De wijnen uit Kreta
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 29 april 2022
Afgelopen zaterdag hadden we in de winkel één van onze importeurs op bezoek, gespecialiseerd in wijnen uit Kreta.
Dat hoor je niet zo vaak hé? Wijn uit Kreta. Nou, het is verdraaid lekker.
De wijngeschiedenis van Griekenland is gebaseerd op mythes over god Dionysos. Volgens de mythologie is wijn een geschenk van deze god. God Dionysos is namelijk de god van de landbouw, vruchtbaarheid en het plezier. Je kunt hem herkennen doordat hij vaak wordt afgebeeld met een wijnglas of een druivenrank om zijn schouders. God Dionysos zou diverse gebieden de gave hebben gegeven van vruchtbare grond, waar goede druiven konden groeien. Weten we dat ook weer!
In Kreta vind je veel inheemse druiven (meer dan 200!). Inheemse druiven zijn druiven die buiten hun herkomstgebied niet of nauwelijks voorkomen, daar heb ik in mijn allereerste column over geschreven. Het zijn druiven met moeilijke namen zoals melissaki, thrapsathiri of kotsifali. Onmogelijk (correct) uitspreekbaar. Er staat inmiddels ook wel een beetje chardonnay en cabernet sauvignon en dat soort allemansvrienden.
Opvallend is dat de Phylloxera pas rond het jaar 1960 binnendrong in Kreta. Phylloxera is druifluis, je bent niet blij als die jouw wijngaard heeft gevonden. De druifluis bijt kleine wondjes in de wortelstok waardoor de wortelstok sap verliest en geen vocht en mineralen kan opnemen. In Frankrijk arriveerde de druifluis rond 1860 en verwoestte bijna elke wijngaard. De oplossing? Amerikaanse wijnstokken zijn resistent. Bijna elke wijngaard heeft tegenwoordig Amerikaanse wijnstokken en enten daar Europese varianten op. Enkele wijngaarden hebben nog Europese wijnstokken, die worden zwaar bewaakt tegen Phylloxera. In Kreta zijn nog een paar van deze wijngaarden te vinden. Ik denk dat je dan wel zo’n groot wit pak aan moet als je het zou willen bezoeken.
Ik heb een aantal wijnen geproefd afgelopen zaterdag, zoals bijvoorbeeld een wijn van de assyrtiko druif. Assyrtiko wordt veel aangeplant op het eiland Santorini waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Het is een wit druivenras, fris, kruidig en mineralig. Heerlijk voor in het zonnetje of met asperges! Ook heb ik de rode liatiko geproefd. Dat is er eentje om te onthouden voor deze zomer! Vooral lekker gekoeld, het liefste rond 15 graden, veel rood fruit, kruidig en een lange afdronk. Het zal je doen denken aan pinot noir.
Ik zou zeggen, probeer ze uit! Je krijgt er spontaan een vakantiegevoel van!
Yamas!
Renée