Drama voor Schoorlenaars met Vietnamese afkomst
Cuong en Hoa moeten na 32 jaar noodgedwongen afscheid nemen van hun loempiakraam
Gepubliceerd: 9 december 2022
Na 32 jaar moet het echtpaar noodgedwongen stoppen met hun levenswerk, de loempiakraam in Schoorl.
De loempiakar staat al 32 jaar vlabkij het centrum, met de bekende gezichten van Cuong (72) en Hoa (70) Nguyen achter de toonbank, al zullen de meesten Cuong kennen als Coen. Zijn Vietnamese naam was voor klanten lastig uit te spreken en verbasterde vanzelf naar Coen. Dus die naam heeft hij maar aangenomen als de zijne.
Deze maand moeten Coen en Hoa na ruim drie decennia afscheid nemen van hun vaste plek.
Waar ze voorheen hun standplaatsvergunning altijd met vijf jaar konden verlengen, werd er een half jaar geleden plots een loting aangekondigd door de gemeente. Andere partijen mochten ook meedingen. Afgelopen week was het dan zover. En het Vietnamese stel greep mis.
Deze maand staat de kraam er voor het laatst, hoewel de eigenaren er liefst nog een paar jaartjes aan vast hadden geplakt. Zodat het hun eigen keuze zou zijn wanneer ze zouden stoppen. En om een extraatje te verdienen. Coen en Hoa hebben namelijk geen groot pensioen en een kleine AOW-uitkering, omdat ze pas op latere leeftijd in Nederland zijn komen wonen. Daarom zit Hoa ook nog achter de kassa bij Albert Heijn.
Het stel kwam in 1980 als vluchtelingen in Nederland. Als pasgetrouwd stel moesten ze hun thuisland na de Vietnamoorlog verlaten. Coen was oorlogsfotograaf en gelieerd aan Zuid-Vietnam. Na de oorlog was het gevaarlijk voor Zuid-Vietnamezen. Onder het nieuwe, communistisch regime dreigden heropvoedingskampen. Coen zat in de gevangenis vanwege zijn politieke betrokkenheid, maar kon in een land vol corruptie met een grote som geld uitgekocht worden. Daarna vertrokken ze.
Het stel belandde in Nederland. Eerst in een opvangcentrum in Noordwijk. In de zomer van 1980 kregen ze een huis in Bergen toebedeeld, het huis waar ze tot op de dag van vandaag nog wonen.
In eerste instantie probeerden Coen en Hoa een standplaats in hun eigen woonplaats te vinden, maar dat lukte niet. Hoa zag gelukkig ook een mooie plek in Schoorl, en vroeg een bevriende ambtenaar of ze daar mochten staan. “Goed dan”, zei hij. “We hadden nog een klein wagentje.” Dat was echter van korte duur. “De wagen die we nu hebben, stond naast ons en ze vroegen of we die wilden overnemen, met vergunning en alles erbij.”
De loempia was zo’n succes dat Coen en Hoa de jaren erna door heel Noord-Holland rijden met hun blauwwitte kar, als ze niet in Schoorl staan. Maar het liefst gingen ze naar evenementen dicht in de buurt: Jazz and Sail, Koninginne- en later Koningsdag, Woodlands en Lichtjesavond in Bergen, de Egmond Marathon en Meidenmarkt in Schoorl.
Hoa en Coen hebben kinderen zien opgroeien. En de nieuwe generatie is ook fan van ze, want er staan veel jongeren bij de wagen. Ze kennen veel van de vaste klanten persoonlijk. “We kennen bijna iedereen hier.”
Bron: NHD.nl
Er is inmiddels een petitie opgericht om het echtpaar te ondersteunen. Klik hier.
Reactie gemeente Bergen NH
“Een standplaatsvergunning is een zogenaamde ‘schaarse vergunning’, omdat er maar één vergunning kan worden verleend voor een bepaalde dag op een bepaalde plek. Ook het aantal standplaatsen is beperkt. In mei 2021 heeft het college daarom besloten tot een wijziging van de beleidsregels Standplaatsenbeleid. Op die manier kun je ook andere standplaatshouders een kans bieden. Alle bestaande standplaatshouders zijn hierover in 2021 aangeschreven. Ook richting deze standplaatshouder hebben we op tijd aangegeven hoe we dit zouden gaan doen. Daarnaast hebben we er bewust voor gekozen om de ingangsdatum na ruim 1,5 jaar later te laten ingaan en niet gelijk in 2022”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
“We hebben een eerlijk en transparant proces doorlopen. Zowel bestaande standplaatshouders als nieuwe kandidaten konden zich inschrijven voor deze standplaats. Er waren meerdere inschrijvingen, dus vond een loting plaats. Dat is wel zo eerlijk.”