Deel

advertentie

De vrijheid van Complottokkies

Column: Rob van de Pas

De vrijheid van Complottokkies

Een stukkie schrijven in de week van 4 & 5 mei vraagt om behoedzaam manoeuvreren. Niet dat ik mij beperkt voel, integendeel, maar juist nu we zo intens stilstaan bij de 4e mei en uitbundig de 75e verjaardag van onze vrijheid ‘zouden willen’ vieren liggen sommige gevoelige zenuwbanen wat meer bloot dan anders. Althans, zo ervaar ik het. Maandagavond kwam de speech van Arnon Grunberg in de lege Amsterdamse Nieuwe Kerk ongekend hard binnen. Ik was er stil van. Confronterend, rauw en niets verhullend. Geen obligaat verhaal met genuanceerde vergezichten. Nee, het werd een indrukwekkende en spijkerharde waarschuwing aan ons allen.

Een kwartier later, op een eveneens lege Mokumse Dam en bij ons Nationale Monument, sprak onze koning volledig congruent vanuit zijn hart én hoofd. Ook Willem Alexander liet zich niet verleiden tot politiek-correcte oneliners. Hij hield ons, zichzelf, een spiegel voor én stak daarbij ook de hand in eigen boezem. Dit was wel een WOW-momentje.
The day after leent zich dan bij uitstek om te lezen wat ‘genuanceerd Nederland’ allemaal te melden heeft op Twitter, Instagram of Facebook. Vroeger, toen de mainstream media (MSM) ons dagelijkse nieuws verzorgden, was het anders en minder hectisch. De grote kranten, de middels de mediawet goedgekeurde tv-stations, radiozenders en de door linkse rakkers van de School voor de Journalistiek opgeleide redacteuren, verslaggevers, correspondenten en columnisten bepaalden het beeld wat we van Nederland, de rest van de wereld en vooral van onszelf moesten vinden.

Was dat prettig? Ik kreeg elke ochtend de krant van Wakker Nederland voor mijn snufferd en in de late middag moest ik het doen met het NRC. In mijn Amsterdamse woon-werk-situatie was de voormalige verzetskrant Het Parool daarin soms een welkome afwisseling. Het was wel erg duidelijk!
Vroeger had je natuurlijk ook al van die recalcitrante lowlifes. Langharig en werkschuw tuig zou mijn vader zaliger kunnen hebben gezegd. Kwaad op alles, vooral op zichzelf en zich negens aan conformerend. Vloekend en tierend kwamen ze weleens de Horse Pub in Bergen binnen. Niks deugde en iedereen was stom. Barman Rob gaf zo’n zeiksnor dan een biertje van het huis en een bakje pinda’s: “Niet zeuren, geniet van het biertje en straks lekker naar moeders.” Met het kijkglas vol slingerde zeiksnor zichzelf uiteindelijk richting huis, piste en passant nog even tegen het hek van de in zijn ogen ‘onwillige’ wethouder, riep thuisgekomen nog wat onverstaanbaars tegen zijn wederhelft en viel op de bank in slaap. Na zijn roes te hebben uitgeslapen, mompelde hij nog iets over een boze brief naar de krant, maar daar kwam het meestal niet meer van.

In 2020 moet je razendsnel schakelen en elke keer afwegen of je wel of niet reageert op de nieuwe lichting pseudo-journalisten die, al dan niet in kennelijke staat, via social media de wereld ‘verrijken’ met lulkoek, abjecte beledigingen, fake news, ranzigheid én complottheorieën.
Ik heb het hier natuurlijk niet over de vrolijke Facebook-verhalen. Nee, ik verbaas mij over de zogenaamde social-media-tokkies die inmiddels ook mijn tijdlijn vergiftigen met absolute kletspraat. Meneertje of mevrouwtje lowlife zit nog steeds in de kroeg, is nog altijd recalli, vindt iedereen stom en roept dat inmiddels óók via zijn www.ikbenboos.nl.
Zonder na te denken worden de meest bizarre verhalen verteld of gedeeld.

Is dat erg? Nee, het is vooral sneu. Elke complottokkie heeft het recht om te roepen, schrijven en te publiceren wat hij wil. Dat is zelfs vastgelegd in artikel 7 (zeven) van onze Grondwet.
Maar, als je op mijn tijdlijn indirect oproept tot het in de fik steken van zendmasten, omdat je in je bovenkamer middels een giftige cocktail van coronale waanideeën ‘denkt’ dat we kalknagels krijgen van seropositieve vleermuizen, dan ga ik je hersenpan ‘lichten’. Niet letterlijk, maar hier in deze column.

Het is de categorie anti-vaxxers, antiglobalistische wichelroedelopers, veganistische toiletpapierhamsteraars, manisch-holistische aardstraalfetisjisten of nihilistische Achtste-Dag-kwakzalvers. Roep iets geks en het bestaat.
En wat dacht je van de anti-lockdown psycho’s in Den Haag? Dat kansloze spul zat vroeger toch als anarchistische autonome subversieven in Amsterdamse kraakpanden de rechtstaat te ondermijnen?

Het kan en het mag allemaal in ons mooie land, maar Robbie moest ff wat kwijt.
Leve de Vrijheid.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

21 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Terug