Deel

advertentie

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

Heerlijk voor de lente en zomer

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel. Komt goed uit, want met een Aperol Spritz waan je je meestal direct even terug op een Italiaans terras. Toch kennen we de verhalen van ‘thuis smaakt ‘ie niet zoals op vakantie’, maar dat is nergens voor nodig. Culy dook in de materie van de Aperol Spritz en legt je haarfijn uit wat je wel en ook niet moet doen voor dat glaasje oranje goud.

De eerste Aperol Spritz
Voor de herkomst van de Aperol Spritz gaan we jaren en jaren terug naar de eerste helft van de negentiende eeuw. Destijds namen Oostenrijkse troepen uit Noord Italië wijn mee als ze op pad gingen. Maar om onderweg fit te blijven, lengden ze die wijnen aan met water om het alcoholpercentage te verlagen. Zo bleven ze scherp én hadden ze iets lekkers voor onderweg. De moderne spritz, zoals wij ‘m kennen, werd voor het eerst geschonken in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

De elementen van een Aperol Spritz
Een Aperol Spritz schenken lijkt kinderspel. Aperol, prosecco en spa rood in een glaasje doen en klaar is Kees. Maar Kees moet er niet te makkelijk over denken, want voor een écht goede Aperol gelden een paar regels.

Aperol Spritz
Uiteraard is het belangrijkste in je ‘Aperolletje’ de Aperol zelf. Dit koop je kant en klaar bij de slijterij of supermarkt. Let wel op dat je geen al aangemaakte Aperol koopt. Die is er tegenwoordig ook. Dat scheelt je moeite, want hierin zijn de Aperol, prosecco en het bruiswater al samengevoegd in één fles, maar je komt toch van een koude kermis thuis als dit is wat je denkt dat je nog moet mengen.

De grote Aperol-fles herken je uit duizenden. Reken ‘m af en zet hem in de koelkast zodat hij koud genoeg is op het moment dat je de Aperol Spritz wilt gaan maken.

Prosecco
Voor een goeie Aperol Spritz heb je geen goeie prosecco nodig. Ik hoor je denken: ik ga toch geen bocht in mijn oranje cocktail gieten? Nee, dat hoeft ook niet. Kies een fijne middenweg. Een prosecco uit de supermarkt is goed genoeg. Het gaat namelijk om de frisse basistonen van de prosecco. Die balanceren uiteindelijk met de Aperol. En of dat nou een prosecco van 50 euro de fles is of van 5: die basistonen blijven bij elke prosecco hetzelfde.

Bruiswater
Om het alcoholische mengsel iets minder intens te maken, wordt de Italiaanse zomercocktail aangelengd met bruiswater. Hier kun je voor gebruiken wat je wil: spa rood, spa groen/turquoise of een ander water met bubbels. Ben je geen fan van bubbels, dan kun je ook gewoon mineraalwater gebruiken. Maar wil je die echte vakantiesmaak nabootsen, dan doe je er goed aan een goeie bubbel te gebruiken.

De Aperol Spritz samenstellen
Je hebt al je ingrediënten voor de Italiaanse zomercocktail bijeen geraapt, dan is het tijd om de Aperol Spritz te gaan schenken. Zorg dat je hiervoor een groot glas gebruikt. Er zijn speciale Aperol Spritz-glazen, maar een groot glas voor rode wijn voldoet ook goed.
Vul je glas dan eerst met drie ijsblokjes. Vervolg dan met drie delen prosecco en één deel bruiswater. Pas daarna voeg je twee delen Aperol toe. Garneer ‘t geheel met een gezellig sinaasappelschijfje en genieten maar.

Veelgemaakte fouten bij het maken van een Aperol Spritz
Zoals eerder verteld, lijkt het maken van een Aperol Spritz erg gemakkelijk. Een scheutje van dit, een scheutje van dat. Maar wil je ‘m écht goed laten smaken, dan moet je je echt houden aan de schenkregels.

Schenk dus nooit eerst de Aperol in het glas en dan de prosecco en het water. De Aperol is namelijk zwaarder dan de prosecco en het water en zal dus op de bodem van je glas blijven liggen. Dit resulteert in eerst een smaakloos glas en pas bij de laatste paar slokken een smaakexplosie. Zorg dus dat je altijd eindigt met de Aperol.
Voeg daarna ook niet te veel ijs toe. Drie ijsblokjes zoals hierboven beschreven is de Italiaanse ongeschreven regel. Als het warm is, smelten de blokjes namelijk snel en zullen ze de Aperol Spritz nog ‘dunner’ maken en daar zit niemand op te wachten!

Bron: www.culy.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug