Deel

advertentie

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023

Zeewier, cannabis en mocktails (foto: Kelp)

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023
Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends. Wij zetten de populairste voorspellingen voor je op een rijtje.

1. Alternatieve pasta
Pasta is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keukens. Van penne tot ravioli, alle varianten zijn mega-populair. Maar er is een nieuwe beweging ontstaan binnen de pasta-wereld. Pasta van linzen, groenten of andere groente- of vegan-varianten verschijnen in de schappen. “Better homes & gardens” en “Martha Stewart” voorspellen dat deze varianten in 2023 steeds vaker in onze menu’s zullen opduiken.

2. Sweet and spicy
Zoet en pittig, volgens velen wordt deze smaakcombinatie de nieuwe hit. De van origine Zuid-Koreaanse combinatie zien we ook steeds vaker terug in de westerse keukens. Zoete chilisaus, chocolade met peper, pittige honing en gefrituurde kip met een saus van aardbeienjam en hete saus zijn voorbeelden van wat we kunnen verwachten.

3. Dadels als zoetstof
Deze vrucht is al een tijdje populair. Maar komend jaar zal de de dadel waarschijnlijk veelvoudig gebruikt gaan worden als vervanger voor zoetstoffen. Je ziet het al vaak in voedingsrepen, maar volgens Martha Stewart zal het ook in baksels en gerechten terugkomen.

4. Vintage recepten
Er ontstaat weer liefde voor recepten uit het verleden. Het blijkt dat steeds meer mensen plezier beleven aan nostalgische maaltijden. Dus trek dat kookboek van je overgrootmoeder maar uit de kast want het is tijd voor echte klassiekers.

5. Meer paddenstoelen
Paddenstoelen zijn onwijs lekker, maar ook gezond en duurzaam. Op menukaarten in restaurants schieten de shiitakes, portobello’s en oesterzwammen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Na deze toename in restaurants verwachten we dat ze weer steeds vaker thuis gegeten zullen worden.

6. Mocktails in plaats van cocktails
Mocktails, virgin cocktails, of alcoholvrije cocktails. Hoe je het ook wilt noemen, dit drankje wordt populair het komende jaar. Er komen steeds meer alcoholvrije alternatieven op de markt waardoor je het verschil tussen een gewone cocktail en alchoholvrije variant nog nauwelijks proeft.

7. Vegan/plantaardig eten
Steeds meer mensen willen milieubewuster leven. Daarom stappen ze vaker over op plantaardig eten. Ook in de trends van het komende jaar zien we dit terug. De populariteit van plantaardig voedsel lijkt te groeien en ook steeds meer restaurants maken de stap naar meer plantaardige gerechten.

8. Lekker lokaal
Ook onder het mom van “goed voor het milieu” wordt duurzaam en lokaal eten steeds populairder. Van groenten uit je eigen moestuin tot kaas van de lokale boerderij. Dit scheelt qua transport en dus CO2-uitstoot. Supermarktketen Lidl zet zelfs een grotere stap door groente een fruit niet meer via het vliegtuig te importeren.

9. Mood food
Mood food is eten met cannabis. Hierbij moet je denken aan spacecake en wietlolly’s. Volgens “the wicked noodle” en “global foodforum” wordt dit een echte trend komend jaar. Youtube-kanalen zoals “The Cannabis Cooking Channel” staan vol met recepten met dit verrassende ingrediënt.

10. Kelp
Kelp is een zeewier-variant en wordt steeds populairder. Het ligt zelfs al in de supermarkten als chips, noedels of veganistische vissaus. Naast dat het lekker is, heeft het ook een positief effect op het milieu. Het absorbeert namelijk koolstofmonoxide tijdens het groeien.

11. Yuzu
Yuzu is een Japanse citrusvrucht en is een echte smaakbom. De vrucht smaak naar een combinatie van grapefruit, citroen, mandarijn en limoen en wordt steeds vaker gebruikt door bakkers en chefs. Door de bijzondere smaak en intensiteit wordt de vrucht niet zonder reden steeds populairder.

12. Butterboard
Momenteel staat TikTok er vol mee en als het aan “The wicked noodle” ligt, zal dat de komende tijd ook nog wel zo blijven. Butterboards zijn borrelplanken met boter en toppings in plaats van kaas en vleeswaren. Naast de plank serveer je brood zodat iedereen zelf de boter en toppings erop kan doen die ze lekker vinden.

13. Umami
Umami, onze vijfde smaak. Alhoewel we niet precies weten wat deze smaak inhoudt, weten we wel dat we er steeds meer van zijn gaan houden. We kennen de umami-smaak van ingrediënten zoals tomaat en ui. Maar ook gefermenteerde groenten zitten er vol mee. Deze bereidingswijze wordt daarom steeds populairder. Mega-gezond en lang houdbaar!

14. Alternatieven voor vis
Zoals we eerder al benoemden, wordt plantaardig eten steeds populairder. Na de vleesvervangers is er nu een op komst in visvervangers. Zo ligt er bijvoorbeeld al plantaardige zalmfilet en tonijn in de schappen van de supermarkt. Vegan vis wordt door “global food forum” gezien als de nieuwe plantaardige trend.

Bron: www.24kitchen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

Hierdoor kwam de oogst uit op 9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

3 maart 2023

Er is keus genoeg tegenwoordig...

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Welke seizoensgroenten uit Nederland eet je in februari?

27 januari 2023

Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder...

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

13 januari 2023

Maar let op als je bier gaat meekoken...

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar

13 januari 2023

Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?

De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Dit jaar een keer zelf oliebollen bakken?

23 december 2022

Ook leuk om samen met de kids te doen in de kerstvakantie

Dit originele recept voor oliebollen gaat al heel wat generaties mee. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoudige bereidingswijze van dit recept.

Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve wijnwijzer

23 december 2022

Nooit meer een slechte wijn mee naar huis...

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit?

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Misschien wel het allerfijnste gerecht tijdens de kerstdagen…

9 december 2022

De klassieker... Beef Wellington!

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug