Deel

“Druk, druk, druk.”

Je hoort het jezelf waarschijnlijk elke dag wel eens zeggen...

“Druk, druk, druk.”

Ga maar na; een veeleisende baan en een dynamisch gezin, en aan jou de taak om dat alles op geoliede wijze te managen. Logistiek is daarbij heel belangrijk, maar hoe pak je dat aan?

1. Plan logisch en strategisch

Zomaar een zaterdag. Even op adem komen na een drukke werkweek? Helaas: er moeten boodschappen worden gedaan, je wilt naar de sportschool, je oudste heeft voetbaltraining, en eigenlijk is het ook hoog tijd om nu eindelijk eens materiaal te kopen voor dat achterstallige onderhoud aan huis. Op dat moment herinnert je jongste je aan een kinderfeestje in de middag.

Op zo’n dag is logisch plannen geen optie, maar een must. Wat dat betreft lijkt het weekend wel wat op dat grote project op je werk: je moet strategisch te werk gaan. Maak daarom een lijstje met waar je moet zijn en hoe laat je wordt verwacht. Als dat eenmaal helder is, kan het echte plannen beginnen. Boodschappen doen en de bouwmarkt bezoeken kun je misschien makkelijk combineren. Zit er in de buurt van de bouwmarkt niet een megasupermarkt? En kun je misschien met buren afspreken om beurtelings naar de voetbaltraining te rijden? Als je op een vast moment in de week de tijd neemt om strategisch te plannen, houd je op andere momenten tijd over. Die chaotische momenten sla je voortaan over.

2. Gebruik slimme apps

Raak je wel eens het overzicht kwijt, en kost dat je veel tijd? Er zijn veel handige apps die je leven gemakkelijker maken. Navigatie-apps zoals Google Maps zorgen er niet alleen voor dat je snel op de juiste locatie kunt komen; ze laten ook nog eens zien wat je onderweg zoal tegenkomt. Zo vind je misschien wel een handige plek om boodschappen te doen, of blijkt er een speelgoedwinkel aan een van je vaste routes te liggen waar je nog snel een verjaardagscadeau kunt kopen voor dat kinderfeestje van vanmiddag. Bovendien is Google Maps ook doordeweeks een heerlijke navigatieapp waarmee je moeiteloos naar al je afspraken rijdt.

Er zijn ook apps waarmee je taken kunt plannen. Het grote voordeel is dat alle afspraken en bezigheden dan heel overzichtelijk bij elkaar staan. Met sommige van die apps, zoals Any-Do, heb je de mogelijkheid om takenlijsten te delen met anderen, of om ze samen op te stellen. Bijvoorbeeld met je partner. Zo kunnen jullie samen plannen en de taken op logische wijze verdelen.

Net zo belangrijk om tijd te winnen: sommige apps kun je ook even uitzetten. Als je niet steeds meldingen krijgt van Facebook, gaat die drukke dag ineens een stuk soepeler. En zet die e-mailapp eens uit, je baas kan best tot maandag wachten.

3. Zorg voor goed vervoer

Hoe je ook plant, goed vervoer is onontbeerlijk. Op dagen waarop veel moet gebeuren is je auto eigenlijk een tweede huis. Jouw vervoermiddel moet daarom meer dan alleen comfortabel zijn. Je hebt ruimte nodig. Zo verlies je geen tijd met worstelingen om boodschappen, klusmateriaal en sportartikelen efficiënt op te bergen.

Stel dat je kind een wedstrijd heeft. In een bomvolle auto met vijf sportvriendjes moet op veilige en verantwoorde wijze ruimte zijn voor iedereen. De Fiat Tipo is een auto die aan alle eisen en wensen van drukbezette gezinnen voldoet. De gunstig geprijsde auto is een stille werker die zijn mannetje staat. Voor wie meer ruimte wil, bijvoorbeeld tijdens vakanties, is er ook een stationwagen; de Fiat Tipo SW. Deze heeft ook een indrukwekkende trekkracht tot 1.500kg, sterk genoeg voor een kar of caravan.

Tenslotte is de Fiat Tipo ook een auto waar je als zakelijke rijder in gezien mag worden. Met een bijtelling van € 168 per maand is deze Fiat ook meer dan het overwegen waard.

4. Wees niet té ambitieus

Je plant strategisch, je smartphone staat vol met handige apps en je nieuwe Fiat Tipo staat te glanzen voor de deur. Ondanks dat blijven de drukke gezinsdagen stress geven. Nog voor je je veiligheidsriem hebt vastgeklikt, heb je het gevoel dat je achter de feiten aanloopt.

Hoe dat komt? Veel mensen hebben de neiging om alles zo strak te plannen, dat bij het minste of geringste de hele planning als een kaartenhuis ineenstort. Ambitie in werk of gezinsleven is prima, maar houd wel de balans in de gaten. Neem de tijd voor de dingen die je moet doen en verlies de realiteit niet uit het oog. Natuurlijk; je kunt inplannen dat je binnen een half uur de boodschappen voor de hele week doet. Maar op zaterdag, als iedereen die gedachte heeft, wordt dat wel een hele opgave. Misschien kun je daar een moment voor vinden op een doordeweekse dag? Wellicht kun je een keer vroeger beginnen op je werk en dan op de terugweg naar huis boodschappen doen. Veel rustiger.

Door realistisch naar je weekindeling te kijken, voorkom je stress en teleurstellingen. Als je het iets rustiger aandoet en ruim plant, krijg je misschien niet alle dingen voor elkaar die je wilde doen. Maar je kunt voldoende aandacht schenken aan de dingen die je wél doet. En dat geeft een goed gevoel.

5. Vergeet niet waar het leven voor jou om draait!

Na een drukke werkweek heb je het in het weekend verdiend om uit te rusten, bij te tanken en te genieten van degenen om wie je het meeste geeft. Doe dat dan ook. Zie het managen van je drukke leven niet als een beproeving waar je niet los van kunt komen. Je leven hoeft niet altijd gedicteerd te worden door je takenlijst en je inbox. Gooi soms je planning overboord om met z’n allen in de auto naar het strand te rijden. Lach om de dingen die niet liepen zoals je had gewild, en leer daar ook van!

Meer 'Lifestyle':

En... was het lekker op het strand?

20 april 2018

Herken je jezelf in de dame op de foto? Dan is er dus echt wat misgegaan

We genieten natuurlijk dubbel en dwars van deze eerste zomerse dagen, maar... dat kan zeker als je nog niets gewend bent goed verkeerd aflopen. Dit moet je doen als je verbrand bent door de zon.

Ben jij een liefhebber van tosti’s?

20 april 2018

Dan ben je niet alleen avontuurlijker en schenk je vaker aan goede doelen, ook heb je een stuk meer seks

Dat is de conclusie van datingwebsite Skout, die het opmerkelijke onderzoek uitgevoerde onder 4.600 gebruikers, waarin ze hebben gekeken naar wat de voorliefde voor sandwiches over hen zegt.

Drink jij veel water uit een plastic flesje?

13 april 2018

Dat kun je dan beter niet meer doen...

Er is nog geen bewijs gevonden dat het plastic in water schadelijk is voor onze gezondheid.

Ben jij een versierder?

13 april 2018

Dit zijn de 20 slechtste openingszinnen ooit

Nummer 7: 'Geloof jij in liefde op het eerste gezicht of zal ik nog een keertje langslopen?'

Boffen wij even in Bergen...

6 april 2018

Een boswandeling verbetert je immuunsysteem

Nieuw onderzoek (gepubliceerd in Journal of Adolescent) heeft aangetoond dat tieners die meer groen in hun omgeving hebben gelukkiger zijn.

Ben jij ook zo dol op Facebook?

6 april 2018

Onderzoek wijst uit: stoppen met Facebook verlaagt je stressniveau

Na alle privacyschandalen van de laatste tijd roepen veel gebruikers dat ze willen stoppen met Facebook. Toch zijn er maar weinigen die het echt doen.

De gezonde trends voor de zomer zijn...

30 maart 2018

10 tips om extra gezond de zomer in te gaan

De grootste, en waarschijnlijk blijvende, trend is toch wel dat iedereen minder of geen vlees gaat eten.

Heb jij ook een schoenen fetish?

30 maart 2018

Dan is dit dus de zomerschoen 2018 die je moet hebben!

Als het gaat om schoenen, kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. En dus kijken we alvast vooruit naar aankomende zomer.

Toe... doe eens gezellig en leg je smartphone weg tijdens het eten

23 maart 2018

Wil je echt genieten van een etentje met vrienden of familie?

Leg dan je telefoon weg of stop hem in je tas. Wie zijn telefoon op tafel laat liggen, geniet minder van zijn maaltijd en de gezelligheid.

Gaan we met z'n allen 100 worden?

23 maart 2018

Nederlanders worden naar verwachting gezonder én ouder

Naar verwachting worden Nederlanders steeds ouder en gaat dat minder vaak gepaard met lichamelijke beperkingen.

Gaat jouw leven er binnenkort ook zo uitzien?

16 maart 2018

De grens tussen kunst en commercie vervaagt met HomePod

Ze komt thuis na een lange, ogenschijnlijk geestdodende kantoordag. 'Hey Siri, zet iets aan wat ik leuk vind', zegt de vrouw tegen een apparaat met een gladronde vorm...

Zomertrend 2018

16 maart 2018

Gigantische opblaaseilanden voor de hele familie

Vorige zomer dobberde iedereen nog rond op een eigen opblaas-flamingo, maar daar komt nu verandering in. Deze gigantische flamingo, eenhoorn en pauw zijn geschikt voor maar liefst zes personen.

Zo... de winterkleding kan de kast in, maar wat zijn de voorjaarstrends?

9 maart 2018

Romantisch, bloemen, ruches en strikken

Als je de modetrends van deze lente en zomer zou moeten omschrijven met één woord, dan is dat ‘romantisch’. Met veel bloemen, ruches en strikken.

Gember... het grote wondermiddel van 2018?

9 maart 2018

Dit gebeurt er met je lichaam als je iedere dag gember eet!

Gember is één van die ingrediënten die al van oudsher veel wordt gebruikt in de geneeskunde. De gemberwortel heeft veel positieve effecten op onze gezondheid.

Dit zijn de zomer reistrends 2018

2 maart 2018

De winter is bijna voorbij, dus er mag weer gefantaseerd worden over de volgende vakantie

Als we de trendwatchers mogen geloven, dan gaan we weer mooie reizen maken in 2018. Watch and dream! Verdiep je alvast in de reistrends van aankomende zomer en houd dat vakantiegevoel stevig vast. Dit zijn dé vakantietrends.

Klaar met die kraaienpootjes? Wij hebben de oplossing (en het is géén botox).

2 maart 2018

Ouder worden we allemaal, en daar kunnen we nog wel mee leven.

Doei rimpels, hallo stevige huid. We kennen allemaal het gezegde: schoonheid komt van binnenuit. Blijkt te kloppen als een bus.

Gezondheid... ben jij goed bezig?

23 februari 2018

Wat blijkt, vrouwen die regelmatig een alcoholisch drankje nuttigen, leven langer

Af en toe een lekker cocktailtje of een wijntje, daar zeggen wij echt geen nee tegen! Ben jij dit weekend van plan om weer een lekker drankje te nuttigen? Dan hebben we goed nieuws voor jou.

Wijn maakt je relaxed en whiskydrinkers zijn huilebalken

16 februari 2018

Mensen aanzetten tot beter nadenken over de alcohol die ze drinken.

Waar de één ongelooflijk wild en vrolijk wordt van een drankje, krijgt de ander zin om over politiek te praten. Een enkeling wordt bijzonder emotioneel. Dat ligt aan de persoonlijkheid zou je denken. Niet als we de wetenschap mogen geloven.

Droomreis: de Orient-Express brengt je in weelde terug in de tijd

21 februari 2018

Verwacht in de trein geen ordinair restauratierijtuig voor een snelle hap

Het is dé trein voor wie in luxe wil reizen zonder enige vorm van haast: de Orient-Express. De beroemde trein brengt je terug naar de jaren '20, toen reizen nog heel bijzonder was.

Carnaval 2018

9 februari 2018

Waar en wanneer: Niet echt in Bergen… dit weekend

Wij Bergenaren en bewoners van boven de grote rivieren zijn niet echt van het Carnaval, maar wat is het eigenlijk precies voor een feest? Carnaval is oorspronkelijk een Katholiek feest. Carnaval wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag.

Hoe komen we die eindeloze lange winter door…

9 februari 2018

Dat we het koud gaan krijgen, weten we inmiddels wel

Na een matige zomer volgde een matige nazomer, en op een paar zonnige dagen in september en oktober na is er dan nu even winter. We hebben echter mazzel gehad dat het nu pas wat kouder is geworden. Tot voor kort kon onze winterjas in de kast blijven hangen.

En... waar ga jij dit jaar naartoe op vakantie?

2 februari 2018

Waar moeten we nu weer eens naar toe. Lonely Planet weet raad

Elk jaar kiest Lonely Planet de beste bestemmingen voor het komende jaar. Ontdek de top 10 landen, steden, regio’s en Best Value-bestemmingen voor 2018.

Wat is Yoga nou eigenlijk precies?

26 januari 2018

Yogabeoefening gaat om het verbinden van lichaam en geest met elkaar

Veel mensen denken bij Yoga aan zweverige muziek, aan mensen in een ongemakkelijke positie en luchtige praat. Dit is een vertekend beeld. Maar het is echt veel meer dan dat!

Lovende recensies over Vaticaan-thriller ‘Akte van Berouw’ van Bergenaar Chris Houtman

2 februari 2018

Inmiddels tweede druk

'Akte van berouw is een thriller van eigen bodem met grote internationale allure die verder durft te kijken dan onze landsgrenzen.' Dat schrijft uitgeverij Karakter over het in kortgeleden verschenen boek van Chris Houtman.

Prinsjes en prinsesjes die een hofhouding nodig hebben

26 januari 2018

Gun je kind ook eens een teleurstelling...

Sommige (Bergense) ouders willen alles leuk maken voor hun kinderen. Een echtpaar spande kortgeleden een rechtszaak aan tegen de basisschool van hun 7-jarige dochter. De reden was onenigheid over de klassenindeling.

Zo vaak heeft een Bergenaar seks

Het gaat best goed met het seksleven...

Meer dan 90 procent van de mannen geniet ervan. Driekwart van de vrouwen heeft genoeg plezier tussen de lakens, al wordt die twee keer per week niet gehaald.

Val jij ook wel eens in slaap naast je Smartphone?

19 januari 2018

Dat kun je dus maar beter niet meer doen...

Slaap niet met je telefoon in bed of op je nachtkastje dicht bij je hoofd, tenzij de telefoon uit is of in vliegtuigstand staat,’ dat is het advies van het Californische Department of Public Health. Het instituut waarschuwt dat het langdurig gebruik van een mobiele telefoon kan leiden tot...

Facebook is een gevaar voor de samenleving

12 januari 2018

Ex-topman roept op te stoppen

Facebook bedreigt het functioneren van de maatschappij en doet er alles aan om gebruikers verslaafd te maken. Dat heeft ex-topman van Facebook Chamath Palihapitiya gezegd.

Terug