Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld
De prestigieuze Barolo
Gepubliceerd: 30 juni 2023
De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.
In 1980 realiseerde men de status van DOCG. Dit is de hoogste Italiaanse kwalificering voor wijn. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurst betaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro’s kosten.
Het wijnhuis Biondi Santi is legendarisch geworden en bestaat nog steeds. Tot de jaren tachtig was het dorpje Montalcino heel arm, maar de Brunello di Montalcino heeft daar verandering in aangebracht. Tegenwoordig zijn er ongeveer 300 producenten die voor veel werkgelegenheid zorgen.
Lees hier verder.