Deel

advertentie

De vrijheid van Complottokkies

Column: Rob van de Pas

De vrijheid van Complottokkies

Een stukkie schrijven in de week van 4 & 5 mei vraagt om behoedzaam manoeuvreren. Niet dat ik mij beperkt voel, integendeel, maar juist nu we zo intens stilstaan bij de 4e mei en uitbundig de 75e verjaardag van onze vrijheid ‘zouden willen’ vieren liggen sommige gevoelige zenuwbanen wat meer bloot dan anders. Althans, zo ervaar ik het. Maandagavond kwam de speech van Arnon Grunberg in de lege Amsterdamse Nieuwe Kerk ongekend hard binnen. Ik was er stil van. Confronterend, rauw en niets verhullend. Geen obligaat verhaal met genuanceerde vergezichten. Nee, het werd een indrukwekkende en spijkerharde waarschuwing aan ons allen.

Een kwartier later, op een eveneens lege Mokumse Dam en bij ons Nationale Monument, sprak onze koning volledig congruent vanuit zijn hart én hoofd. Ook Willem Alexander liet zich niet verleiden tot politiek-correcte oneliners. Hij hield ons, zichzelf, een spiegel voor én stak daarbij ook de hand in eigen boezem. Dit was wel een WOW-momentje.
The day after leent zich dan bij uitstek om te lezen wat ‘genuanceerd Nederland’ allemaal te melden heeft op Twitter, Instagram of Facebook. Vroeger, toen de mainstream media (MSM) ons dagelijkse nieuws verzorgden, was het anders en minder hectisch. De grote kranten, de middels de mediawet goedgekeurde tv-stations, radiozenders en de door linkse rakkers van de School voor de Journalistiek opgeleide redacteuren, verslaggevers, correspondenten en columnisten bepaalden het beeld wat we van Nederland, de rest van de wereld en vooral van onszelf moesten vinden.

Was dat prettig? Ik kreeg elke ochtend de krant van Wakker Nederland voor mijn snufferd en in de late middag moest ik het doen met het NRC. In mijn Amsterdamse woon-werk-situatie was de voormalige verzetskrant Het Parool daarin soms een welkome afwisseling. Het was wel erg duidelijk!
Vroeger had je natuurlijk ook al van die recalcitrante lowlifes. Langharig en werkschuw tuig zou mijn vader zaliger kunnen hebben gezegd. Kwaad op alles, vooral op zichzelf en zich negens aan conformerend. Vloekend en tierend kwamen ze weleens de Horse Pub in Bergen binnen. Niks deugde en iedereen was stom. Barman Rob gaf zo’n zeiksnor dan een biertje van het huis en een bakje pinda’s: “Niet zeuren, geniet van het biertje en straks lekker naar moeders.” Met het kijkglas vol slingerde zeiksnor zichzelf uiteindelijk richting huis, piste en passant nog even tegen het hek van de in zijn ogen ‘onwillige’ wethouder, riep thuisgekomen nog wat onverstaanbaars tegen zijn wederhelft en viel op de bank in slaap. Na zijn roes te hebben uitgeslapen, mompelde hij nog iets over een boze brief naar de krant, maar daar kwam het meestal niet meer van.

In 2020 moet je razendsnel schakelen en elke keer afwegen of je wel of niet reageert op de nieuwe lichting pseudo-journalisten die, al dan niet in kennelijke staat, via social media de wereld ‘verrijken’ met lulkoek, abjecte beledigingen, fake news, ranzigheid én complottheorieën.
Ik heb het hier natuurlijk niet over de vrolijke Facebook-verhalen. Nee, ik verbaas mij over de zogenaamde social-media-tokkies die inmiddels ook mijn tijdlijn vergiftigen met absolute kletspraat. Meneertje of mevrouwtje lowlife zit nog steeds in de kroeg, is nog altijd recalli, vindt iedereen stom en roept dat inmiddels óók via zijn www.ikbenboos.nl.
Zonder na te denken worden de meest bizarre verhalen verteld of gedeeld.

Is dat erg? Nee, het is vooral sneu. Elke complottokkie heeft het recht om te roepen, schrijven en te publiceren wat hij wil. Dat is zelfs vastgelegd in artikel 7 (zeven) van onze Grondwet.
Maar, als je op mijn tijdlijn indirect oproept tot het in de fik steken van zendmasten, omdat je in je bovenkamer middels een giftige cocktail van coronale waanideeën ‘denkt’ dat we kalknagels krijgen van seropositieve vleermuizen, dan ga ik je hersenpan ‘lichten’. Niet letterlijk, maar hier in deze column.

Het is de categorie anti-vaxxers, antiglobalistische wichelroedelopers, veganistische toiletpapierhamsteraars, manisch-holistische aardstraalfetisjisten of nihilistische Achtste-Dag-kwakzalvers. Roep iets geks en het bestaat.
En wat dacht je van de anti-lockdown psycho’s in Den Haag? Dat kansloze spul zat vroeger toch als anarchistische autonome subversieven in Amsterdamse kraakpanden de rechtstaat te ondermijnen?

Het kan en het mag allemaal in ons mooie land, maar Robbie moest ff wat kwijt.
Leve de Vrijheid.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Royaal gebaar aan Vlaanderen

Column: JoMo

Waarom komt alle narigheid uit Brabant? Met carnaval worden alle schulden vereffend en onder een sluier van alcohol is er...

Jeeps

8 mei 2020

Door: Kauw

Sinds de terrassen dicht zijn, moeten we ons best doen om eten te vinden. Op het moment dat er honger in het spel is, ben je er niet zeker meer van wie je vriend is en wie je vijand.

Living in a Ghost Town

1 mei 2020

Column: Kraantje

‘Leuke Koningsdag gehad?’ ‘Leuk? Het was zeker anders. Ik heb eerst gesport, toen een museum bezocht...

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

1 mei 2020

Column JoMo

De aarde geniet van een welverdiende full body detox en kan even op adem komen. Onze zintuigen zien weer schone lucht, proeven helder water...

Is ‘beddendood’ een Scrabblewoord?

24 april 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds het coronatijdperk, zondagavond 15 maart, vul ik mijn dagen met ochtendwandelingen, thuiswerken, klusjes in en rond het huis en af en toe bij het spelen van een potje Scrabble...

Struikelstenen

24 april 2020

Door: Kauw

Ze zeggen dat wij op glinsteringen afkomen, dat klopt, wij zijn heel nieuwsgierig en dan valt elke glans op. Zo vloog ik in het rond en viel mijn oog op...

De Openbaring

17 april 2020

Column: Kraantje

‘Heb je het een beetje leuk gehad met Pasen?’ ‘Oh zeker, heerlijk genoten van het prachtige weer, op gepaste afstand een wandeling gemaakt.’

Stoempen

Column JoMo

Gelukkig houdt iedereen een beetje rekening met elkaar in deze zoekende tijden.

Overpeinzingen

10 april 2020

Column: Kauw

Ik zie dat de laatste maand veel meer mensen zomaar wat wandelen en rustig een gesprek voeren, terwijl ze op afstand lopen.

Goede Vrijdag! Nog maar een keer uitleggen?

10 april 2020

Column: Rob van de Pas

Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag ná Witte Donderdag. Voor de atheïsten en ongelovigen onder ons nog maar even een verkorte duiding van het...

We benne op de wereld…

3 april 2020

Column: Kraantje

‘En gaat het weer een beetje met je?’ ‘Ja hoor, ik krabbel langzaam op maar ben nog niet helemaal de oude.

Ophokplicht

3 april 2020

Column JoMo

Terwijl de meeste landen de wereld afstruinen naar mondkapjes, ontsmettende gel, toiletpapier en beademingsapparaten...

Morele Lockdown

27 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Vadertje Staat heeft ons vergrendeld. Sinds twee weken is een aantal van onze grondwettelijke vrijheden behoorlijk ingeperkt.

Game over

27 maart 2020

Column: Kauw

Normaal reken ik in het weekend op wat extra’s te eten, maar nu is alles dicht. Lege terrassen betekent geen kruimel meer te vinden.

Perverse prikkels

20 maart 2020

Column: Kraantje

‘Hallo? Hi, ik dacht ik bel even, dat lijkt me op dit moment het beste.’ ‘Daar heb je helemaal gelijk in.’

Coro-zaadje

20 maart 2020

Column JoMo

Dat lebberen, knuftroetelen en fleppen heeft ineens plaatsgemaakt voor de anjali mudra, waarbij met gevouwen handen een kleine...

Battle of the Nimby’s

13 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moet altijd zo verschrikkelijk lachen als Matthie Bergman, de dorpscorrespondent van de Alkmaarsche Courant...

Fietspad

13 maart 2020

Column: Kauw

Soms vind ik een munt tussen de straatstenen net als kruimels, zaadjes en insecten. Maar laatst pikte ik per ongeluk kauwgom op dat heel smerig aan mijn...

License to kill

6 maart 2020

Column: Kraantje

‘Wat doe jij hier? Je zou toch op vakantie gaan? ‘ ‘Dat klopt, maar een romantisch weekendje weg aan het Comomeer mocht niet...

De keizer is dood, leve de nieuwe keizer

6 maart 2020

Column JoMo

Museaal en op waardige wijze hebben we afscheid genomen van onze burgemeester. Pontificaal door de voordeur en zo hoort het ook.

‘Zitten’ is het nieuwe roken…

28 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Als psycholoog van de ‘koude grond’ kom ik nog weleens mensen tegen die wel écht hun best hebben gedaan op school.

Kauw: Houdgreep

28 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ga altijd met de kippen op stok en gelukkig is het alweer wat langer licht. Het was al later op de avond en ik hield mij schuil achter het Harmoniegebouwtje...

Beestenboel

21 februari 2020

Column: Kraantje

‘Ben je lekker verwend met Valentijnsdag?’ ‘Dat is toch eigenlijk zo’n uit Amerika overgewaaide hype, waarom zou je daar aan willen meedoen?

Tegen

21 februari 2020

Column JoMo

Bij de gemeente komen soms merkwaardige brieven binnen. Een buurtvereniging laat weten, dat ongeacht wat er gebouwd zal worden, zij nu al tegen zijn.

Kauw: wind

14 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Wat een miezerige tijd van het jaar, niemand op het terras en fietsers onzichtbaar door hun capuchons.

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

14 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Op dinsdag 3 maart 2020 treedt Peter Rehwinkel (PvdA) toe tot het illustere rijtje burgemeesters van Bergen.

Dromen zijn bedrog

7 februari 2020

Column: Kraantje

‘Zo, dat was toch wel weer even schrikken van de week toen de berichten binnen kwamen. De pushmeldingen op mij telefoon hielden maar niet op.’

Landjepik als vanzelfsprekendheid

7 februari 2020

Column JoMo

Een terloopse gebeurtenis in Washington, waarbij met een pennenstreek een groot deel van het land van de Palestijnen wordt geconfisqueerd, zou je je moeten voorstellen in onze eigen regio.

Kauw: Levenslicht

31 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Hoog vanaf de toren nam ik een bijzonder verschijnsel waar, ik zag een blauwe lichtgevende cirkel in de verte. Samen met wat vrienden vlogen wij in zuidoostelijke richting...

Dreigbrief

31 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben dus bedreigd. Afgelopen vrijdag vond ik in mijn groene brievenbus aan onze lommerrijke Notweg een A5 envelop zonder postzegel...

Wie een kuil graaft voor een ander…

24 januari 2020

Column: Kraantje

‘Wat is het toch erg, zegt vriendin M als ik haar op straat tegen het lijf loop. Ik ben enerzijds ontzettend geschrokken...

Terug