Een aantal reacties van bekende en minder bekende Bergenaren over de voorgenomen sluiting van de Taverne

Met onder andere voormalig uitbater Gerard Schiering aan het woord...

Als ik de lijst met ondertekenaars zie, komt voor mij 38 jaar Taverne voorbij. Whats new? Schrama houdt er van huurders op de kast te jagen. De overleden Jef Schrama, de vader van Lex, had er al een handje van. De huur wordt gewoon opgezegd en als je dan zegt dat er een rechtszaak komt, krijg je als antwoord: “het was te proberen”. Met cultuur of historie moet je niet bij hem aankomen. Geld is het enige dat telt. Dat je als verhuurder wel degelijk ook een sociale functie hebt te vervullen, gaat er niet bij ze in. Bovendien zijn er verschillende zaken door Schrama BV aangepakt die echter geen succes werden. Ik noem bijvoorbeeld de Alexanderbar. Ik weet wel zeker dat de tegenwoordige uitbaatster van d’Alderliefste veel meer geld oplevert dan zij zelf ooit hebben binnengehaald. Schrama, wees blij met goede huurders. Als je het zelf gaat doen, durf ik te voorspellen dat het een fiasco wordt.

Gerard Schiering


Hoe denk jij hier over? Je kunt hier je stem uitbrengen. Je krijgt direct de tussentijdse uitslag te zien.


Alleen al om cultuurhistorische redenen kan en mag de Taveerne niet gesloten worden!!
Het gaat niet alleen om het huidige café-restaurant maar ook om de geschiedenis.
Immers tweemaal eerder werd het etablissement – zij het voor korte duur – gesloten.

1) De eerste sluiting van de Taveerne
In 1956 organiseerde het KCB in wat toen nog de doorrijstal werd genoemd een ‘zomertentoonstelling’ die tot grote consternatie leidde. (zie hierboven)
Uiteindelijk besloot de burgemeester – na overleg met de Officier van Justitie – de tentoonstelling te sluiten.
Binnenkort zal ik – tijdens de manifestatie van de Historische Vereniging Bergen op 10 juni – meer aandacht besteden aan deze sluiting.
Daarbij – onder dankzegging – mede gebruik makend van het archief van Koos Schekkerman.
2) De tweede sluiting van de Taveerne
In 1968 werd in de bioscoopzaal van de Rustende Jager de tachtigste verjaardag van Adriaan Roland Holst met veel glamour gevierd.
Aanwezig waren onder meer prinses Beatrix, prins Claus en een keur aan genodigden uit de Nederlandse literaire wereld.
De jarige werd onder meer toegesproken door de toenmalige ninister van Cultuur, Marga Klompé.
Zij deed hem – en de genodigden – de verheugende mededeling dat het de koningin had behaagd hem te benoemen tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.
Zoals gebruikelijk kwamen enkele dagen voor de komst van de prinses de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de situatie ter plekke bekijken.
Dat vanwege de veiligheid en de hygiëne (toilet voor het koninklijk gezelschap etc.).
Al onderzoekend bezochten de ambtenaren ook de Taveerne.
Zij constateerden drie feiten:
– bij binnenkomst liepen zij op tegen een muur van hasjiesj-walm;
– een alternatief publiek dat niet op voorhand van koningsgezindheid kon worden verdacht;
– een min of meer open verbinding tussen het Café de Taveerne en de hal en toiletgroep van de bioscoopzaal waar de verjaardag gevierd zou worden.
Het besluit was snel genomen: de Taveerne moest die avond dicht!
Zo geschiedde. De toenmalige barkeepers kregen een vergoeding van Fl 25.00 en de zaak bleef gesloten. Weet het uit eigen ervaring want ik verving destijds wel eens Martin Rouwendaal of Ben van Duyn op hun vrije avond!
Ook aan deze gebeurtenis zal ik 10 juni aandacht besteden.

Conclusie
Alleen al deze twee unieke gebeurtenissen in de Taveerne rechtvaardigen het voortbestaan als cultuurhistorisch monument!
Driemaal mag geen scheepsrecht worden!!

Haye van der Werf


Vanmorgen werd ik wakker met een mistroostig gevoel. Ze mogen het huurcontract van de Taverne opzeggen…
Hoe is het godbetert mogelijk? Wie bedenkt dit?
We hebben het over de Taverne, een icoon in Bergen, ons kleine Paradiso!

De huiskamer van velen, waar je nooit de jongste en nooit de oudste bent.
Waar mensen met hun rollator naartoe komen, waar je gezamenlijk een praatje maakt onder het genot van een daghap en een drankje en als het heel gezellig is (en dat is het vaak) daarna ook nog even met de voetjes van de vloer op de vrijdagavond. De dj komt aan, de flitslichten en rookmachine worden geïnstalleerd, de discobol draait… Waar vind je zoiets nog? Juist ja, bij de Taverne! Ook onze jongeren hebben deze discoavond ontdekt en zingen en dansen mee, want tachtiger jaren muziek is weer helemaal hip. Wat je vind bij de Taverne is gezelligheid en vreugde.
Wat de Taverne voor mij betekent? We hebben bij het overlijden van mijn moeder ervoor gekozen om niet naar een ongezellige afscheidsruimte te gaan, nee ons moeder lag in een mandje in de rouwauto die mijn broer mocht rijden.
In een erehaag stond onze familie en vrienden voor de Taverne. Er werden nog wat mooie woorden gesproken en toen de auto wegreed, schalde uit de boxen het nummer van mijn moeders aanbeden band: Rowwen Heze, Bestel Mar ‘t Keumt mie veur ge zit allien ge zit te baale. Ge zit al oore lang te keike nar ow schoon. Niks te proate, niks te zeen, niks te beleave. Oet vervealing gadde mar wat zinnigs doon. En met de hand deep in de tes loepte de stroat op. Alles donker lampe oet, gordiene dicht.

