De tweede kinderburgemeester van de gemeente Bergen is Sophia Mourão Bakker (11)

Ze is donderdag 13 oktober tijdens de raadsvergadering in De Beeck officieel geïnstalleerd

De tweede kinderburgemeester van de gemeente Bergen is Sophia Mourão Bakker (11)

De eerste kinderburgemeester, Thomas Meereboer, draagt het stokje over door de ambtsketen aan Sophia te overhandigen.

Als kinderburgemeester vertegenwoordigt Sophia de kinderen uit de gemeente. Wat vinden kinderen belangrijk en waar vragen ze aandacht voor? Daarnaast is de kinderburgemeester aanwezig bij belangrijke evenementen en bijzondere gebeurtenissen. De kinderburgemeester wordt aangesteld voor een jaar.

Jeugdlintje voor de eerste kinderburgemeester
Donderdag vond niet alleen de installatie van de nieuwe kinderburgemeester plaats. Er was nog een bijzondere gebeurtenis. Na de installatie ontving Thomas Meereboer, dan oud-kinderburgemeester, een jeugdlintje uit handen van burgemeester Lars Voskuil én de kersverse nieuwe kinderburgemeester Sophia.

Op 4 maart 2021 werd Thomas als elfjarige geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van de gemeente Bergen. Thomas was niet alleen de eerste kinderburgemeester, hij heeft ook twee termijnen gediend in een bijzondere periode, namelijk de tijd dat alle inwoners van Bergen, groot en klein, de gevolgen van de coronapandemie voelden. Het college heeft veel waardering voor zijn optreden tijdens de coronapandemie waarbij hij kinderen en andere inwoners een hart onder de riem wist te steken.

In de beginperiode ‘deelde’ Thomas het burgemeestersambt met Peter Rehwinkel en vanaf 8 september 2021 met Lars Voskuil. Met burgemeester Voskuil had hij regelmatig ‘(ham)burgemeestersoverleg’. Daarnaast bezochten ze samen belangrijke ceremoniële gebeurtenissen waarbij Thomas zich zeer bewust was van zijn rol. Zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Tijdens de lintjesregen op 26 april 2022 heeft Thomas het eerste jeugdlintje van de gemeente Bergen uitgereikt aan een jonge inwoonster. Typerend voor Thomas was zijn inzet. Hij was altijd bereid om mee te doen, mee te gaan met activiteiten en zei nooit nee. Of het nou ging over het opnemen van een reeks video’s, een hele dag lintjes opspelden van Koninklijke Onderscheidingen en bij senioren langsgaan met appeltaart. Dit alles heeft het college doen besluiten om Thomas namens de gemeente te onderscheiden met een jeugdlintje.

Ook kinderraadslid Jelka Tebbenhoff steunt de voordracht van Thomas voor een jeugdlintje: “Omdat hij de eerste kinderburgemeester van Bergen was en ondanks corona goede dingen heeft gedaan.”