Dorpsplein Bergen. Een migrainedossier?
Column: Rob van de Pas
Gepubliceerd: 11 november 2022
In de 48 jaar dat ik nu woon, werk, relax, geniet en vooral leef in onze Heerlijkheid Bergen wordt er gesproken over de herinrichting van ons centrum. Het deel dat vroeger een spooremplacement was. Voor de stoomtram Bello naar Bergen aan Zee. Na het opheffen van de lijn Alkmaar – Koedijk – Bergen naar onze familiebadplaats moest ons centrum, het Plein en omliggende straten, een andere bestemming krijgen. Een uitdagende opdracht voor de politiek.
Wederopbouwperiode
Nadat het stationsgebouw rond 1957 werd gesloopt startte de bouw van de Bakemaflat en omliggende panden. De architecten H. van de Broek en J.B. Bakema bedachten een ontwerp dat paste bij de Wederopbouwperiode. In 1961 werd de flat opgeleverd. Overal in ons kleine en krappe Nederland werden deze betonnen portiek- en galerijflats neergezet. De Alkmaarse wijken Hoefplan en Overdie zijn er treffende voorbeelden van.
Hapsnap
Maar was het historische en eeuwenoude dorpscentrum van Bergen nu écht de juiste plek om daar de producten van de naoorlogse bouwperiode toe te passen?!
De herinrichting van het spooremplacement Bergen werd in mijn beleving een hapsnap-project. Bouw Bakemaflat, aanleg Dreef en bouw appartementen boven de TEXACO en het latere hoofdkantoor van VLIEG BREGMAN. Hierna staakten de ambities om het centrum van Bergen en met name het Plein compleet te maken.
Centreville
Eind jaren zeventig kwam een aantal ondernemers met een plan om het Plein stevig onder handen te gaan nemen en waren er al de eerste geluiden te horen om de Bakemaflat misschien toch maar te slopen. Het Oranjehotel aan de Breelaan werd begin jaren tachtig vervangen door het Centreville. Hoogbouw onder architectuur van de Bergense Maarten Min. Hierna volgden in weinig samenhang de projecten Drieluik, ABN Amro bank, herbouw Rustende Jager en Hartje Bergen. Dit laatste project past met zijn specifieke Bergense bouwaccenten in een prima aanzet om het oostelijke winkelhart vorm en aanzien te gaan geven. De gemeente Bergen staat nu op het punt om een tender uit te schrijven voor de Harmonielocatie. Dat zou kunnen leiden tot een behoorlijke verfraaiing van het zuidelijke deel van het Plein.
Dorpsplein Bergen
Maar wat gaan we doen met Dorpsplein Bergen? De locatie waar het een kleine 50 jaar geleden allemaal om begonnen is. Cowboy-wethouder Valkering dacht een geitenpaadje te hebben gevonden om de impasse te kunnen doorbreken. De gemeenteraad en collega-wethouders stonden erbij en keken ernaar. Grepen niet in en uiteindelijk moesten de échte juristen bij de Staatsraad vaststellen dat het Valkering-paadje een ‘NO-GO Zone’ was.
Prima, shit happens! Terug naar de gemeenteraad dus. Nu is de vraag of de gemeenteraad van Bergen vanuit haar raadsbrede eensgezindheid een keer daadkrachtig en voortvarend gaat optreden?! Of is onze raad met 21 volksvertegenwoordigers een ‘lame duck’ en nog altijd geterroriseerd door een directief presidiumprotocol?
En bevreesd voor de voornamelijk bejaarde Nimby’s die het liefst oeverloze bodemprocedures bij de Raad van State inzetten. Niet als middel, maar als doel op zich. Stiekem hopend dat de initiatiefnemers ons dorp en haar inmiddels ‘uitgebombardeerde’ centrum definitief de rug toekeren. De vrinden van de stichting TITO: Traineren, Irriteren, Terroriseren en Obstrueren.
Hoop
Voorlopig heb ik al mijn goede hoop gevestigd op ons nieuwe college en feit dat een belangrijk deel van onze gemeenteraad zich bewust is van de noodzaak om Dorpsplein Bergen permanent op het netvlies te houden. Het wordt tijd voor passen vooruit… in tegenstelling tot de zoveelste passen op de plaats. Dat doen we nu al bijna vijftig jaar.
Robbie