Duinbrand mogelijk aangestoken (filmpje)

Politie gaat onderzoek doen

Duinbrand mogelijk aangestoken (filmpje)
Woensdagavond rond 22:00 uur werd er een melding gedaan van duinbrand nabij de Uilenvangersweg in het Noord-Hollands duinreservaat in Bergen.
Klik hier voor het filmpje.
Meerdere brandweereenheden kwamen met spoed ter plaatse, gezien de grote droogte in de natuurreservaten. Door een snelle bestrijding van de brand wisten de manschappen erger te voorkomen. Ongeveer 50m2 heide ging in vlammen op.
Twee getuigen hebben jongelui weg zien rennen in de nabijheid van de brand. Daarom wordt brandstichting niet uitgesloten en zal de politie onderzoek gaan doen.
Dinsdagavond was er al een natuurbrand bij staatsbosbeheer Schoorl.

Alkmaarder Marc Los was dinsdagmiddag aan het hardlopen in de Schoorlse duinen toen hij een rookpluim zag. “Ik dacht misschien zijn ze een beetje enthousiast aan het barbecueën, maar ik ben er toen toch maar naartoe gegaan. Ik was verbaasd dat er echt brand was.”

Marc komt meteen in actie. Voordat de brandweer arriveert heeft hij het vuur al bijna helemaal uit. “Ik weet niet of het altijd verstandig is om in je eentje een brand te gaan blussen, maar je kunt er wel heel veel aan doen. Wat zand en een stok. Het werkte.”

Tien jaar geleden woedden er meerdere grote branden en werden honderden hectaren duingebied bij Bergen en Schoorl in de as gelegd. De branden veroorzaakten grote onrust bij de inwoners. Uiteindelijk leidde het tot arrestatie en veroordeling van meerdere daders.

Bron:  habrofotografie / hans brouwers