Dit jaar staat volgens het KNMI in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901
Alleen in 2018 en 1976 was het tekort in deze maand nog groter
Gepubliceerd: 12 augustus 2022
Het is al lange tijd warm en droog in Nederland. Vandaag werd bekend dat de wateraanvoer in de Nederlandse rivieren weer verder is gedaald. De aanvoer van de Rijn bij Lobith is afgenomen tot 780 kubieke meter per seconde en zal nog verder dalen naar 750 kuub, wat volgens Rijkswaterstaat “uitzonderlijk laag” is voor de zomerperiode.
Waar is het neerslagtekort het grootst en is er nog wel genoeg drinkwater?
In de zomer heeft Nederland vaker te maken met droge periodes, doordat er dan meer water verdampt dan er neerslag valt. Maar momenteel staat 2022 volgens het KNMI wel in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901. Het weerinstituut baseert zich op het zogeheten neerslagtekort: het verschil tussen verdamping en neerslag. Ook de lagere hoeveelheid aangevoerd water in de Rijn en Maas speelt mee.
Het neerslagtekort schommelt deze maand tot nu toe gemiddeld tussen ongeveer 220 en 245 millimeter, terwijl zo’n 120 millimeter normaal is voor begin augustus.
Alleen in 2018 en 1976 was het tekort in deze maand nog hoger
Waar is het momenteel het droogst?
In Zeeland, Zuid-Limburg en Oost-Gelderland is het neerslagtekort op dit moment het grootst. Vooral het westen van Zeeland moet het ontgelden: daar is het neerslagtekort opgelopen tot meer dan 300 millimeter. Volgens waterschap Scheldestromen is het aan de Zeeuwse kust momenteel droger dan in recordjaar 1976.
Zeeland is nu de droogste provincie van Nederland. Het waterschap en de boeren maken gebruik van nieuwe manieren om de droogte het hoofd te bieden.
Brandveiligheid
De hulpdiensten en natuurbeheerders in de regio hebben afgelopen jaren de brandveiligheid flink aangepakt, maar is het ook genoeg om het vuur ook in de toekomst in bedwang te kunnen houden?
De vlammen en rook verspreiden zich snel en onvoorspelbaar tijdens een natuurbrand. Een smeulend stukje afval kan zomaar het einde voor een groot stuk bos betekenen. En dat maakt indruk. Wie erbij was, kan zich de grote branden in de Schoorlse Duinen tussen 2009 en 2011 vast nog herinneren. Of in 2004 en 2018 in de bossen bij Heemskerk.
Ook de komende periode wordt geen regen verwacht en de huidige droogte houdt voorlopig dus nog wel even aan. Deze week staan ons opnieuw hoge temperaturen te wachten: in grote delen van het land kan het meer dan 30 graden worden.