Deel

advertentie

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023

Zeewier, cannabis en mocktails (foto: Kelp)

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023
Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends. Wij zetten de populairste voorspellingen voor je op een rijtje.

1. Alternatieve pasta
Pasta is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keukens. Van penne tot ravioli, alle varianten zijn mega-populair. Maar er is een nieuwe beweging ontstaan binnen de pasta-wereld. Pasta van linzen, groenten of andere groente- of vegan-varianten verschijnen in de schappen. “Better homes & gardens” en “Martha Stewart” voorspellen dat deze varianten in 2023 steeds vaker in onze menu’s zullen opduiken.

2. Sweet and spicy
Zoet en pittig, volgens velen wordt deze smaakcombinatie de nieuwe hit. De van origine Zuid-Koreaanse combinatie zien we ook steeds vaker terug in de westerse keukens. Zoete chilisaus, chocolade met peper, pittige honing en gefrituurde kip met een saus van aardbeienjam en hete saus zijn voorbeelden van wat we kunnen verwachten.

3. Dadels als zoetstof
Deze vrucht is al een tijdje populair. Maar komend jaar zal de de dadel waarschijnlijk veelvoudig gebruikt gaan worden als vervanger voor zoetstoffen. Je ziet het al vaak in voedingsrepen, maar volgens Martha Stewart zal het ook in baksels en gerechten terugkomen.

4. Vintage recepten
Er ontstaat weer liefde voor recepten uit het verleden. Het blijkt dat steeds meer mensen plezier beleven aan nostalgische maaltijden. Dus trek dat kookboek van je overgrootmoeder maar uit de kast want het is tijd voor echte klassiekers.

5. Meer paddenstoelen
Paddenstoelen zijn onwijs lekker, maar ook gezond en duurzaam. Op menukaarten in restaurants schieten de shiitakes, portobello’s en oesterzwammen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Na deze toename in restaurants verwachten we dat ze weer steeds vaker thuis gegeten zullen worden.

6. Mocktails in plaats van cocktails
Mocktails, virgin cocktails, of alcoholvrije cocktails. Hoe je het ook wilt noemen, dit drankje wordt populair het komende jaar. Er komen steeds meer alcoholvrije alternatieven op de markt waardoor je het verschil tussen een gewone cocktail en alchoholvrije variant nog nauwelijks proeft.

7. Vegan/plantaardig eten
Steeds meer mensen willen milieubewuster leven. Daarom stappen ze vaker over op plantaardig eten. Ook in de trends van het komende jaar zien we dit terug. De populariteit van plantaardig voedsel lijkt te groeien en ook steeds meer restaurants maken de stap naar meer plantaardige gerechten.

8. Lekker lokaal
Ook onder het mom van “goed voor het milieu” wordt duurzaam en lokaal eten steeds populairder. Van groenten uit je eigen moestuin tot kaas van de lokale boerderij. Dit scheelt qua transport en dus CO2-uitstoot. Supermarktketen Lidl zet zelfs een grotere stap door groente een fruit niet meer via het vliegtuig te importeren.

9. Mood food
Mood food is eten met cannabis. Hierbij moet je denken aan spacecake en wietlolly’s. Volgens “the wicked noodle” en “global foodforum” wordt dit een echte trend komend jaar. Youtube-kanalen zoals “The Cannabis Cooking Channel” staan vol met recepten met dit verrassende ingrediënt.

10. Kelp
Kelp is een zeewier-variant en wordt steeds populairder. Het ligt zelfs al in de supermarkten als chips, noedels of veganistische vissaus. Naast dat het lekker is, heeft het ook een positief effect op het milieu. Het absorbeert namelijk koolstofmonoxide tijdens het groeien.

11. Yuzu
Yuzu is een Japanse citrusvrucht en is een echte smaakbom. De vrucht smaak naar een combinatie van grapefruit, citroen, mandarijn en limoen en wordt steeds vaker gebruikt door bakkers en chefs. Door de bijzondere smaak en intensiteit wordt de vrucht niet zonder reden steeds populairder.

12. Butterboard
Momenteel staat TikTok er vol mee en als het aan “The wicked noodle” ligt, zal dat de komende tijd ook nog wel zo blijven. Butterboards zijn borrelplanken met boter en toppings in plaats van kaas en vleeswaren. Naast de plank serveer je brood zodat iedereen zelf de boter en toppings erop kan doen die ze lekker vinden.

13. Umami
Umami, onze vijfde smaak. Alhoewel we niet precies weten wat deze smaak inhoudt, weten we wel dat we er steeds meer van zijn gaan houden. We kennen de umami-smaak van ingrediënten zoals tomaat en ui. Maar ook gefermenteerde groenten zitten er vol mee. Deze bereidingswijze wordt daarom steeds populairder. Mega-gezond en lang houdbaar!

14. Alternatieven voor vis
Zoals we eerder al benoemden, wordt plantaardig eten steeds populairder. Na de vleesvervangers is er nu een op komst in visvervangers. Zo ligt er bijvoorbeeld al plantaardige zalmfilet en tonijn in de schappen van de supermarkt. Vegan vis wordt door “global food forum” gezien als de nieuwe plantaardige trend.

Bron: www.24kitchen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug