Deel

advertentie

De temperaturen lopen op… dus gaan we weer fijn BBQen

Handige tips!

De temperaturen lopen op… dus gaan we weer fijn BBQen

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch, op gas of ouderwets op houtskool barbecuet, er is voor ieder wat wils. Als je fan bent van de rokerige geur en de kenmerkende smaak die de houtskool meegeeft aan je eten, dan is houtskool de beste optie. Een barbecue waarmee je op houtskool kan barbecuen is er al vanaf een paar tientjes tot honderden euro’s.
Met een gasbarbecue ben je veel minder tijd kwijt aan voorbereiding, heb je geen gedoe met kolen die maar moeilijk heet worden en daarnaast heb je veel minder rook. Nadeel: je mist wel die rookgeur van de kolen en als je gasfles onverwachts leeg blijkt te zijn, kan je niet barbecuen.
De derde optie is een elektrische barbecue die snel klaar voor gebruik is. Je doet de stekker in het stopcontact en in een mum van tijd is hij gebruiksklaar. Thuis heb je al snel een verlengsnoer nodig als je lekker in de tuin zit, maar voor op het strand of in het park is een elektrische barbecue weer minder geschikt.
Jaspers kookt op kolen. “Het is toch oerkoken. Gas deed ik toen ik kleine kinderen had, want dan kon ik hem snel aanzetten als ze in de buurt waren.” Jaspers is geen fan van die kleine wegwerpbarbecues die je overal kan kopen voor een paar euro waarbij je alleen een velletje papier aansteekt.

Tip: let op met spiritus
Je begint met het aansteken van de barbecue. Veel mensen doen dat bij een barbecue voor houtskool met, naast de houtskool, briketten en spiritus. “Reken een half uur voordat je wil eten dat je de barbecue moet aansteken”, aldus Jaspers. Hij zal briketten en spiritus niet aanraden. In briketten zit een stofje waardoor ze lekker branden en dat wil hij liever niet in zijn eten hebben. Tip: ook met spiritus moet je oppassen, want er kan een steekvlam ontstaan. De geur kan ook in je eten trekken. Als je zeker wil zijn dat alle dampen van de spiritus weg zijn, laat de barbecue dan minimaal 45 minuten branden voordat je er een lapje vlees op legt.

Gebruik een kernthermometer!
Iedere barbecuekoning die zichzelf een beetje serieus neemt achter de barbecue, heeft een kernthermometer. Daarmee kan je de garing van je vlees bepalen en dus voorkomen dat er ongare stukken vlees op je bord liggen. Maak niet teveel verschillende dingen tegelijkertijd klaar. “Iedere vleessoort heeft zijn eigen garing. Als je alles tegelijkertijd op de barbecue gooit, verbrandt de helft.” Jaspers tipt dat je het best één vleessoort kiest die je een paar uur op de barbecue laat garen. Gebruik de oven als warmhoudkast. “Zodra de gasten er zijn, leg je dingen erop die snel klaar zijn.”

Leer van andermans fouten
Het lekkerste vlees krijg je niet door een snelle garing op een hoge temperatuur. Dat geldt overigens niet voor een lekker biefstukje. Voor ander vlees geldt: veel beter is het om langer te laten garen op een lagere temperatuur zodat je vlees extra mals wordt. De smaak van het houtskool trekt zo ook beter in je vlees. De meeste barbecues hebben een deksel en mensen zijn steeds geneigd om het deksel open en dicht te doen. Doe dit niet! De temperatuur daalt steeds en dat komt niet ten goede aan de garing van je vlees. “Ik zie ook dat mensen te laat het vuur aanmaken en te veel echte vlammen creëren”, aldus kok Julius Jaspers. “Gebruik je een Big Green Egg? Kijk dan uit voor backdraft. In het ei is het 250 graden. Als je het deksel opent, doe dat dan geleidelijk, anders krijg je een steekvlam.”

Wat is een lekker gerecht voor vegetariërs?
Neem een hele knolselderij, twee gram zout, meng dat met twee eiwitten. Metsel die hele knol erin. Gaar dat anderhalf uur op 140 graden in een groen ei en sla het geheel met een hamer open.

Hoe zorg je voor een veilige barbecue?
Zorg dat je een goedwerkende barbecue hebt die stabiel staat. Wees voorbereid met een brandblusser en een branddeken in de buurt. Stop met barbecuen als het donker wordt. “Drink niet teveel”, zegt Jaspers.

Rooster schoonmaken doe je zo
Na afloop als iedereen klaar is met eten en er geen vlees, vis of iets anders meer op de barbecue ligt, laat je de barbecue vanzelf uitgaan. Gooi er geen water op. Het rooster schoonmaken is niet het meest favoriete klusje. Julius tipt dat je na afloop het rooster het best in het gras kan leggen of in een vuilniszak kan doen met een bakje ammoniak. “Laat het een nachtje zitten en kijk de volgende dag wel goed uit met openmaken van de zak.”

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Cuno’s Wijnen

5 juni 2020

Oude wijn en jonge kippetjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

29 mei 2020

Cava of Champagne? Wat is het verschil?

Voor de niet-kenner zijn Champagne en Cava soms moeilijk uit elkaar te houden, toch zijn er wel degelijk grote verschillen.

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

29 mei 2020

Ibéricoham. Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak

Ibéricoham is gedroogde ham van het zwarte Ibéricovarken. Deze ham is rood, licht dooraderd en heeft een fruitige geur.

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

De temperatuur gaat weer stijgen, dus hoogste tijd…

15 mei 2020

Voor een fijne pastasalade met boontjes en tonijn

Zo'n simpele koude pastasalade smaakt altijd, zeker met een goed glas gekoelde witte wijn erbij.

Cuno’s Wijnen

8 mei 2020

Duitse wijn om in te bijten...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De BBQ is on fire: Theater in de achtertuin

8 mei 2020

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets...

Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap.

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

1 mei 2020

Het familiehuis versus het familie-imperium

Wat is het verschil in beleving tussen de ‘kleinere’ familiebedrijven en een groot familie-imperium?

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

1 mei 2020

Recept Oosterschelde-kreeft met pernodboter

Deze smakelijke kreeft is tot half juli nog verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het...

Langzaam maar zeker nadert de zomer, dus… hoogste tijd voor een fijne BBQ

1 mei 2020

Hier vind je alle tips en tricks voor de echte grillmaster

Barbecueën is voor veel mensen (en vooral mannen) een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn.

Cuno’s Wijnen

24 april 2020

Door de bomen de wijn niet meer proeven

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is onder meer bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Koningsdag 2020 vieren we dit keer grotendeels binnen…

24 april 2020

10 Oranje-recepten voor Koningsdag

Tijdens het koken en bakken van onderstaande recepten voor Koningsdag sta je droog en warmpjes in je eigen keuken.

Nieuwe rubriek: Anouk Mak praat ons bij over vloeibare goud!

17 april 2020

Een weekendje Sitges (Spanje) werd de start van Cavastore

Wie had kunnen bedenken dat een gezellig weekendje weg zou leiden tot de start van mijn Cavastore...

Nieuwe rubriek: Cuno’s Wijnen

10 april 2020

"Champagne: In victory we deserve it, in defeat we need it"

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in...

Gooi de overblijfselen van asperges niet weg, maar maak een lekker soepje

10 april 2020

Kook de schillen en kontjes mee

Voor de aspergesoep van schillen wordt gebruik gemaakt van het asperge kookvocht. Eet dan ook eerst de asperges zoals je wilt.

In Bergen kunnen we gewoon ons glaasje wijn blijven drinken

3 april 2020

Betaalbare #blijfthuis wijnboxen voor dorstige Bergenaren

Voor de in Bergen wonende wijnjournalist Cuno van ’t Hoff, vooral bekend van zijn wijngids ‘De Wijnalmanak’ en zijn columns in het Financieele Dagblad...

Lente, dus hoogste tijd voor mooi lamsvlees op het bord

3 april 2020

Lamskoteletten met een korianderkorstje

Italiaans hoofdgerecht, 12 koteletten, 25 min. bereiding.

De aanvoer laat wat te wensen over, maar ze zijn er weer: asperges

3 april 2020

Een klassiek recept: as­per­ges met bo­ter, ham en ei

Hoe ga je te werk... Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

28 februari 2020

Shervin van der Meulen en chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room

The Bourbon Room op de Jan Oldenburglaan bestaat binnenkort vijf jaar en heeft inmiddels faam gemaakt als culinaire hotspot.

Verwen jezelf eens op de zaterdag bij Bistronomie ’t Parkje

28 februari 2020

Sparkling Saturday Lunch € 21,50 p.p.

Iedere zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur een sprankelende lunch om het weekend te vieren....

Hollandse asperges liggen door zachte winter eind maart al op je bord

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken.

Geroosterd buikspek als culinair hoogstandje?

21 februari 2020

Jazeker... lees maar mee!

Door: Kitchenista. Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade.

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels

21 februari 2020

Binnenkort in Bergen op het menu?

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te...

Terug