Definitief einde aan 75 jaar kiosk op het Plein (fotoreportage)

Jan en Gerda namen vorig jaar na 37 jaar afscheid

Definitief einde aan 75 jaar kiosk op het Plein (fotoreportage)

Dit artikel werd eerder geplaatst in de najaarseditie 2018 van de Flessenpost.

Misschien zijn ze wel de meest bekende Alkmaarders in ons dorp, Jan en Gerda Keesen. Altijd in voor een gesprekje en als je hun Kiosk verlaat met een krant, tijdschrift of een pakje sigaretten dan ben je meestal ook wel bijgekletst over de laatste ontwikkelingen of roddels in Bergen. Maar aan dat alles gaat eind dit jaar een einde komen.

Het begon allemaal in 1981. Jan werkte nog als manager bij de AKO kiosk op Schiphol. De Kiosk op het Plein bestond toen al en Jan en Gerda kregen de kans om het over te nemen. Toentertijd was de Kiosk alleen geopend in de zomermaanden van april tot met september. Na vijf zomers werd in de nacht van oud op nieuw de Kiosk compleet gesloopt door ‘feestgangers’. Naar aanleiding daarvan werd in 1986 de Kiosk geplaatst die er nu nog steeds staat. Dus inmiddels alweer meer dan 30 jaar. In al die jaren wisselden Jan en Gerda elkaar af. Jan meestal ’s ochtends en Gerda ’s middags. Ook sprongen hun kinderen vaak bij als een van de twee andere bezigheden te doen had.

Inmiddels zijn ze beiden de zestig gepasseerd en is het na al die jaren hard werken wel eens mooi geweest. Daarbij komt dat de business is teruggelopen. De jeugd leest niet of nauwelijks nog kranten of tijdschriften en ook het roken is tegenwoordig niet echt populair meer onder jongeren. Jan voorspelt dat er over een aantal jaren bijna helemaal geen kranten meer zijn, want dan leest iedereen zijn nieuws digitaal. Wel ziet hij een gunstige positie voor de gedrukte Flessenpost uit Bergen, want dat is zowel voor de bewoners als bezoekers gewoon heel fijn om die twee keer per jaar onder ogen te krijgen en het is natuurlijk ook nog eens gratis.

ONZEKERE TOEKOMST VOOR HET PLEIN
Ook de nieuwbouwplannen van de gemeente voor het Plein maken de toekomst onzeker. De gemeente is niet van plan om de Kiosk over te nemen en Jan vindt het maar typisch dat de gemeente bijvoorbeeld niet het oude ABN Amro koopt nu de kans er ligt. Ook voor een eventuele nieuwe exploitant is het lastig want een contract langer dan drie jaar zit er niet in. Maar mocht er zich een gegadigde aan dienen, dan valt er natuurlijk altijd over te praten.
Hoe het ook zij, per 1 januari 2019 is voor Jan en Gerda na ruim 37 jaar ondernemerschap ‘het feestje gevierd’ en gaan ze welverdiend van hun pensioen genieten.
We wensen ze namens de redactie van de Flessenpost en vele, vele… Bergenaren nog een gezonde en mooie toekomst toe.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Definitief einde aan 75 jaar kiosk op het Plein (fotoreportage) Definitief einde aan 75 jaar kiosk op het Plein (fotoreportage) Definitief einde aan 75 jaar kiosk op het Plein (fotoreportage)