Deel

advertentie

Dronken Pasta en Corriente…

Door: Anouk Mak

Dronken Pasta en Corriente…

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen. Dit was iets dat al een tijdje in de lucht hing, maar door corona nog even op de plank was blijven liggen. Donderdag 21 april was het zover, mijn laatste werkdag. Tijdens de ‘’Back To The Office BBQ’’ heb ik afscheid genomen van mijn collega’s. Ze hadden een mooi boekwerk voor me gemaakt met allemaal lieve, leuke stukjes met persoonlijke boodschap. 95% van de stukjes bestonden uit puzzels, hoe kan dat ook anders als je in een puzzelbedrijf werkt. Bijna alle puzzels zijn wijngerelateerd en echt prachtig in elkaar gezet. Er waren een paar uitzonderingen, zoals dit recept van een van mijn meest positieve, gezellige en grappigste collega’s Paulien. Voor mij een rede dit recept te maken voor deze rubriek. Ik besloot dat de rode wijn die in dit gerecht gebruikt moest worden ook de wijn moest zijn die ik erbij zou gaan drinken. Hoe beter de wijn, hoe lekkerder de pasta en hoe beter de match bij het glas, was mijn conclusie.

Ik koos voor een rode wijn van mijn favoriete Spaanse wijnhuis Telmo Rodriguez. Afgelopen maart was ik in Rioja en bracht ik een bezoek aan Telmo. Daar proefde ik Corriente, een hele mooie zachte rioja met veel aanwezig fruit zoals zwarte bes en braam. Het vanille van de klassieke houtrijping en de kruidigheid komen subtiel naar boven tussen de smaken van het heerlijke fruit. Verder heeft de wijn milde en zachte tannines, milde zuren en een lange afdronk. Echt de moeite waard! Mocht je nieuwsgierig zijn, de wijn is bij mij verkrijgbaar.

Het recept lijkt eenvoudig en ik moet eerlijk zeggen dat toen ik de pasta rood zag kleuren in de pan het er best opmerkelijk uitzag. Maar eenmaal aan tafel bleek het een erg lekker en bijzonder gerecht met voortreffelijke smaken. Ik heb er zelf voor gekozen een halve burrata op de pasta te leggen, al was het alleen al voor het oog om het er nog mooier uit te laten zien.

De Corriente deed het heel goed bij de pasta en behield zijn mooie fruitsmaken, zachtheid en lange afdronk. Gelukkig had ik best veel gemaakt zodat ik er de volgende dag nog een keer van kon genieten.

Recept:
350 gram spaghetti
zeezout
50 ml olijfolie
4 teentjes knoflook in dunne schijfjes
½ theelepel chilivlokken
250 ml rode wijn
50 gram geraspte Pecorino kaas
verse basilicum
zout en peper
Burrata (optioneel)

Bereiding:

Precies in de woorden zoals mijn collega het heeft omschreven :)

Breng een pan met water aan de kook en gooi er zout in (neem maar een slokje, het moet smaken naar zeewater). Kijk wat op de verpakking staat voor de al dente kooktijd en trek daar 2 minuten vanaf. De pasta zal later nog verder koken in de rode wijn, dus hij mag nog niet helemaal gaar zijn. Giet de pasta af maar bewaar een beetje van het kookvocht, je weet nooit waar het goed voor is…

Verwarm in een andere pan de olijfolie op een laag tot medium vuur. Voeg de knoflook en de chilivlokken toe en roer 1 minuut, tot de knoflook lekker begint te ruiken. Schenk de wijn in de pan en roer door. Voeg hierbij de afgegoten pasta en verwarm op medium vuur. Breng aan de kook en roer af en toe. De pasta is klaar wanneer hij het meeste van de wijn heeft geabsorbeerd/opgedronken.

Haal de pan van het vuur en roer er de Pecorino door en indien nodig een eetlepel van het pastawater (dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, was naar mijn mening niet nodig). Proef en breng op smaak met zout en peper of iets anders… Serveer de dronken spaghetti met een paar blaadjes verse basilicum en rasp er nog wat extra Pecorino over.

Enjoy!

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Dronken Pasta en Corriente… Dronken Pasta en Corriente… Dronken Pasta en Corriente…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Heb je er altijd al over gedroomd om ooit een eigen wijngaard te beheren?

23 februari 2024

Dan ligt hier een kans...

Op de schrale zandgronden van de Loonse en Drunense duinen ligt sinds 2006 Woutherushof, een klein wijndomein van circa 8000 m2 met  zo'n 6 verschillende druivenrassen. De productie van de wijnen is uitbesteed aan Stan Beurskens.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Welke wijn drink je bij carpaccio…

2 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit simpele doch smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen 'carpaccio'-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht geserveerd bij feestelijke diners.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Welke wijn past het beste bij de klassieker spaghetti Bolognese…

19 januari 2024

Er kan weinig tippen aan een goeie spaghetti Bolognese en elke amateurkok heeft zijn eigen 'allerbeste' versie van het recept. Maar welke wijn drink je daar het beste bij?

De spaghetti Bolognese is een vrij stevig gerecht, het bevat gehakt, heel wat groenten en is vaak gekruid met oregano, basilicum en look.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Terug