Deel

advertentie

De Vierde Wethouder…

Column: Rob van de Pas

De Vierde Wethouder…

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd. Via een voetbalmakelaar en een lid van de RvC van het Brabantse NAC is er een uiterst prudente connectie gelegd met de Vierde Wethouder, die om moverende redenen niet kon worden benoemd in het Bergense college van Burgemeesters & Wethouders. Maar wat waren deze ongeduide, maar ongetwijfeld gerechtvaardigde redenen om iets niet te doen of na te laten?

Hoe dan…?
Een hoge bestuurder binnen de periferie van de BUCH zou een veto hebben uitgesproken over de benoeming van de Vierde Wethouder. Om het in simpele Disney-taal te duiden: oom Dagobert vond het prima dat Katrien, Kwik en Kwek werden benoemd, maar de door de gemeenteraad (lees: vertrouwenscommissie) uit de stapel sollicitaties getrokken non-binaire Kwak mocht niet voor de kraam in Duckdorp langs. Kandidaat-wethouder Kwak werd gecanceld. Zijn of haar curriculum vitae en motivatiebrief werden na een uiterst geheim en vertrouwelijk beraad naar de shredder verwezen en de papierresten werden onder politiebegeleiding naar crematorium Alkmaar gebracht om daar tot as te worden vereeuwigd.

Functie elders…
Kandidaat-wethouder Kwak heeft nooit bestaan en zal ook niet in de archieven van de BUCH worden opgenomen. En dan te bedenken dat Kwak [M/V/X] voortkwam uit een groep van maar liefst 46 sollicitanten, waarvan er 12 op gesprek mochten komen bij het selectieteam van Mariëlla van Kranenburg. Kwak had de baan met een maandsalaris van € 7006,97 al in de pocket?! Maar Kwak zou ná een indringend gesprek met oom Dagobert cum suis ‘hebben ingestemd’ met een ‘functie elders’.

Kandidaat-wethouder Kwak zit nu spreekwoordelijk gezien ergens in de ‘Goelag Archipel’, maar een loslippige insider heeft ons enige zoekrichting gegeven. Via onze Brabantse connectie hebben we wat vragen kunnen voorleggen aan ‘persoon’ Kwak…

Een jaar geleden was u een van de vier top-kandidaten voor een plek in het Bergense college van Burgemeester & Wethouders. U was één van de vier van de 46 en later 12 sollicitanten voor een bestuurlijk klusje in De Heerlijkheid en u trekt zich ter elfder uren terug?

Kwak: “Nou ja ‘brada’, je hebt ‘nakkuh’ of je gaat ‘soebatten’. Ik was inderdaad al bezig met een ‘dieri casa’ in Bergen en de ‘doekoe’ en ‘jaba’ spraken mij zeker aan. De ‘takki’ met ‘mitti’ Kraantje en haar ‘click’ waren ‘boemlauw’. Ook samenwerking met andere ‘doksas’ zag ik wel zitten.”

Heeft u Dagobert nog gesproken?
Kwak: “Yo bro, dat is echt ‘zippit’. Ik ken die gast zeker. Hij was van de ‘clickah’ van de PvdA. Een ‘kakaboy’ uit Naarden. Maar heb nooit echt een ‘fittie’ gehad met deze ‘masa’ of zijn ‘dushi’…”

Voor welke politieke portefeuilles had u interesse?
Kwak: “Commissie ‘Fissa!’ en commissie ‘Plakka’. Ik wilde jouw ‘barrio’ gaan ‘pimpen’ man en ‘neppe Roffa-flatje veraggen’, van die ‘kasta’ dingen dus…”

En nu? Geen wethouder in Bergen geworden?!
Kwak: “Hahaha, ‘no spang, bro’! Misschien ‘zamwatta’ worden bij ‘Boempa Groepa’ van ‘kippa’ Caroline of bij ‘guna guna’ Pieter Omtzigt? Komt goed man, ga jij maar ‘stampoe torri’ schrijven voor jouw Flesje, ‘tjappie’…!”

Robbie

STRAATTAAL
Brada = vriend
Nakkuh = stoppen
Dieri casa = duur huis
Doekoe = geld
Jaba = baan
Takki = gesprek
Mitti = vrouwtje
Boemlauw = erg leuk
Doksas = eenden
Zippit = mond dicht
Clickah = vriendjes
Kakaboy = kakker
Fitty = ruzie
Masa = baas
Dushi = Liefje
Fissa! = Feest
Plakka = financiën
Barrio = buurt
Neppe = lelijk
Roffa-flatje = Bakemaflat
Veraggen = slopen
Kasta = stoere
No spang = geen zorgen
Zamwatta = minister
Boera Groepa = BBB
Kippa = kipje
Guna Guna = stille kracht
Stampoe = stevig
Torri = verhaaltje
Tjappie = vriend

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug