Documentaire ‘ROUW’ van Bergense filmmaakster in de Gouden Kalf Competitie 2022

Filmmaakster Marleen van der Werf...

De film ‘ROUW’ van de Bergense filmmaakster Marleen van der Werf is opgenomen in de Gouden Kalf Competitie op het Nederlands Film Festival 2022.

In de essayistische film ROUW geeft de maakster aan de hand van beelden uit het Bergense natuurlandschap uiting aan haar beleving van een rouwproces. Zij geeft daarmee gestalte aan de indrukken en ervaringen die niet in woorden te vatten zijn.

De film gaat op 24 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première en wordt een dag later ook vertoond in het Louis Hartlooper Complex.

Het is de tweede keer dat de filmmaakster kans maakt op de begeerde filmprijs. Haar vorige film ‘tijd en tij’ – die zij ook filmde in de natuur rondom Bergen – werd eveneens genomineerd.

Filmmaakster Marleen van der Werf:
“Na het overlijden van mijn vader zocht ik troost in de landschappen rondom Bergen. Het zijn de landschappen waar ik met mijn vader zo vaak verbleef en die mij bij verdriet altijd rust en troost konden bieden. En daar hoopte ik ook nu de geborgenheid te vinden waar ik zo naar verlangde in deze onstuimige tijd.

Maar diezelfde natuur voelde na zijn overlijden kil en vervreemdend, zelfs unheimisch. De landschappen die ik zo goed kende leken op mijnenvelden waar intense emoties en herinneringen uit het niets leken te komen. In deze omgeving die mij zo vertrouwd was, vond ik geen troost, maar werd ik keer op keer overvallen door een intens gemis. Langzaam raakte ik verdwaald in een landschap van rouw. Ik moest opnieuw vertrouwd raken met de vergankelijkheid in de natuur, en zo met die van mijzelf. Mij leren verhouden tot deze allesoverheersende kwetsbaarheid en door het scheppen van mijn eigen troost. Dit is uiteindelijk de film ROUW geworden.”

ROUW is mogelijk gemaakt dor CoBO, VPRO, Nederlands Filmfonds, NPO en het NPO Fonds.

Voor meer informatie zie ook www.marleenvanderwerf.nl en https://www.filmfestival.nl/film/teledoc-campus-rouw/
U kunt contact opnemen via [email protected]

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.