De veteraan

Door: Dorien Veerman

“Eens een marinier, altijd een marinier”. Zo sprak een kameraad zijn kameraad toe aan het graf. “Kameraadschap kent geen rang, stand of leeftijd”. Op de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen werd de veteraan met militaire eer begraven. Terug bij zijn kameraden. Dat was zijn laatste wens.

En zo vertrok ik met de rouwstoet vanuit Den Helder naar Loenen. Voor vertrek sloot ik samen met de familie de uitvaartkist van hun dierbare.

Maar daar ging wel wat aan vooraf…

Een veteranenuitvaart verloopt volgens specifieke protocollen.. Ik werd door ons Team Bijzondere Uitvaarten (TBU) van Monuta vooraf nauwkeurig geïnstrueerd. Een dag voor de uitvaart ben ik onze locatie in Loenen gaan bekijken en werd ik rondgeleid en gebriefd over alle details. Op de uitvaartkist moest de Nederlandse vlag komen. Met het loodkoord en de rood wit blauwe banen op correcte wijze gedrapeerd. De ronde knoppen van de kist moest ik vervangen voor normale schroeven, zodat de vlag strak kwam te liggen. En op de vlag mocht alleen de baret van meneer komen en zijn onderscheidingen op een onderscheidingskussen.
Géén bloemen op de vlag van de uitvaartkist.

De vlag die ruim over de kist hing, mocht de grond niet raken. De gladde vlag met loodkoord, baret en onderscheidingskussen mochten er niet van af glijden. Het zweet stond al op mijn rug nog voordat de reis naar Loenen begon. Twee uur later arriveerden we op de begraafplaats. De veteraan werd ceremonieel ontvangen en de aula ingedragen door mariniers. Zij vormden een erewacht bij zijn uitvaartkist totdat de dienst begon.
Na de dienst, aan het graf, blies een hoornblazer van Defensie het signaal taptoe. Een indrukwekkend eerbetoon. En dat was precies de bedoeling. Gediend voor onze vrijheid. Met militaire eer begraven. Terug bij zijn kameraden. Zoals hij het had gewild.

Op 26 november 2020 is door koning Willem Alexander de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen geopend. Het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta beheert de begraafplaats. De status veteraan krijg je niet zomaar. Je moet gediend hebben voor Defensie tijdens een missie in oorlogstijd of een vredesmissie. Veteranen én hun partners kunnen begraven worden op de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.
Volgens strikte protocollen vindt de uitvaart plaats. Ons TBU van Monuta is zeer ervaren met protocollen.
U kent vast de beelden vast nog wel van TV van de aankomst op vliegveld Eindhoven en het rouwvervoer van de MH17 slachtoffers. Dat mocht ons TBU begeleiden. En onlangs de uitvaart van Peter R. de Vries.
Ik ben trots dat ik met dit team samen mocht werken en bijdragen aan de laatste eer van deze veteraan.

Als veteraan kun je tegen een geringe eigen bijdrage het veteranenuniform bij Defensie bestellen. Indien je 90 jaar of ouder bent, wordt het uniform thuis aangemeten.

Wilt u meer weten over een veteranenuitvaart, het -uniform of de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen?
Bel Monuta Veerman: 072-204 0440 of mail naar: [email protected]