De Taverne, ik zou willen zeggen dat ik er mijn grote liefde had ontmoet, maar dat is niet waar (wie weet gebeurt dit nog). De Taverne is wel mijn tweede huiskamer, waar ik altijd naartoe kan en op zondag zoveel geweldige bands heb zien optreden. Waar ik op doordeweekse dagen heb vergaderd met ons bestuur. Waar ik op Koningsdag, aan het begin van het seizoen tot aan Jazz & Sail helemaal uit mijn bol ben gegaan met mijn mede Bergenaren en Bergenezen.
De Taverne, een leven zonder de Taverne is niet mogelijk, mag kan en wil ik niet.
Wat te doen? In hongerstaking? Een actiegroep opzetten? Met zijn allen de Taverne opkopen?
We gaan het er over hebben, natuurlijk in de Taverne, waar ik wil zijn tot mijn laatste snik.

Inge den Hartog


Vol verbazing las ik het bericht dat de huur is opgezegd van mijn favoriete café de Taverne door verhuurder Schrama. Ik ben persoonlijk, als vastgoedondernemer en eigenaar van diverse cafés (als verhuurder) in Amsterdam en Rotterdam, zeer geïnteresseerd in de grond van opzegging. Een huurcontract onder 7:290 kan namelijk helemaal niet zomaar worden opgezegd zonder een zwaarwegende reden. Dit kan dus duiden op grote bouwplannen van de heer Schrama of probeert hij het gewoon?

Met vriendelijke groet, best regards,
Bart Hoebee


Dit mag niet gebeuren. Hoe of wat, links of rechtsom, dit is zo Bergens, dit moet blijven. Heel Nederland zou heel graag zo’n fenomeen binnen zijn poorten willen hebben. En wij hebben dat. Moet hier blijven bestaan.

Annelies Lakeman (65)


Wat jammer dat zo’n geliefd café zo maar zijn deuren moet sluiten. Het is het enige etablissement waar nog live muziek is en waar dj’s optreden. De zoveelste verarming van ons mooie dorp, heel jammer!

Irene Oudes


Las net het vervelende bericht dat Taverne gaat sluiten?!!

Wat zou dat ontzettend jammer zijn! Dit is café is bijzonder en verdient het om zijn plek in Bergen te behouden!!
Zou werkelijk heel zonde zijn als het dichtgaat. Het café met zijn gasten, live muziek, dj s en dansen, daghap, kunst etc. etc. is uniek. Hopelijk verandert de verhuurder nog van mening.
Marcella Krijgsma

‘t Zal toch niet waard zijn hè! Zo bepalend voor wat Bergen altijd was en is! Kunnen we niet een hulpactie starten of zo? Of een collecte houden voor Schrama? Hoop dat ‘t nog gaat lukken !

Will Mosk


Wat een belachelijke beslissing van Schrama. Eén van de weinige muziekpodia die over zijn na de coronatijd tot sluiten dwingen en daarmee aan een rijke traditie een einde maken. Vele muzikanten en bands hebben hier hun wortels, heel veel Bergenaren en mensen uit de wijde omtrek hebben in de Taverne van de muziek genoten.

Dit kan en mag toch niet waar zijn?!

Toon Hollanders.
(namens de band Town & Country).


Ongeloof en niet te begrijpen…
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet snel oordeel en veroordeel omdat achter elk gedrag van mensen wel een verhaal zit waardoor hij of zij reageert zoals hij of zij op dat moment doet.
Ik woon mijn hele leven in Bergen en heb het dorp zien groeien en zien stilstaan .
Ik hou van Bergen en zie ook dat het soms achteruit gaat door verkeerde beslissingen…… all in the game, dat kan in het tijdspad waarin je leeft en denkt op dat moment.
Maar nu to the point: Taverne in Bergen gaat eind van het jaar dicht omdat volgens de berichten er een whiskeyproeverij komt, hoezo!!!!!
Ja, we hebben veel gezellige cafés in Bergen waar je contacten kunt opdoen, gezellig kunt kletsen en een beetje flirten om daarna met een goed gevoel weer naar huis te gaan.
Taverne is een ander verhaal, dat is een plek waar muzikanten een podium krijgen, waar je jezelf kunt zijn en waar als enig café in Bergen veel wordt georganiseerd……. Echt een icoon, een aanwinst en een plek die meer is dan drinken, dansen en muziek luisteren maar ook een plek waar je je gevoel kwijt kunt.
Er gaat nu iets verdwijnen waar ik met mijn pet niet bij kan en nee ik ben geen kroegenloper(meer), geen abnormale drinker maar zie en voel nu iets wat onomkeerbaar is en waar een beslissing over genomen is waar niet over is nagedacht en wat je de mensen hiermee ontneemt. Ik vindt het echt heel erg en niet alleen omdat iemand zijn zaak kwijt raakt maar vooral omdat we een instituut kwijtraken wat vooral in deze harde en onzekere tijden broodnodig is.
Een whiskeyproeverij!!!….Leuk……maar staat niet in verhouding met de Taverne te laten verdwijnen voor alle mensen uit Bergen en ver daar buiten.
Onnadenkend, harteloos en een hele slechte beslissing.
Het helpt natuurlijk helemaal niets dat ik dit schrijf maar dit stilzwijgend maar te laten gebeuren kan ik niet en hoop ook dat het gedeeld wordt zodat we misschien toch nog in sprookjes kunnen gaan geloven.
Steef en alle medewerkers heel veel sterkte met hoe het straks verder moet… meer woorden heb ik er niet voor.
Paul Termohlen

Lees hier de vele honderden reacties op Facebook.