Door de vele regen schieten de paddenstoelen uit de grond…

Dus, plukken maar, maar wees wel voorzichtig

Welke paddenstoelen zijn nu te vinden?
Er zijn natuurlijk ontzettend veel paddenstoelen die eetbaar zijn. Een aantal bekende soorten zullen wij verder toelichten.

Eekhoorntjesbrood
Dit is de populairste paddenstoel onder plukkers en deze paddenstoel wordt ook wel porcino genoemd. Eekhoorntjesbrood behoort tot de boletenfamilie, die bekend staat om stevig ‘vlees’. De gladde hoef heeft een doorsnede van 5 tot 25 cm. Deze soort wordt van september tot november verkocht. Was deze soort niet voor de bereiding, het water wordt namelijk door de paddenstoel opgezogen en dat kan ervoor zorgen dat hij zijn smaak verliest.

Kastanjechampignon
De kastanjechampignon is de lichtbruine variant van de witte champignon. Deze champignon bevat minder vocht en slinkt dus ook minder na bereiding. Deze paddenstoel heeft een licht nootachtige smaak. Hij is wat voller van smaak dan een witte champignon. Bewaar de kastanjechampignons in de koelkast en niet langer dan 3 dagen.

Cantharel
Cantharellen hebben een heerlijke structuur en smaak. De bekendste soort is de hanenkam. De hoed wordt 10 tot 15 cm groot. De hanenkam heeft een heerlijke, fruitige geur die doet denken aan abrikozen. De cantharel heeft een gevaarlijke hanenkam. Deze is licht giftig en als je die eet, kan dat leiden tot klachten aan de maag en darmen.

Oesterzwam
De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed. De paddenstoel heeft zacht vruchtvlees en is erg vlezig. De oesterzwam heeft een heerlijke smaak en kan in veel gerechten worden gebruikt. Bewaar deze paddenstoel in de verpakking 2 tot 3 dagen in de koelkast, hierna zullen ze niet meer goed zijn.

Shiitake
De shiitake is een paddenstoel die oorspronkelijk in Japan en China groeit. Tegenwoordig zijn er ook telers uit Nederland die de shiitake telen. Deze paddenstoel heeft sappig vruchtvlees en een kruidige smaak. Gebruik hem om te roerbakken of te stoven. De shiitake is lang houdbaar in de koelkast, namelijk 1 tot 2 weken.

Portobello
De portobello is een variant van de kastanjechampignon. De hoed van de portobello is groot en kan een afmeting hebben van 6 tot 12 cm. De portobello heeft een aromatische smaak. Je kan de hoed goed vullen met bijvoorbeeld gehakt of kaas. Het vruchtvlees is wit van kleur en heel stevig, waardoor hij bijna niet krimpt tijdens het bereiden. Bewaar ze in de koelkast, daar zijn ze 5 tot 7 dagen houdbaar.

Paddenstoelen zijn vruchtlichamen van schimmels. Ze groeien in de herfst (en nu dus veel eerder) omdat de schimmels dan het best groeien. In de herfst is de grond vaak nog warm en is er doorgaans veel regen. Die regen zorgt ervoor dat de grond vochtig is. Al deze factoren zorgen ervoor dat het een ideale plek is voor paddenstoelen om zich te laten zien. Als de herfst voorbij is, zullen ze dan ook niet meer zichtbaar zijn. De schimmel is dan nog wel aanwezig in de bodem, hij valt alleen niet of minder op.