Deel

Duinbes seizoen

Column: Kraantje

Duinbes seizoen

“Nou het is echt herfst”, zegt vriendin M als we elkaar weer spreken. “De duinbessen zijn weer volop in bloei en ik háát duinbessen”. M’s ogen spuwen vuur terwijl ze dit aan mij vertelt. “Echt niet te geloven wat een wrange vruchten dit zijn. Je krijgt er bijna een kater van, zo zuur zijn ze”.
“Huh? Ik ken bramen en kruisbessen -die zijn beiden trouwens niet geheel zonder schrammen en krassen te plukken – maar duinbessen zegt me niks”, antwoord ik M. “Maar ik weet dan ook niet zoveel van de natuur als jij”, voeg ik er voorzichtig aan toe.

“Nee joh, ik heb het niet letterlijk over bessen maar over een groep zure oude bessen die er op uit zijn onder het mom van natuurbescherming, recreanten, met name fietsers, uit het bos te trappen als het aan hen ligt”.
“Wat hebben ze dan gedaan?” “Nou ze hebben deze week de wacht aangezegd aan alle mountainbikers die op dat speciale fietsparcours in Schoorl fietsen. Volgens die zure bessen is dat illegaal en ze hebben de gemeente gesommeerd te gaan handhaven”. Vriendin M is zeer sportief en een buitenmens, net als haar partner. Ze fietsen dan ook op zo’n Mtb fiets regelmatig door de duinen hier in de buurt. Soms komen ze helemaal onder de modder langs gefietst met een grijns van oor tot oor. Ieder z’n hobby denk ik dan maar.

“Maar dat parcours ligt er toch al heel lang.” “Ja dat klopt, maar er is onduidelijkheid over de vergunning en als je kan protesteren dan doen dit soort types dat natuurlijk meteen”.
“Wat voor mensen zijn dat eigenlijk hier, die altijd dwars liggen?” vraag ik me hardop af. “Figuren die denken dat alleen zíj weten wat goed is voor iedereen? Zo lang als ik hier woon worden er bij de minste of geringste locale gebeurtenissen meteen protestgroepen in het leven geroepen. Is dat zo’n typische jaren 60 babyboomer reflex, meteen protesteren? Of zijn dat van die symbiotische echtparen die in hetzelfde Tenson jack lopen met dezelfde uniseks wandelschoenen en hetzelfde kapsel. Van die types die denken dat Fifty Shades of Grey de kleuren van het duinlandschap zijn na de bomenkap in de Schoorlse Duinen, die bij van alles er maar meteen een gezamenlijke “happening” van maken.”

“Nou volgens mij is er meer aan de hand”, zegt M. “Weet je wat het is, sommige mensen, ook al die babyboomers, die missen na de ontkerkelijking wel íets van het geloof; de gezamenlijke beleving en het streven naar een hoger doel. En één groep van dit soort “dolende” types, zoals ik het zie, die projecteert dit soort gevoelens nu op de natuur. Zij zijn lid van de Groene Kerk, de natuur is heilig en mensen zijn nu eenmaal zondaars. Alleen als je het geloof volgens hun regels beleeft heb je kans dat je zuiver bent”. “Je bedoelt dat het een nieuw soort Calvinisten zijn, onverdraagzaam naar anders denkenden”, zeg ik.
“Ja zo lijkt het wel. Als je het niet met hen eens bent dan word je zoals gebruikelijk in dat soort gezelschappen verketterd. En in hun optiek zijn fietsers het allerergste soort van ketter. Andere types worden nog enigszins gedoogd maar de natuur is uiteindelijk de oppermacht”.

“Eigenlijk klinkt de wijze waarop ze opereren als discriminatie”, opper ik. “Je geeft een groep de schuld van van alles, sluit ze buiten en zet ze weg als criminelen”.
“Nou maak je geen zorgen hoor, fietsers laten zich niet zomaar wegzetten”, zegt M. “Maar ze zullen ook niet eindeloos de andere wang toekeren”.
“Maar wat moet je dan doen met die bessen?” “Duinbessen? Gewoon niet aanraken en de natuur zijn gang laten gaan…”

Kraantje

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug