Deel

advertentie

De sterfdag van mijn onbevangen jeugd…

Column: Rob van de Pas

De sterfdag van mijn onbevangen jeugd…

Afgelopen maandag 27 maart overleed mijn Haagse ‘dorpsgenoot’ Wim de Bie. Wim en ik zijn Hagenezen en je bent een Hagenees als je in de Hofstad het eerste levenslicht hebt gezien. Wim en ik schelen twintig jaar en hoewel hij drie straten verder woonde dan mijn grootmoeder hebben we elkaar nooit ontmoet. Althans, hij mij niet, maar ik hem wel. Het zal in 1974 zijn geweest dat Wim de Bie en Kees van Kooten zich via de kleurentelevisie van mijn ouders aan mij voorstelden. Ik was vijftien toen de heren Van Kooten & De Bie, later Koot & Bie, in beeld en geluid op zondagavond de huiskamer binnen denderden als exponenten van het vrije denken, vrije seks, taalverruiming en vernieuwing, tv-satire en grensverleggend gedrag.

PSP-poster
De boomers van nú waren toen de creatieve kwartiermakers van onze progressief-liberale en joods-christelijke samenleving. Al in 1971 hadden de jongens en meisjes van de PSP, nu GroenLinks, het lef om een volledig naakte vrouw met mooie borsten en een stevig begroeide venusheuvel, samen met een koe, op de verkiezingsposters te zetten. Dat ‘men’ er wat van vond, is evident. Vooral in gereformeerde kring en in het buitenland was die poster ‘talk of the town’ en de ontwerper ervan werd bedreigd en kreeg zelfs stenen door de ramen. De onverdraagzame woke wappies hadden blijkbaar al hun eigen militante voorlopers. Maar Robbie had, als politiek geïnteresseerde jongeling, in ieder geval een functioneel naakte vrouw op zijn slaapkamermuur hangen. De andere verzameling schaars geklede dames lag keurig in plakkerige boekjes verzameld onder zijn matras.

De Tegenpartij
Ruim dertig jaar hebben Wim de Bie en Kees van Kooten met hun aanpak en creativiteit onze kijk op de samenleving verrijkt. Het Simplistisch Verbond, Keek op Week en later Krasse Knarren werden onze zondagse reflectie om daar maandag in de bedrijfskantine of op school over te praten. De Vrije Jongens Tedje van Es en F. Jacobse waren misschien wel de meest herkenbare types van ons volk. Met een vooruitziende blik waren zij ongewild de bakermat van het opkomend, rechts-populisme in Nederland. De bekende slogans van hun Tegenpartij waren ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ en ‘Samen voor ons eigen’. Jacobse noemde de beweging een ‘Partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne’.

Blankstad
Een hilarische herindeling van Nederland naar Zuid-Afrikaans model, met nieuwe thuislanden voor de aanstaande Nederlanders was net zo pijnlijk als treffend. In hun programma Rug Op ’81 werd gewag gemaakt van nieuwe provincies met de namen als Grieksel, Tunesingen, Turkenburg en de Randstad als Blankstad, alleen toegankelijk met een pasje. ‘De nieuwe multo-radicale samenleving waar buitenlanders binnenlanders zoude motten worde’.
Uiteindelijk gingen Jacobse & Van Es en hun Tegenpartij aan het eigen succes ten onder omdat ultra-rechtse en ook ontevreden Nederlanders zich volledig begonnen te associëren met de Haagse Vrije Jongens.  Hoe herkenbaar in het huidige politieke klimaat.

Wokisme
Zo ruimdenkend, grensverleggend en verdraagzaam de jaren zeventig, tachitg en negentig waren, zo beangstigend is de morele en puriteinse machtsgreep van de orthodoxe wokisten nu. Narrow minded freaks, die in mijn beleving vanuit een gecultiveerde frustratie van de eigen overspannen verwachtingen mij een verplichting opdringen.

Met als tragisch dieptepunt de woke kruistocht van zo’n  Amerikaanse curlingmoeder die een schooldirecteur tot ontslag dwong omdat ze tijden de les Renaissancekunst haar oogappeltje een beeltenis van Michelangelo’s naakte ‘David’ had laten zien.  Een prachtig marmeren beeld met een zichtbaar slap piemeltje van vier centimeter. Net zo lang of kort als dat van haar zoontje als hij zijn handjes netjes boven de dekens houdt. Wim de Bie draait zich inmiddels om in zijn graf en mijn onbevangen jeugd ligt er naast.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

La Grande Bouffe

24 november 2023

Column: Rob van de Pas

Aan die film uit 1973 moest ik denken toen ik vorige maand de Twentse kiloknaller in de krant van Wakker Nederland zag  verschijnen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug