Dronken Pasta en Corriente…
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 3 juni 2022
Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen. Dit was iets dat al een tijdje in de lucht hing, maar door corona nog even op de plank was blijven liggen. Donderdag 21 april was het zover, mijn laatste werkdag. Tijdens de ‘’Back To The Office BBQ’’ heb ik afscheid genomen van mijn collega’s. Ze hadden een mooi boekwerk voor me gemaakt met allemaal lieve, leuke stukjes met persoonlijke boodschap. 95% van de stukjes bestonden uit puzzels, hoe kan dat ook anders als je in een puzzelbedrijf werkt. Bijna alle puzzels zijn wijngerelateerd en echt prachtig in elkaar gezet. Er waren een paar uitzonderingen, zoals dit recept van een van mijn meest positieve, gezellige en grappigste collega’s Paulien. Voor mij een rede dit recept te maken voor deze rubriek. Ik besloot dat de rode wijn die in dit gerecht gebruikt moest worden ook de wijn moest zijn die ik erbij zou gaan drinken. Hoe beter de wijn, hoe lekkerder de pasta en hoe beter de match bij het glas, was mijn conclusie.
Ik koos voor een rode wijn van mijn favoriete Spaanse wijnhuis Telmo Rodriguez. Afgelopen maart was ik in Rioja en bracht ik een bezoek aan Telmo. Daar proefde ik Corriente, een hele mooie zachte rioja met veel aanwezig fruit zoals zwarte bes en braam. Het vanille van de klassieke houtrijping en de kruidigheid komen subtiel naar boven tussen de smaken van het heerlijke fruit. Verder heeft de wijn milde en zachte tannines, milde zuren en een lange afdronk. Echt de moeite waard! Mocht je nieuwsgierig zijn, de wijn is bij mij verkrijgbaar.
Het recept lijkt eenvoudig en ik moet eerlijk zeggen dat toen ik de pasta rood zag kleuren in de pan het er best opmerkelijk uitzag. Maar eenmaal aan tafel bleek het een erg lekker en bijzonder gerecht met voortreffelijke smaken. Ik heb er zelf voor gekozen een halve burrata op de pasta te leggen, al was het alleen al voor het oog om het er nog mooier uit te laten zien.
De Corriente deed het heel goed bij de pasta en behield zijn mooie fruitsmaken, zachtheid en lange afdronk. Gelukkig had ik best veel gemaakt zodat ik er de volgende dag nog een keer van kon genieten.
Recept:
350 gram spaghetti
zeezout
50 ml olijfolie
4 teentjes knoflook in dunne schijfjes
½ theelepel chilivlokken
250 ml rode wijn
50 gram geraspte Pecorino kaas
verse basilicum
zout en peper
Burrata (optioneel)
Bereiding:
Precies in de woorden zoals mijn collega het heeft omschreven :)
Breng een pan met water aan de kook en gooi er zout in (neem maar een slokje, het moet smaken naar zeewater). Kijk wat op de verpakking staat voor de al dente kooktijd en trek daar 2 minuten vanaf. De pasta zal later nog verder koken in de rode wijn, dus hij mag nog niet helemaal gaar zijn. Giet de pasta af maar bewaar een beetje van het kookvocht, je weet nooit waar het goed voor is…
Verwarm in een andere pan de olijfolie op een laag tot medium vuur. Voeg de knoflook en de chilivlokken toe en roer 1 minuut, tot de knoflook lekker begint te ruiken. Schenk de wijn in de pan en roer door. Voeg hierbij de afgegoten pasta en verwarm op medium vuur. Breng aan de kook en roer af en toe. De pasta is klaar wanneer hij het meeste van de wijn heeft geabsorbeerd/opgedronken.
Haal de pan van het vuur en roer er de Pecorino door en indien nodig een eetlepel van het pastawater (dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, was naar mijn mening niet nodig). Proef en breng op smaak met zout en peper of iets anders… Serveer de dronken spaghetti met een paar blaadjes verse basilicum en rasp er nog wat extra Pecorino over.
Enjoy!
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.