Deel

advertentie

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

Heerlijk voor de lente en zomer

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel. Komt goed uit, want met een Aperol Spritz waan je je meestal direct even terug op een Italiaans terras. Toch kennen we de verhalen van ‘thuis smaakt ‘ie niet zoals op vakantie’, maar dat is nergens voor nodig. Culy dook in de materie van de Aperol Spritz en legt je haarfijn uit wat je wel en ook niet moet doen voor dat glaasje oranje goud.

De eerste Aperol Spritz
Voor de herkomst van de Aperol Spritz gaan we jaren en jaren terug naar de eerste helft van de negentiende eeuw. Destijds namen Oostenrijkse troepen uit Noord Italië wijn mee als ze op pad gingen. Maar om onderweg fit te blijven, lengden ze die wijnen aan met water om het alcoholpercentage te verlagen. Zo bleven ze scherp én hadden ze iets lekkers voor onderweg. De moderne spritz, zoals wij ‘m kennen, werd voor het eerst geschonken in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

De elementen van een Aperol Spritz
Een Aperol Spritz schenken lijkt kinderspel. Aperol, prosecco en spa rood in een glaasje doen en klaar is Kees. Maar Kees moet er niet te makkelijk over denken, want voor een écht goede Aperol gelden een paar regels.

Aperol Spritz
Uiteraard is het belangrijkste in je ‘Aperolletje’ de Aperol zelf. Dit koop je kant en klaar bij de slijterij of supermarkt. Let wel op dat je geen al aangemaakte Aperol koopt. Die is er tegenwoordig ook. Dat scheelt je moeite, want hierin zijn de Aperol, prosecco en het bruiswater al samengevoegd in één fles, maar je komt toch van een koude kermis thuis als dit is wat je denkt dat je nog moet mengen.

De grote Aperol-fles herken je uit duizenden. Reken ‘m af en zet hem in de koelkast zodat hij koud genoeg is op het moment dat je de Aperol Spritz wilt gaan maken.

Prosecco
Voor een goeie Aperol Spritz heb je geen goeie prosecco nodig. Ik hoor je denken: ik ga toch geen bocht in mijn oranje cocktail gieten? Nee, dat hoeft ook niet. Kies een fijne middenweg. Een prosecco uit de supermarkt is goed genoeg. Het gaat namelijk om de frisse basistonen van de prosecco. Die balanceren uiteindelijk met de Aperol. En of dat nou een prosecco van 50 euro de fles is of van 5: die basistonen blijven bij elke prosecco hetzelfde.

Bruiswater
Om het alcoholische mengsel iets minder intens te maken, wordt de Italiaanse zomercocktail aangelengd met bruiswater. Hier kun je voor gebruiken wat je wil: spa rood, spa groen/turquoise of een ander water met bubbels. Ben je geen fan van bubbels, dan kun je ook gewoon mineraalwater gebruiken. Maar wil je die echte vakantiesmaak nabootsen, dan doe je er goed aan een goeie bubbel te gebruiken.

De Aperol Spritz samenstellen
Je hebt al je ingrediënten voor de Italiaanse zomercocktail bijeen geraapt, dan is het tijd om de Aperol Spritz te gaan schenken. Zorg dat je hiervoor een groot glas gebruikt. Er zijn speciale Aperol Spritz-glazen, maar een groot glas voor rode wijn voldoet ook goed.
Vul je glas dan eerst met drie ijsblokjes. Vervolg dan met drie delen prosecco en één deel bruiswater. Pas daarna voeg je twee delen Aperol toe. Garneer ‘t geheel met een gezellig sinaasappelschijfje en genieten maar.

Veelgemaakte fouten bij het maken van een Aperol Spritz
Zoals eerder verteld, lijkt het maken van een Aperol Spritz erg gemakkelijk. Een scheutje van dit, een scheutje van dat. Maar wil je ‘m écht goed laten smaken, dan moet je je echt houden aan de schenkregels.

Schenk dus nooit eerst de Aperol in het glas en dan de prosecco en het water. De Aperol is namelijk zwaarder dan de prosecco en het water en zal dus op de bodem van je glas blijven liggen. Dit resulteert in eerst een smaakloos glas en pas bij de laatste paar slokken een smaakexplosie. Zorg dus dat je altijd eindigt met de Aperol.
Voeg daarna ook niet te veel ijs toe. Drie ijsblokjes zoals hierboven beschreven is de Italiaanse ongeschreven regel. Als het warm is, smelten de blokjes namelijk snel en zullen ze de Aperol Spritz nog ‘dunner’ maken en daar zit niemand op te wachten!

Bron: www.culy.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: smikkelen met Harry…

10 november 2023

Mosselen op z'n Catalaans

Wat zijn Catalaanse mosselen precies? Catalaanse mosselen of "mosselen à la marinera" zoals ze in Catalonië worden genoemd, zijn een gerecht uit de Catalaanse keuken in Spanje.

Eet u een Chinese of andere Aziatische maaltijd dan is een Chinese wijn natuurlijk onmisbaar aan tafel!

3 november 2023

Welke tafelwijn schenkt u bij de Chinese of Aziatische maaltijd?

Natuurlijk bent u bekend met de rode wijnen die u meestal aan tafel schenkt, zoals een merlot, cabernet, sauvignon, chianti, of pinot noir.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Welke wijn bij uiensoep?

27 oktober 2023

Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend. Traditioneel heeft hij een basis van groentebouillon en is dus geschikt voor vegetariërs die kaas eten.

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug