Deel

Een beneveld dorp aan de kust

Column: Yvon Bos Eyssen

Een beneveld dorp aan de kust

Het is een mooie titel voor een boek, net als ‘Terug naar de kust’. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon. Het schijnt in ons dorp anders te werken, men raakt juist beneveld op het terras.

Soms zijn wij ook door omstandigheden beneveld en lam. En wij zijn altijd blauw naast zwart, paars en groen, maar nooit straalbezopen, toeter of kachel. Eens per jaar veranderen wij, net als de nodige cafégangers in slonzige types; dan zijn we namelijk in de rui.

Nu we het over drank hebben, met de warmte les ik mijn dorst in de goot. Ik trippel daar en neem af en toe een slok. Beneden tussen de Pilaren door zie ik oudjes benevelt door jonkies. Zij kijken diep in het glaasje.
Zo hoor ik de volgende conversatie: ‘Zeg kerel, heb jij het al in de courant gelezen?’ vraagt een gedistingeerde heer aan zijn confrères. ‘De burgemeester vertrekt in maart’. Is het toeval dat er op hetzelfde moment wordt getoast? ‘Logisch toch, ook aan een werkpaard komt een eind, hahaha.’ Die is goed! ‘Vertel…geen derde termijn dus’. ‘Wat heeft zij een Bergen verzet’. ‘Planschadetje hier, foute ambtenaar daar, haha.’ ‘Het is beter dat het drinkt dan dat het stinkt!’ roept de ander en ze proosten weer. Ze lachen zich rot en deze kauw vliegt op van de schrik.

‘Ik begrijp dat zij was afgereisd naar onze commissaris van de Koning?’
‘Kerel ,wat zou jij in zo’n geval adviseren?’ ‘Maar mevrouw wat vindt u er nu zelf van! En heeft deze king Arthur nog iets over het Manifest verkondigd?’ De mannenclub zit bijeen als een stel lamme kauwen, zwaaiend en zwierend met hun armen. De heren krijgen geen genoeg van de bitter zoete humor en gieren en brullen wat af. Ik zie kans om een hele bitterbal van het schaaltje te stelen. Een dure slee glijdt langzaam over de klinkers voorbij. Er wordt getoeterd. ‘Ja vriend wij zijn ook toeter, haha’.

Afijn, na nog een laatste borrel en nog een aller allerlaatste borrel keren de drankorgels huiswaarts. Daar ploffen ze uitgeteld op de bank en zagen met hun gesnurk de laatste bomen in het Schoorlse bos om.
Alleen de kelner heeft de stand goed bijgehouden en mompelt: ‘kinderen en dronken lui zeggen de waarheid’.
In no time verandert hij het tafeltje van een chaos vol lege glazen in een feestelijk gedekte tafel.

Ik ga nog even bij de bakker in de Stationsstraat rondscharrelen. Iemand grist al vloekend een papiertje van zijn autoruit. Tja, wij moeten ook regelmatig onze agressie kwijt. Dan springen we als hanen tegen elkaar op. Krijsend komen we als zwarte vodden weer neer. Mogelijk doen mensen dat door hun auto fout te parkeren? Dat schelden lijkt op stoom afblazen en imponeren tegelijk.
Als ik terugvlieg om het laatste beetje water uit de goot te drinken, zie ik de gasten van hun ‘Stroganoff’ en wijn genieten. Het begint al vroeger te schemeren. De lantaarns gaan aan en ik doe nog een laatste ronde door de lucht. Het is tijd om mijn boomholte op te zoeken, zo is dat in de natuur geregeld. Ooit werd het ’s avonds rond de Ruïnekerk verlicht door slechts een paar lantaarns, die na middernacht werden gedoofd door de lantaarnopsteker. Deze kauw schrok zich dood bij de aanblik van een foto in de Duinstreek. ‘Sfeerverlichting in de wintermaanden’. Moet ons woongebied een sprookjesachtig Disneyland worden? Wij slapen het beste in het donker met op de achtergrond een door de maan mysterieus verlichte Ruïnekerk en fonkelende sterren aan de hemel.

Yvon Bos Eyssen

Meer 'Columns':

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Terug