Deze week een heerlijke Franse klassieker…
Coq au vin
Gepubliceerd: 2 september 2022
Eigenlijk is Coq au vin ‘gewoon’ Frans plattelandsvoer. Want wat moet je nu met een taaie haan. Tegenwoordig gebruiken we gelukkig gewoon malse kipdelen.
4 personen – 120 min
INGREDIËNTEN
boter
250 g sjalotjes, grote exemplaren gehalveerd
150 g gerookt spek, in blokjes
1 haan, in stukken
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250 g wortelen, in stukken
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 eetlepels bloem
500 ml rode wijn
250 ml kippenbouillon
250 g kastanjechampignons, grote exemplaren in vieren, kleinere gehalveerd
maïzena (desgewenst)
BEREIDEN
Smelt wat boter in een pan en stoof de sjalotjes glazig. Voeg de spekblokjes toe en bak ze even mee. Haal sjalotjes en spek uit de pan en leg ze even opzij.
Smelt wat boter in een stoofpan met dikke bodem, voeg de stukken gevogelte toe en bak ze aan alle zijden bruin.
Voeg sjalotjes, spek, knoflook en wortelen aan het stoofpotje toe en kruid met tijm, laurier, peper en zout. Strooi de bloem erover en laat even meebakken.
Giet de wijn en de kippenbouillon erbij en laat een uur met deksel op een zacht vuurtje sudderen.
Voeg de kastanjechampignons toe en laat nog 15 minuten stoven. Controleer of alles goed gaar is.
Bind de saus eventueel met wat maïzena.