Dialoogtafel over Bergens duingebied: is er een zaadje geplant?
De dialoogtafel die werd opgezet op initiatief van de raad van Bergen mag best een succes worden genoemd
Gepubliceerd: 31 maart 2023
Niet dat iedereen het aan het eind van de avond met elkaar eens was, maar de aanwezigen hadden tenminste wel – ongestoord – hun verhaal kunnen vertellen en kunnen aanhoren wat ‘die anderen’ eigenlijk precies vonden en waarom.
Het was volle bak in De Beeck: vertegenwoordigers van onder meer Natuur & Milieu, recreatie, lokale en provinciale overheid en duinbeheer, aangevuld met een publieke tribune met anderen die zich betrokken voelen bij het duingebied, zorgden voor een geanimeerde avond.
Onder leiding van Elisabeth van den Hoogen konden de deelnemers die aan de ‘dialoogtafel’ zaten uitleggen waarom ze daar waren en wat ze ‘ervan vonden’. Vanuit de beheerders en de provinciale overheid werd vooral veel uitgelegd over het hoe en waarom. Maar ook hoezeer ze zijn gebonden aan wet- en regelgeving. ‘Niet om ons te kunnen verschuilen, maar er is hier nu eenmaal veel Natura2000-gebied en daarvoor gelden wetten en regels op Europees niveau. Daar moeten wij ons simpelweg aan houden’, aldus Jaqueline Groen van de provincie Noord-Holland.
Linda Hes van PWN kon ook aan de bak. Veel vragen waren aan haar (aan het PWN als beheerder dan) gericht, maar ze had zich goed voorbereid op de avond. ‘Ik denk wel dat aan het eind van de avond iets meer begrip was voor het feit dat we als beheerder aan al die uiteenlopende belangen en behoeften vorm moeten geven’, aldus Hes. ‘Dat hoop ik in ieder geval. Ik zag dat meerdere mensen telefoonnummers uitwisselden, dus dat is een goed teken. Het is wel belangrijk dat we altijd in gesprek blijven met elkaar, maar het zal ook duidelijk zijn dat niet iedereen zin zin kan krijgen.’
Reinoud de Haan van de Fietsersbond was wat minder enthousiast. Althans, hij vond het wel prettig dat hij nu veel gezichten bij de instanties kon plaatsen. ‘Dat maakt een volgende gesprek makkelijker, maar het betekent niet dat wij niet doorgaan met procederen. Het plan om op termijn het fietspad van de Blijdensteinsweg uit de kustfietsroute te halen, is wat ons betreft een no-go.’
De Stichting Behoud Schoorlse Duinen kon het niet laten de op handen zijnde kap van circa 16 ha dennenbos bij Schoorl, en impliciet daarmee de verstuiving van dat deel van de bossen, aan de orde te stellen. Dat was te verwachten, maar nadat die discussie een aantal keer terug kwam – ook vanuit het publiek – werd die door de gesprekleider afgebroken. ‘Het gaat nu om meer dan alleen een geplande kap van een bosperceel en het onderstuiven van een fietspad’, aldus Van den Hoogen.
Egmonder Gerjan Zwaan was namens dorpsvereniging de Parel aanwezig, maar hij zat er vooral als toehoorder. ‘Aan de Egmondse kant van de duinen hebben we een zeedorpenlandschap en dat zorgt er met name voor dat er een grote variëteit in het landschap is en blijft. Die variëteit betekent ook dat de biodiversiteit wat meer gezekerd is. Zolang dat zeedorpenlandschap blijft bestaan, en dat zal voorlopig het geval zijn gezien de cultuurhistorische waarde ervan, is er voor ons dus niet zo veel discussie over fietspaden of verstuivingen.’
In het deel na de pauze kwam ook het door Van den Hoogen genoemde grotere belang en de bredere context rondom het duingebied aan de orde. Zeespiegelstijging, verzilting, drinkwaterwinning, recreatief gebruik van de duinen en eventueel de binnenduinrand, agrariërs als natuurbeheerders, het kwam allemaal voorbij.
Aan het eind van de avond waren de reacties van de meeste deelnemers en aanwezigen best positief. Niet dat ze het ineens met elkaar eens waren geworden, maar het had ook wel weer veel informatie opgeleverd. En gelegenheid tot het maken van afspraken, zoals Jan Apeldoorn (Egmond-Binnen, Recron) ging doen. ‘Ik ben heel blij met deze avond. Niet dat het zo verrassend was, maar we zitten er nu tenminste wel bij. Meestal is dat niet het geval en dat is jammer, want de recreatie is een wezenlijk onderdeel van deze regio en het gebruik van de duinen. Vinden wij tenminste.’
Uiteindelijk gingen alle deelnemers na de discussie met elkaar op de groepsfoto, dus wellicht is er een zaadje geplant voor een volgend initiatief? Misschien zou het zelfs de standaard aanpak moeten worden allerlei ‘grote’ onderwerpen die in Bergen spelen op deze manier bespreekbaar te maken. Liefst in een vroeg stadium dan.
Foto: de binnenring van de raadszaal (Hans Brouwers, HaBro Fotografie)
Klik op de foto voor een uitvergroting.