De vintage kerstwinkel op Hoflaan 16 is weer open

Deze unieke kerstwinkel is op 23 december voor het laatst open...

De vintage kerstwinkel op Hoflaan 16 is weer open

Wat kan ik genieten van de nostalgie en vooral van wat het teweegbrengt bij de mensen die binnenstappen.
Wat een bewonderende woorden en wat een mooie verhalen die ze met mij en ook met andere aanwezigen delen. Over hun ouders, de boom van thuis. Wat zij nu zelf, nog van thuis, elk jaar weer in hun boom hangen en wat dat met hen doet. Echte kaarsjes branden in de boom is ook zo’n dierbare herinnering.
Vaak zijn mensen op zoek naar wat ooit stuk is gegaan of erger nog, wat ze net hebben gebroken.

Steeds weer ontstaat er iets heel waardevols.

Deze week kwam er een echtpaar binnen, ze waren lovend en overdonderd. Er ontstond een mooi, lang gesprek, verzamelaars onder elkaar. Een echtpaar dat elk jaar vijf kerstbomen optuigt, kon toch nog iets vinden wat zij graag wilden kopen. Het was een kaars. Zij zocht een mooie kandelaar uit. Vroeg of zij de kaars daar in mocht zetten en of ik hem dan aan wilde steken. “Wat moet die dame nu met een brandende kaars?” Ze pakte hem op en stopte de brandende kaars in mijn handen. “Voor jou”, zei ze. “Omdat je zo lief bent.” Dit ontroerde mij zeer.
Of het pakketje prachtige vooroorlogse kerstversieringen dat ik deze zomer op de bank in mijn tuin vond. Het briefje zei: “Dit past bij u.” Geen afzender.

Een bekende, zeer knappe man, museumdirecteur, komt al een paar jaar samen met zijn vrouw speciaal naar Bergen om mooie oude kerstversiering voor hun kerstboom, en om bij mij kerstmannenkaarsen voor hun kleinkinderen te kopen.
Daar ben ik trots op. Maar ook op jonge mensen die de schoonheid van al dit moois zien en naar hun moeder of oma gaan en vragen of er misschien op zolder nog iets ligt en zelf aan het verzamelen gaan.

Ik denk dankbaar terug aan alle fijne gesprekken die vanzelf ontstonden. Het doet wat met je al dat moois uit het verleden. Het is mijn laatste jaar. Deze unieke kerstwinkel is op 23 december voor het laatst open. Kom nog even langs voor het te laat is. Het kan nu nog, elke middag van 13 tot 17 uur bent u van harte welkom op Hoflaan 16 in Bergen NH.

Annelies Lakeman

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

De vintage kerstwinkel op Hoflaan 16 is weer open De vintage kerstwinkel op Hoflaan 16 is weer open De vintage kerstwinkel op Hoflaan 16 is weer open