Deel

advertentie

Dronken Pasta en Corriente…

Door: Anouk Mak

Dronken Pasta en Corriente…

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen. Dit was iets dat al een tijdje in de lucht hing, maar door corona nog even op de plank was blijven liggen. Donderdag 21 april was het zover, mijn laatste werkdag. Tijdens de ‘’Back To The Office BBQ’’ heb ik afscheid genomen van mijn collega’s. Ze hadden een mooi boekwerk voor me gemaakt met allemaal lieve, leuke stukjes met persoonlijke boodschap. 95% van de stukjes bestonden uit puzzels, hoe kan dat ook anders als je in een puzzelbedrijf werkt. Bijna alle puzzels zijn wijngerelateerd en echt prachtig in elkaar gezet. Er waren een paar uitzonderingen, zoals dit recept van een van mijn meest positieve, gezellige en grappigste collega’s Paulien. Voor mij een rede dit recept te maken voor deze rubriek. Ik besloot dat de rode wijn die in dit gerecht gebruikt moest worden ook de wijn moest zijn die ik erbij zou gaan drinken. Hoe beter de wijn, hoe lekkerder de pasta en hoe beter de match bij het glas, was mijn conclusie.

Ik koos voor een rode wijn van mijn favoriete Spaanse wijnhuis Telmo Rodriguez. Afgelopen maart was ik in Rioja en bracht ik een bezoek aan Telmo. Daar proefde ik Corriente, een hele mooie zachte rioja met veel aanwezig fruit zoals zwarte bes en braam. Het vanille van de klassieke houtrijping en de kruidigheid komen subtiel naar boven tussen de smaken van het heerlijke fruit. Verder heeft de wijn milde en zachte tannines, milde zuren en een lange afdronk. Echt de moeite waard! Mocht je nieuwsgierig zijn, de wijn is bij mij verkrijgbaar.

Het recept lijkt eenvoudig en ik moet eerlijk zeggen dat toen ik de pasta rood zag kleuren in de pan het er best opmerkelijk uitzag. Maar eenmaal aan tafel bleek het een erg lekker en bijzonder gerecht met voortreffelijke smaken. Ik heb er zelf voor gekozen een halve burrata op de pasta te leggen, al was het alleen al voor het oog om het er nog mooier uit te laten zien.

De Corriente deed het heel goed bij de pasta en behield zijn mooie fruitsmaken, zachtheid en lange afdronk. Gelukkig had ik best veel gemaakt zodat ik er de volgende dag nog een keer van kon genieten.

Recept:
350 gram spaghetti
zeezout
50 ml olijfolie
4 teentjes knoflook in dunne schijfjes
½ theelepel chilivlokken
250 ml rode wijn
50 gram geraspte Pecorino kaas
verse basilicum
zout en peper
Burrata (optioneel)

Bereiding:

Precies in de woorden zoals mijn collega het heeft omschreven :)

Breng een pan met water aan de kook en gooi er zout in (neem maar een slokje, het moet smaken naar zeewater). Kijk wat op de verpakking staat voor de al dente kooktijd en trek daar 2 minuten vanaf. De pasta zal later nog verder koken in de rode wijn, dus hij mag nog niet helemaal gaar zijn. Giet de pasta af maar bewaar een beetje van het kookvocht, je weet nooit waar het goed voor is…

Verwarm in een andere pan de olijfolie op een laag tot medium vuur. Voeg de knoflook en de chilivlokken toe en roer 1 minuut, tot de knoflook lekker begint te ruiken. Schenk de wijn in de pan en roer door. Voeg hierbij de afgegoten pasta en verwarm op medium vuur. Breng aan de kook en roer af en toe. De pasta is klaar wanneer hij het meeste van de wijn heeft geabsorbeerd/opgedronken.

Haal de pan van het vuur en roer er de Pecorino door en indien nodig een eetlepel van het pastawater (dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, was naar mijn mening niet nodig). Proef en breng op smaak met zout en peper of iets anders… Serveer de dronken spaghetti met een paar blaadjes verse basilicum en rasp er nog wat extra Pecorino over.

Enjoy!

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Dronken Pasta en Corriente… Dronken Pasta en Corriente… Dronken Pasta en Corriente… Dronken Pasta en Corriente…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug