Deel

advertentie

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

Herfstdepressie; ben jij er ook gevoelig voor?

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het wordt koud. Je trekt jezelf wat meer terug, je bent wat sneller moe en hebt ook minder energie. Bijna iedereen voelt de verandering van het seizoen en de hiermee gepaarde verandering in ons gemoedstoestand en energieniveau. Maar er zijn een aantal mensen die bovengemiddeld veel last hebben van depressieve gevoelens. Als deze neerslachtige gevoelens tijdens de wintermaanden jou negatief beïnvloeden is er sprake van een seizoensgebonden depressie.

Help! De bladeren vallen
De seizoensgebonden depressie is een stemmingsstoornis die elk jaar op hetzelfde moment optreedt. Heel zelden is er sprake van een zomerdepressie, die aan het einde van de lente of begin van de zomer optreedt. Veel vaker komt echter de herfstdepressie voor, die in de herfst of begin van de winter tot uiting komt.

Meestal houden de symptomen een aantal maanden aan en verdwijnen als de dagen weer langer worden en het weer warmer wordt.

Loop ik een risico?
Tussen de 4 en 5% van de bevolking heeft last van een seizoensgebonden depressie. En alhoewel jongere mensen een groter risico lopen dan oudere mensen en het vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, kan iedereen een herfstdepressie krijgen.

Sommige mensen hebben alleen een milde vorm van een herfstdepressie. Zij zitten dan niet lekker in hun vel of zijn sneller geïrriteerd. 10 à 20% van de mensen met een herfstdepressie hebben zelfs geen symptomen die direct met een herfstdepressie te maken hebben. Maar anderen kunnen dusdanig veel last van neerslachtigheid ondervinden dat het hun dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Een herfstdepressie is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim en een hoofdoorzaak van suïcide.

Herfstdepressie komt vooral in landen voor met een lange winter en weinig zonuren. In landen waar het hele jaar de zon schijnt, is een herfstdepressie zeer zeldzaam.

Verschillende soorten depressies
Het belangrijkste verschil tussen een herfstdepressie en een ‘echte’ depressie, is dat degene met een herfstdepressie slechts een bepaalde periode depressieve gevoelens ervaart. Zodra de lente aanbreekt, verdwijnen de vervelende klachten. Maar ook al is een herfstdepressie een mildere en tijdelijke vorm van een depressie, ook een herfstdepressie kan het dagelijks leven negatief beïnvloeden en maakt dat een bezoek aan de huisarts altijd is aan te raden.

Waar komt de herfstdepressie vandaan?
Alhoewel de exacte oorzaak van een seizoensgebonden depressie niet bekend is, denken wetenschappers dat veranderingen in de hormoonhuishouding, veroorzaakt door het tekort aan zonlicht, verantwoordelijk zijn voor de seizoensgebonden gemoedsveranderingen.

Tegenwoordig bestaan er drie theorieën:
Te veel melatonine:
Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in jouw hersenen wordt gemaakt. Melatonine is van invloed op het slaap-waakritme en het voortplantingsritme. Bovendien reguleert het je lichaamstemperatuur. Een verhoogde melatonine spiegel veroorzaakt door een tekort aan zonlicht, zorgt ervoor dat je slaperig wordt, je moe voelt en soms langer moet slapen. Een verlaagde lichaamstemperatuur is ook een gevolg van een verhoogde melatonine spiegel. De verlaagde lichaamstemperatuur zorgt er weer voor dat je meer honger krijgt en vooral zin hebt in zoet, vet en koolhydraat rijk voedsel. Met als gevolg dat je meer trek hebt in zoetigheid als de winter zich aankondigt en is er een serieuze kans dat je in de winter ook enkele kilo’s aan komt.

Te weinig serotonine:
Door te veel melatonine verlagen jouw hersenen automatisch de hoeveelheid serotonine. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd omdat deze neurotransmitter een grote impact heeft op jouw stemming. Een neurotransmitter is een stof die de communicatie mogelijk maakt tussen de verschillende zenuwcellen in de hersenen. Serotonine wordt afgegeven door hersencellen in gebieden in de hersenstam en heeft invloed op het geheugen, de stemming, het zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen houden in plaats van je laten beïnvloeden, zelfvertrouwen, een onderwerp dat heel veel terugkomt. We willen immers allemaal wel… slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Een goed ingestelde serotonine spiegel zorgt ervoor dat lichaam en geest in balans zijn; je voelt jezelf stabiel, rustig en gelukkig. Een verlaagde serotonine spiegel daarentegen brengt een neerslachtige stemming, slaperigheid, minder zelfvertrouwen, een verstoorde eetlust en minder zin in seksuele activiteiten met zich mee.

Te weinig dopamine:
Serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem, het andere ‘gelukshormoon’. Deze neurotransmitter wordt op verschillende plekken in de hersenen aangemaakt en zorgt er niet alleen voor dat je gemotiveerd bent en blijft, maar speelt ook een hele belangrijke rol bij het genieten, bij het gevoel van geluk en welzijn. Ook dopamine is gevoelig voor het tekort aan zonlicht. Een tekort aan dopamine maakt je minder alert en vermindert je aandacht, je kan jezelf minder goed concentreren en het maakt dat je snel je interesse verliest.

Zo herken je de herfstdip
Kenmerken van een seizoensgebonden depressie, zoals van een herfstdepressie komen grotendeels overeen met een ‘gewone’ depressie. Wanneer je last hebt van een herfstdepressie, dan zie je dat terug in de onderstaande symptomen:

Weinig energie hebben
Concentratieproblemen

Heb je last van concentratieproblemen? Dan ben je niet de enige! De kans is groot dat je op dit moment last hebt van …
(Over)vermoeidheid
Grote eetlust
Geen zin en behoefte aan sociale contacten
Grote behoefte aan slaap
Problemen met slapen
Snel geïrriteerd zijn
Gewichtstoename
Aanhoudend verdrietig gevoel
Geen behoefte aan seks
Negatief zelfbeeld
Hulpeloosheid
Huilbuien
Droefheid
Algemeen gevoel van nutteloosheid
Suïcidale gedachten

Wanneer naar de huisarts?
Komen veel van bovengenoemde symptomen van een herfstdepressie overeen met de klachten die iemand vertoont? En houden de bovenstaande symptomen langer dan twee weken aan? Dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een herfstdepressie en kan de mogelijke behandelopties toelichten.

Wat is er aan te doen?
Het is belangrijk dat de klachten horend bij een herfstdepressie serieus worden genomen en met een medisch specialist worden besproken. Veel klachten kunnen namelijk worden behandeld, verminderd of het kan worden voorkomen dat de klachten toenemen. Bij gedachten aan zelfdoding is het van groot belang om direct een arts in te schakelen.

Er zijn diverse behandelmogelijkheden afhankelijk van de zwaarte van de symptomen, variërend van antidepressiva om het serotonine niveau weer te verhogen tot lichttherapie of psychotherapie. Veel medische specialisten raden aan om vroeg op te staan en naar buiten te gaan om zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht mee te pikken. Als dit in de donkere wintermaanden niet mogelijk is, dan zou lichttherapie een uitkomst kunnen zijn.

Antidepressiva of homeopathie?
Ook voor de behandeling van een herfstdepressie kunnen traditionele antidepressiva voorgeschreven worden. Op dit moment is de werkstof bupropion, verkrijgbaar onder de naam Zyban en Wellbutrin officieel vanuit de Amerikaanse Food and Drug Administration (vergelijkbaar met de European Medicines Agency) toegelaten voor de behandeling van zware depressie symptomen bij een seizoensgebonden depressie.

Ook in de homeopathie zijn er middelen die worden ingezet bij depressies: Sint-Janskruid, of de Latijnse naam Hypericum perforatum, staat bekent om zijn werkzame stoffen tegen depressieve klachten. Raadpleeg hiervoor een natuurarts, want die kan het beste bepalen welk middel voor jou het meest geschikt is.

Van het donker naar het licht
Gezien een tekort aan zonlicht de melatonine en serotonine huishouding verstoort waardoor bij veel mensen negatieve gevoelens en andere symptomen passend bij een herfstdepressie ontstaan. Lichttherapie kan helpen om de hoeveelheid melatonine en serotonine in jouw zenuwstelsel weer in balans te brengen en daardoor voor verlichting van veel van de symptomen zorgen. Ongeveer 60% van de mensen met een herfstdepressie rapporteren een verbetering van hun stemmingsklachten.
Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van een felle lamp die het daglicht nabootst. Het dag- en nachtritme en de natuurlijke aanmaak van melatonine wordt op deze wijze beïnvloed. Patiënten met een herfstdepressie worden aan dit licht blootgesteld. De behandeling start met één sessie van 10 à 15 minuten per dag en wordt dan uitgebreid naar 30 à 45 minuten per dag, afhankelijk van de reactie van de patiënt. Het licht wordt op de ogen geschenen maar het wordt afgeraden om direct in de lamp te kijken om schade aan de ogen te voorkomen. Bij sommige mensen met seizoensgebonden depressie treedt al na een aantal sessies lichttherapie een verbetering op of verdwijnen de symptomen zelfs helemaal. Bij anderen kan het echter veel langer duren. Als er geen verbetering optreedt kan in overleg met de arts de lichttherapie twee keer per dag plaatsvinden. Voor patiënten die positief reageren, is het raadzaam om met de therapie door te gaan tot de dagen weer langer worden.

4 tips om een herfstdepressie te voorkomen
Naast medicijnen en lichttherapie kan je ook zelf een aantal maatregelen nemen om de negatieve gevoelens het hoofd te bieden. Hier een aantal praktische tips die jou kunnen helpen om de symptomen van een herfstdepressie tegen te gaan:

Ga naar buiten
Ook al is het slecht weer, ga elke dag naar buiten. Zelfs bij bewolking gaat de zon haar werk doen en zal het daglicht je helpen.

Gebruik een daglichtlamp
Voorkom het ontstaan van symptomen door het gebruik van een daglichtlamp. Het beste begin je al in de nazomer om negatieve gevoelens tegen te gaan.

Zorg goed voor jezelf
Eet gezond. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten is niet alleen goed voor jouw gewicht maar ook voor jouw gemoedstoestand en energielevel. Probeer de verleiding van chocolade, pepernoten en ander zoetigheid te weerstaan.

Beweeg voldoende
Probeer vijf keer per week tenminste een half uur te bewegen en jouw hartslag omhoog te krijgen. Het liefst doe je dat buiten, dan krijg je ook meteen het nodige zonlicht binnen.

Onderhoud je sociale contacten
Probeer met je vrienden, familie of collega’s af te spreken. Sociale ondersteuning helpt je door de donkere dagen en door een goed gesprek kun je jouw hart luchten.

Na regen komt zonneschijn
Je leven zal altijd een aaneenschakeling zijn van gelukkige en minder gelukkige momenten. Je hebt op aarde nu eenmaal te maken met de wet van polariteiten. Er is geen licht zonder duisternis. Durf mee te bewegen met de getijden van jouw stemmingen. Eb en vloed zijn een onderdeel van één grote zee die leven heet. Gun je zelf de kans om vaak te dobberen en af en toe kopje onder te gaan. Je komt altijd weer boven drijven. En als je te ver van het strand raakt, dan kan je ook om hulp vragen bij de reddingsbrigade.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Corona: Spanningen thuis voorkomen en oplossen…

23 oktober 2020

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden

Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Advertorial: De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen

23 oktober 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Mogelijk heeft malariamiddel positief effect bij coronavirus

23 oktober 2020

In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine

Positief coronanieuws: het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling...

Dit weekend weer wintertijd: Sommigen hebben het er maar lastig mee!

23 oktober 2020

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover...

De wintertijd kan je biologische ritme flink verstoren. Met wat discipline kun je zo’n ritme definitief verschuiven.

Ruiken en proeven in de natuur

16 oktober 2020

Natuur en gezondheid

Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur.

Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder

16 oktober 2020

Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Juist nu je immuunsysteem versterken

9 oktober 2020

Immuniteit leunt op meer dan alleen vitamine C

Een sterk immuunsysteem is nu meer dan ooit van essentieel belang. Onderzoekers van het Peter Doherty Insitute for Infection and Immunity hebben...

Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

9 oktober 2020

Zes miljoen Nederlanders krijgen een uitnodiging voor een griepvaccinatie

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken.

Jeugd: wat betekent het coronavirus voor jou?

2 oktober 2020

Het zijn vreemde tijden. Zeker voor jongeren verandert er veel

De module is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken.

De herfst is misschien wel de mooiste periode van het jaar om te wandelen

2 oktober 2020

Van heide tot bos...

Voor veel wandelaars is de herfst het favoriete seizoen. Het is niet meer zo warm. En de bossen kleuren prachtig rood, groen en geel. Waar kan je nu het beste wandelen?  

20 tips voor een fijne herfstperiode…

25 september 2020

Door: Lodiblogt

De herfst is niet iedereen zijn favoriete seizoen. De regen, de wind, de kou, zorgt dat veel mensen het liefste zien dat deze periode...

De herfst is een ding, maar straks die bladblazers weer…

18 september 2020

Irritante herrie en slecht voor vogels: waarom gebruiken we die dingen eigenlijk?

Ontzettend irritant, of superhandig? De meningen over de bladblazer zijn – op z'n zachtst gezegd – nogal verdeeld.

Dag mooie nazomer, hallo herfst

18 september 2020

De 25 tofste dingen om te doen

Een paar dagen geleden hadden we nog een hittegolf, Met de frisse temperaturen in aantocht voelt het echt alweer herfstachtig aan.

Soms kan stilte zo…. weldadig zijn

11 september 2020

Stilte voelt goed voor onze overbelaste oren

Maar dagenlang geen woord zeggen? Dat kan tijdens een stilteretraite, en ze zijn razend populair.

Bergen is een snel vergrijzend dorp. En dat is niet zonder gevolgen…

11 september 2020

Ouderen lopen minder risico op dementie dan tien jaar geleden

Ouderen lopen nu een kleiner risico op dementie dan ouderen tien jaar geleden, zo blijkt uit een wereldwijde studie die mede is uitgevoerd door het

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 september 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

De meteorologische zomer is voorbij… Herfstdipje in aantocht

4 september 2020

Hoe kun je het beste een najaarsdepressie tegengaan

Deze najaarsdip/najaarsdepressie / winterdip/herfstdip is een milde vorm van een depressie die wordt veroorzaakt door...

Verkouden, hooikoorts of misschien toch corona?

28 augustus 2020

Het belangrijkste verschil tussen corona en hooikoorts is dat mensen met hooikoorts geen koorts hebben

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts...

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

28 augustus 2020

Kinderen met nachtmerries? Ook voor hen werkt een vast en ontspannen ritueel voor het slapengaan

Hoe dat komt, legt slaapexpert Floris Wouterson uit: “Niet kunnen slapen, is het neveneffect van stress. De stresshormonen adrenaline en cortisol...

Wist je dat? Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat!

21 augustus 2020

Wandelen als medicijn. Hoe meer hoe beter...

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Augustus is wespenmaand

21 augustus 2020

Wat te doen om er vanaf te komen...

Het is een punt van irritatie voor velen met het mooie weer: wespen die op jouw lekkere hapje of drankje af komen.

Let op als u binnenkort naar Griekenland afreist…

14 augustus 2020

Reizigers dienen een negatieve Covid-19 test te overleggen

Vanaf 17 augustus dienen reizigers uit Nederland die per vliegtuig naar Griekenland reizen bij aankomst een negatieve Covid-19 test te overleggen.

Er lekker even op uit in eigen land?

14 augustus 2020

2, 3 of 4 dagen all-inclusive op historisch landgoed in Zeeuws Vlaanderen nabij het strand, € 59,75 p.p.

Geniet nu van een all-inclusive verblijf in hotel De Elderschans. Door de prachtige ligging in de bossen is het hotel ideaal gelegen voor buitenactiviteiten...

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

7 augustus 2020

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 - soms exotische - zomerdrankjes

Hoe kom jij de aankomende tijd de hittegolf door… We hebben wat tips

7 augustus 2020

Thuis en op kantoor

Mensen in het zuiden krijgen te maken met meer hete dagen dan mensen die in het noorden wonen, maar warm is het sowieso.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 juli 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Herstellen van coronastress: ‘Lichaam én psyche moeten tot rust komen’

31 juli 2020

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput

Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres?

Blijf jij deze zomer ook in eigen land?

24 juli 2020

11 leuke tips. Wat dacht je van een huizenruil...

Een zomer in Nederland is zo slecht nog niet. Als we naar buiten mogen ten minste. Laten we daar vanuit gaan...

Hoogste tijd voor een fijne picknick op het strand

24 juli 2020

Waarom je ervoor kiest om te picknicken op het strand?

Da’s niet zo moeilijk, toch? Je neemt een kleedje mee, je doet wat hapjes in de tas en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor...

Wat is beter voor je gezondheid: een actieve trip of een luie vakantie?

17 juli 2020

Voor sommige mensen is uitrusten hard werken

Lang niet elke Nederlandse vakantieganger gaat deze zomer luieren op het strand. Naar schatting 15 procent van de buitenlandse tripjes...

Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving…

17 juli 2020

Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen deed jarenlang onderzoek naar complotdenken

In tijden van crisis vinden complottheorieën vaker weerklank. Nu ook weer rond het coronavirus. Wat als iemand in je directe omgeving...

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Terug