergrond een door de maan mysterieus verlichte Ruïnekerk en fonkelende sterren aan de hemel.

Yvon Bos Eyssen

Meer 'Columns':

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug