Deel

advertentie

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

Herfstdepressie; ben jij er ook gevoelig voor?

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het wordt koud. Je trekt jezelf wat meer terug, je bent wat sneller moe en hebt ook minder energie. Bijna iedereen voelt de verandering van het seizoen en de hiermee gepaarde verandering in ons gemoedstoestand en energieniveau. Maar er zijn een aantal mensen die bovengemiddeld veel last hebben van depressieve gevoelens. Als deze neerslachtige gevoelens tijdens de wintermaanden jou negatief beïnvloeden is er sprake van een seizoensgebonden depressie.

Help! De bladeren vallen
De seizoensgebonden depressie is een stemmingsstoornis die elk jaar op hetzelfde moment optreedt. Heel zelden is er sprake van een zomerdepressie, die aan het einde van de lente of begin van de zomer optreedt. Veel vaker komt echter de herfstdepressie voor, die in de herfst of begin van de winter tot uiting komt.

Meestal houden de symptomen een aantal maanden aan en verdwijnen als de dagen weer langer worden en het weer warmer wordt.

Loop ik een risico?
Tussen de 4 en 5% van de bevolking heeft last van een seizoensgebonden depressie. En alhoewel jongere mensen een groter risico lopen dan oudere mensen en het vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, kan iedereen een herfstdepressie krijgen.

Sommige mensen hebben alleen een milde vorm van een herfstdepressie. Zij zitten dan niet lekker in hun vel of zijn sneller geïrriteerd. 10 à 20% van de mensen met een herfstdepressie hebben zelfs geen symptomen die direct met een herfstdepressie te maken hebben. Maar anderen kunnen dusdanig veel last van neerslachtigheid ondervinden dat het hun dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Een herfstdepressie is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim en een hoofdoorzaak van suïcide.

Herfstdepressie komt vooral in landen voor met een lange winter en weinig zonuren. In landen waar het hele jaar de zon schijnt, is een herfstdepressie zeer zeldzaam.

Verschillende soorten depressies
Het belangrijkste verschil tussen een herfstdepressie en een ‘echte’ depressie, is dat degene met een herfstdepressie slechts een bepaalde periode depressieve gevoelens ervaart. Zodra de lente aanbreekt, verdwijnen de vervelende klachten. Maar ook al is een herfstdepressie een mildere en tijdelijke vorm van een depressie, ook een herfstdepressie kan het dagelijks leven negatief beïnvloeden en maakt dat een bezoek aan de huisarts altijd is aan te raden.

Waar komt de herfstdepressie vandaan?
Alhoewel de exacte oorzaak van een seizoensgebonden depressie niet bekend is, denken wetenschappers dat veranderingen in de hormoonhuishouding, veroorzaakt door het tekort aan zonlicht, verantwoordelijk zijn voor de seizoensgebonden gemoedsveranderingen.

Tegenwoordig bestaan er drie theorieën:
Te veel melatonine:
Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in jouw hersenen wordt gemaakt. Melatonine is van invloed op het slaap-waakritme en het voortplantingsritme. Bovendien reguleert het je lichaamstemperatuur. Een verhoogde melatonine spiegel veroorzaakt door een tekort aan zonlicht, zorgt ervoor dat je slaperig wordt, je moe voelt en soms langer moet slapen. Een verlaagde lichaamstemperatuur is ook een gevolg van een verhoogde melatonine spiegel. De verlaagde lichaamstemperatuur zorgt er weer voor dat je meer honger krijgt en vooral zin hebt in zoet, vet en koolhydraat rijk voedsel. Met als gevolg dat je meer trek hebt in zoetigheid als de winter zich aankondigt en is er een serieuze kans dat je in de winter ook enkele kilo’s aan komt.

Te weinig serotonine:
Door te veel melatonine verlagen jouw hersenen automatisch de hoeveelheid serotonine. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd omdat deze neurotransmitter een grote impact heeft op jouw stemming. Een neurotransmitter is een stof die de communicatie mogelijk maakt tussen de verschillende zenuwcellen in de hersenen. Serotonine wordt afgegeven door hersencellen in gebieden in de hersenstam en heeft invloed op het geheugen, de stemming, het zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen houden in plaats van je laten beïnvloeden, zelfvertrouwen, een onderwerp dat heel veel terugkomt. We willen immers allemaal wel… slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Een goed ingestelde serotonine spiegel zorgt ervoor dat lichaam en geest in balans zijn; je voelt jezelf stabiel, rustig en gelukkig. Een verlaagde serotonine spiegel daarentegen brengt een neerslachtige stemming, slaperigheid, minder zelfvertrouwen, een verstoorde eetlust en minder zin in seksuele activiteiten met zich mee.

Te weinig dopamine:
Serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem, het andere ‘gelukshormoon’. Deze neurotransmitter wordt op verschillende plekken in de hersenen aangemaakt en zorgt er niet alleen voor dat je gemotiveerd bent en blijft, maar speelt ook een hele belangrijke rol bij het genieten, bij het gevoel van geluk en welzijn. Ook dopamine is gevoelig voor het tekort aan zonlicht. Een tekort aan dopamine maakt je minder alert en vermindert je aandacht, je kan jezelf minder goed concentreren en het maakt dat je snel je interesse verliest.

Zo herken je de herfstdip
Kenmerken van een seizoensgebonden depressie, zoals van een herfstdepressie komen grotendeels overeen met een ‘gewone’ depressie. Wanneer je last hebt van een herfstdepressie, dan zie je dat terug in de onderstaande symptomen:

Weinig energie hebben
Concentratieproblemen

Heb je last van concentratieproblemen? Dan ben je niet de enige! De kans is groot dat je op dit moment last hebt van …
(Over)vermoeidheid
Grote eetlust
Geen zin en behoefte aan sociale contacten
Grote behoefte aan slaap
Problemen met slapen
Snel geïrriteerd zijn
Gewichtstoename
Aanhoudend verdrietig gevoel
Geen behoefte aan seks
Negatief zelfbeeld
Hulpeloosheid
Huilbuien
Droefheid
Algemeen gevoel van nutteloosheid
Suïcidale gedachten

Wanneer naar de huisarts?
Komen veel van bovengenoemde symptomen van een herfstdepressie overeen met de klachten die iemand vertoont? En houden de bovenstaande symptomen langer dan twee weken aan? Dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een herfstdepressie en kan de mogelijke behandelopties toelichten.

Wat is er aan te doen?
Het is belangrijk dat de klachten horend bij een herfstdepressie serieus worden genomen en met een medisch specialist worden besproken. Veel klachten kunnen namelijk worden behandeld, verminderd of het kan worden voorkomen dat de klachten toenemen. Bij gedachten aan zelfdoding is het van groot belang om direct een arts in te schakelen.

Er zijn diverse behandelmogelijkheden afhankelijk van de zwaarte van de symptomen, variërend van antidepressiva om het serotonine niveau weer te verhogen tot lichttherapie of psychotherapie. Veel medische specialisten raden aan om vroeg op te staan en naar buiten te gaan om zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht mee te pikken. Als dit in de donkere wintermaanden niet mogelijk is, dan zou lichttherapie een uitkomst kunnen zijn.

Antidepressiva of homeopathie?
Ook voor de behandeling van een herfstdepressie kunnen traditionele antidepressiva voorgeschreven worden. Op dit moment is de werkstof bupropion, verkrijgbaar onder de naam Zyban en Wellbutrin officieel vanuit de Amerikaanse Food and Drug Administration (vergelijkbaar met de European Medicines Agency) toegelaten voor de behandeling van zware depressie symptomen bij een seizoensgebonden depressie.

Ook in de homeopathie zijn er middelen die worden ingezet bij depressies: Sint-Janskruid, of de Latijnse naam Hypericum perforatum, staat bekent om zijn werkzame stoffen tegen depressieve klachten. Raadpleeg hiervoor een natuurarts, want die kan het beste bepalen welk middel voor jou het meest geschikt is.

Van het donker naar het licht
Gezien een tekort aan zonlicht de melatonine en serotonine huishouding verstoort waardoor bij veel mensen negatieve gevoelens en andere symptomen passend bij een herfstdepressie ontstaan. Lichttherapie kan helpen om de hoeveelheid melatonine en serotonine in jouw zenuwstelsel weer in balans te brengen en daardoor voor verlichting van veel van de symptomen zorgen. Ongeveer 60% van de mensen met een herfstdepressie rapporteren een verbetering van hun stemmingsklachten.
Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van een felle lamp die het daglicht nabootst. Het dag- en nachtritme en de natuurlijke aanmaak van melatonine wordt op deze wijze beïnvloed. Patiënten met een herfstdepressie worden aan dit licht blootgesteld. De behandeling start met één sessie van 10 à 15 minuten per dag en wordt dan uitgebreid naar 30 à 45 minuten per dag, afhankelijk van de reactie van de patiënt. Het licht wordt op de ogen geschenen maar het wordt afgeraden om direct in de lamp te kijken om schade aan de ogen te voorkomen. Bij sommige mensen met seizoensgebonden depressie treedt al na een aantal sessies lichttherapie een verbetering op of verdwijnen de symptomen zelfs helemaal. Bij anderen kan het echter veel langer duren. Als er geen verbetering optreedt kan in overleg met de arts de lichttherapie twee keer per dag plaatsvinden. Voor patiënten die positief reageren, is het raadzaam om met de therapie door te gaan tot de dagen weer langer worden.

4 tips om een herfstdepressie te voorkomen
Naast medicijnen en lichttherapie kan je ook zelf een aantal maatregelen nemen om de negatieve gevoelens het hoofd te bieden. Hier een aantal praktische tips die jou kunnen helpen om de symptomen van een herfstdepressie tegen te gaan:

Ga naar buiten
Ook al is het slecht weer, ga elke dag naar buiten. Zelfs bij bewolking gaat de zon haar werk doen en zal het daglicht je helpen.

Gebruik een daglichtlamp
Voorkom het ontstaan van symptomen door het gebruik van een daglichtlamp. Het beste begin je al in de nazomer om negatieve gevoelens tegen te gaan.

Zorg goed voor jezelf
Eet gezond. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten is niet alleen goed voor jouw gewicht maar ook voor jouw gemoedstoestand en energielevel. Probeer de verleiding van chocolade, pepernoten en ander zoetigheid te weerstaan.

Beweeg voldoende
Probeer vijf keer per week tenminste een half uur te bewegen en jouw hartslag omhoog te krijgen. Het liefst doe je dat buiten, dan krijg je ook meteen het nodige zonlicht binnen.

Onderhoud je sociale contacten
Probeer met je vrienden, familie of collega’s af te spreken. Sociale ondersteuning helpt je door de donkere dagen en door een goed gesprek kun je jouw hart luchten.

Na regen komt zonneschijn
Je leven zal altijd een aaneenschakeling zijn van gelukkige en minder gelukkige momenten. Je hebt op aarde nu eenmaal te maken met de wet van polariteiten. Er is geen licht zonder duisternis. Durf mee te bewegen met de getijden van jouw stemmingen. Eb en vloed zijn een onderdeel van één grote zee die leven heet. Gun je zelf de kans om vaak te dobberen en af en toe kopje onder te gaan. Je komt altijd weer boven drijven. En als je te ver van het strand raakt, dan kan je ook om hulp vragen bij de reddingsbrigade.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Juist in deze lockdown kunnen we wel wat positieve energie gebruiken

22 januari 2021

10 tips om je innerlijke kracht te verbeteren

Ken je sterke punten, zo weet je waar je in uitblinkt en bij welke situaties je alles onder controle hebt.

Wat mogen kinderen wel in deze lockdown? (filmpje)

22 januari 2021

Een slaapfeestje, mag dat eigenlijk?

Mag je nog buiten spelen? Of met je vrienden afspreken? Veel van jullie hebben vragen over de nieuwe lockdown. En dan vooral over wat er wel en niet mag. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een beetje goed nieuws: je kunt nog best veel doen!

Advertorial: Winter… de hoogste tijd om je huis weer eens te restylen

15 januari 2021

Rosanne Logtenberg van Interieurcode.nl helpt je daar graag bij

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis, eenvoud en ruimte.

De deprimerendste dag van het jaar is op maandag 18 januari

15 januari 2021

Neerslachtig, somber, down of depri... loop het van je af voor het goede doel

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2021 is dat maandag 18 januari.

U twijfelt over vaccinatie?

8 januari 2021

Diederik Gommers legt uit hoe het precies werkt

Diederik Gommers heeft zijn honderdduizenden volgers proberen gerust te stellen vanwege hun vaccinatie-bezorgdheid.

Lockdown en de verveling die toeslaat

8 januari 2021

We zijn verslaafd aan de kick van nieuwe ervaringen...

Op vaste momenten opstaan, werken, de kinderen ophalen, eten en gaan slapen: erg avontuurlijk klinkt het niet, maar een vast ritme helpt je dag te structureren.

Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de zorgverzekering

1 januari 2021

Voordelen van niet meer roken

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Bekijk de mogelijkheden en kies een methode die goed bij je past. Stoppers die begeleiding krijgen, hebben meer kans op succes.

Begin het jaar goed met kracht- en conditietraining in 30 minuten

1 januari 2021

Bij Fit4lady doe je een circuittraining met steps voor de conditie en apparaten voor de kracht

Superefficiënt én effectief. En: het blijft uitdagend.

De perfect gedekte kersttafel? Hier vind je een aantal goede tips!

Hoewel het vooral belangrijk is dat het eten goed smaakt, wil het oog echter ook wat...

Wil jij je gasten verwelkomen aan een mooie kersttafel? Dan heb je zeker baat bij de volgende tips.

Kerstvieren in coronatijd, hoe gaan we dat doen?

18 december 2020

Dat kan dus wel en dit dus niet...

Gezellig met zijn allen aan tafel zit er komende Kerstmis niet in. Met familie en vrienden cadeautjes uitpakken rond de boom evenmin.

Ben je een beetje winter-corona gedeprimeerd?

11 december 2020

Deze online depressietest is bedoeld voor jongeren en volwassenen

Merk je dat je last krijgt van sombere gevoelens zodra de dagen korter beginnen te worden?

De kersttrends voor dit jaar (filmpje)

11 december 2020

Bij deze video hoort een blog met foto's en uitleg over elke trend

Wat worden de kersttrends dit jaar? In deze supersnelle sneak preview video ontdek je het!

Zie je op tegen de kerstdagen? We hebben wat opwekkende tips

4 december 2020

Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is

Kerst is niet voor iedereen vrolijk. Zie je op tegen kerst met je (schoon)familie? In dit artikel vind je onmisbare tips om toch een heerlijke dag te hebben. Weg met die kerststress!

Wat is waarheid?

20 november 2020

Is het de jouwe of is het de mijne?

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk?

Wijn drinken én ervoor betaald krijgen…

20 november 2020

Een droombaan voor iedere wijnliefhebber!

Ja, je leest het goed: wijn drinken én een lekker zakcentje verdienen. Voor de toekomstige winefluencer van Rueda Wijnen komt deze droom gewoon uit!

Heb je wel eens overwogen om in de winter in de Noordzee te gaan zwemmen?

13 november 2020

Dit doet het met lichaam en geest...

Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou...

Een verhoogt libido door het eten van een oester?

13 november 2020

Welke libidoverhogende planten en dieren werken echt?

Door de eeuwen heen brouwden mensen allerlei 'natuurlijke' middeltjes om hun libido (of dat van hun partner) te verhogen. Wat werkt en wat is kwakzalverij?

Lekker genieten in eigen omgeving: Schoorl… altijd zichzelf gebleven

6 november 2020

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen

Onder de hoogste en bijna breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied...

Werken aan een gezondere levensstijl?

6 november 2020

Marije, "Je bent meer dan welkom in mijn praktijk in Bergen"

Afslankconsulent Marije Verberne: "In mijn praktijk let ik er op dat het maximum van zes gram zout per dag niet overschreden wordt."

Voordat je het weet, staan de kerstdagen voor de deur. En dan…

6 november 2020

Nederlanders worstelen met de plannen voor een van onze favoriete feestdagen

Normaal kan de voorpret nu al voorzichtig beginnen, maar dit jaar ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Een lange tafel met familie of grootouders bezoeken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Ben jij ook zo rusteloos?

6 november 2020

Coronacrisis maakt ontspannen moeilijker...

De coronapandemie vraagt veel van ons. Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen en hebben veel Nederlanders last van een vermoeid gevoel.

Griep 2020 – Alles wat je moet weten over het virus en dit seizoen

30 oktober 2020

Wat is griep precies?

Een loopneus, hoge koorts en pijn in je hele lichaam. Hoewel het immuunsysteem en vaccins tegen griep hun best doen, worden elke jaar miljoenen mensen getroffen door griep

Heb ik griep of is het corona?

30 oktober 2020

Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Corona: Spanningen thuis voorkomen en oplossen…

23 oktober 2020

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden

Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Advertorial: De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen

23 oktober 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Mogelijk heeft malariamiddel positief effect bij coronavirus

23 oktober 2020

In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine

Positief coronanieuws: het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling...

Dit weekend weer wintertijd: Sommigen hebben het er maar lastig mee!

23 oktober 2020

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover...

De wintertijd kan je biologische ritme flink verstoren. Met wat discipline kun je zo’n ritme definitief verschuiven.

Ruiken en proeven in de natuur

16 oktober 2020

Natuur en gezondheid

Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur.

Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder

16 oktober 2020

Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Juist nu je immuunsysteem versterken

9 oktober 2020

Immuniteit leunt op meer dan alleen vitamine C

Een sterk immuunsysteem is nu meer dan ooit van essentieel belang. Onderzoekers van het Peter Doherty Insitute for Infection and Immunity hebben...

Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

9 oktober 2020

Zes miljoen Nederlanders krijgen een uitnodiging voor een griepvaccinatie

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken.

Jeugd: wat betekent het coronavirus voor jou?

2 oktober 2020

Het zijn vreemde tijden. Zeker voor jongeren verandert er veel

De module is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken.

De herfst is misschien wel de mooiste periode van het jaar om te wandelen

2 oktober 2020

Van heide tot bos...

Voor veel wandelaars is de herfst het favoriete seizoen. Het is niet meer zo warm. En de bossen kleuren prachtig rood, groen en geel. Waar kan je nu het beste wandelen?  

20 tips voor een fijne herfstperiode…

25 september 2020

Door: Lodiblogt

De herfst is niet iedereen zijn favoriete seizoen. De regen, de wind, de kou, zorgt dat veel mensen het liefste zien dat deze periode...

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug