De vakantieperiode breekt aan. Da’s fijn, maar…

Met deze tips minimaliseer je de kans op inbraak!

De vakantieperiode breekt aan. Da’s fijn, maar…
Kan je ook niet wachten op de zomervakantie? Even de boel de boel laten en genieten in een zonnig oord. Ook als je in eigen land blijft, is de kans groot dat je vaker de deur uit bent. Bijvoorbeeld voor een dagje strand of fietstocht door de natuur. Je wilt natuurlijk niet dat een inbreker ondertussen jouw huis ongevraagd bezoekt. Independer-expert woonverzekeringen Michel Ypma legt uit hoe je inbraakrisico zo klein mogelijk maakt.

Extra beveiligingseisen bij dure spullen
Heb je flink wat kostbare spullen in je woning? Er zijn inboedelverzekeraars die extra eisen stellen aan de beveiliging. Het gaat dan om zogenaamde ‘attractieve zaken’. Zoals grote televisies, kunst en dure muziekinstrumenten. Allemaal spullen die een dief makkelijk onder de arm kan meenemen en die eenvoudig te verkopen zijn.

Het aantonen van een certificaat zoals een Politiekeurmerk of Borgcertificaat Bouwkundige Beveiliging kan dan een maatregel zijn. Michel Ypma legt uit: “Hoe hoger de waarde van spullen, hoe strenger soms de eisen van de verzekeraar. Ligt de waarde boven de anderhalve ton? Dan valt een woning volgens veel verzekeraars in de hoogste risicoklasse. Ze zullen dan maatwerk eisen om er zeker van te zijn dat je huis goed beveiligd is tegen inbraak. Er zijn ook verzekeraars die je bij een hoge inboedelwaarde simpelweg niet accepteren.”

Wat is het Politiekeurmerk?
De naam doet vermoeden dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt uitgegeven door de politie. Toch is dit niet zo. Het Politiekeurmerk wordt uitgegeven door speciaal erkende bedrijven die langskomen voor een inspectie. Wil je in aanmerking komen voor het keurmerk? Dan zijn er diverse eisen waar de woning aan moet voldoen. Zo gelden er bepaalde regels voor het hang- en sluitwerk. De buitendeuren moeten verlicht zijn en je moet vanuit de hal kunnen zien of er iemand voor de deur staat. Ook is een rookmelder op elke verdieping verplicht. Dit is overigens sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht voor alle woningen in Nederland.

Premiekorting bij goede beveiliging?
In het verleden gaven heel wat verzekeraars korting bij een goede beveiliging van je huis. Je kreeg dan bijvoorbeeld korting op de premie als je een alarminstallatie had. Tegenwoordig geven nog maar weinig verzekeraars zo’n korting, maar ze zijn er nog wel. Zo belonen sommige verzekeraars een goede beveiliging of veiligheidscertificaat met een lager eigen risico. Het bedrag dat je normaal betaalt bij inbraak gaat dan omlaag of wordt zelfs nul euro.

“Staar je niet blind op het verzekeringsvoordeel dat een betere beveiliging eventueel oplevert. De bescherming van je eigendommen en gevoel van veiligheid is natuurlijk het belangrijkst. Een eventuele korting is dan eigenlijk alleen maar mooi meegenomen”, aldus Independer-expert Michel Ypma.

Met een veilig gevoel op vakantie
Tot slot geeft Michel een aantal praktische tips die de kans op inbraak en diefstal kunnen verkleinen:

  1. Zeg niet dat je weg bent. Zet niet op social media dat je weg bent, hoe leuk die vakantiekiekjes ook zijn. Inbrekers zitten ook op Facebook en Instagram.
  2. Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn.
  3. Vraag de buurt om hulp. Vertel de buren dat je niet thuis bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.
  4. Berg kostbare spullen op. Zorg dat ze uit het zicht zijn. Laat dus niet je iPad op tafel liggen.
  5. En vergeet natuurlijk niet goed af te sluiten. Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang.