Deel

advertentie

De sterfdag van mijn onbevangen jeugd…

Column: Rob van de Pas

De sterfdag van mijn onbevangen jeugd…

Afgelopen maandag 27 maart overleed mijn Haagse ‘dorpsgenoot’ Wim de Bie. Wim en ik zijn Hagenezen en je bent een Hagenees als je in de Hofstad het eerste levenslicht hebt gezien. Wim en ik schelen twintig jaar en hoewel hij drie straten verder woonde dan mijn grootmoeder hebben we elkaar nooit ontmoet. Althans, hij mij niet, maar ik hem wel. Het zal in 1974 zijn geweest dat Wim de Bie en Kees van Kooten zich via de kleurentelevisie van mijn ouders aan mij voorstelden. Ik was vijftien toen de heren Van Kooten & De Bie, later Koot & Bie, in beeld en geluid op zondagavond de huiskamer binnen denderden als exponenten van het vrije denken, vrije seks, taalverruiming en vernieuwing, tv-satire en grensverleggend gedrag.

PSP-poster
De boomers van nú waren toen de creatieve kwartiermakers van onze progressief-liberale en joods-christelijke samenleving. Al in 1971 hadden de jongens en meisjes van de PSP, nu GroenLinks, het lef om een volledig naakte vrouw met mooie borsten en een stevig begroeide venusheuvel, samen met een koe, op de verkiezingsposters te zetten. Dat ‘men’ er wat van vond, is evident. Vooral in gereformeerde kring en in het buitenland was die poster ‘talk of the town’ en de ontwerper ervan werd bedreigd en kreeg zelfs stenen door de ramen. De onverdraagzame woke wappies hadden blijkbaar al hun eigen militante voorlopers. Maar Robbie had, als politiek geïnteresseerde jongeling, in ieder geval een functioneel naakte vrouw op zijn slaapkamermuur hangen. De andere verzameling schaars geklede dames lag keurig in plakkerige boekjes verzameld onder zijn matras.

De Tegenpartij
Ruim dertig jaar hebben Wim de Bie en Kees van Kooten met hun aanpak en creativiteit onze kijk op de samenleving verrijkt. Het Simplistisch Verbond, Keek op Week en later Krasse Knarren werden onze zondagse reflectie om daar maandag in de bedrijfskantine of op school over te praten. De Vrije Jongens Tedje van Es en F. Jacobse waren misschien wel de meest herkenbare types van ons volk. Met een vooruitziende blik waren zij ongewild de bakermat van het opkomend, rechts-populisme in Nederland. De bekende slogans van hun Tegenpartij waren ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ en ‘Samen voor ons eigen’. Jacobse noemde de beweging een ‘Partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne’.

Blankstad
Een hilarische herindeling van Nederland naar Zuid-Afrikaans model, met nieuwe thuislanden voor de aanstaande Nederlanders was net zo pijnlijk als treffend. In hun programma Rug Op ’81 werd gewag gemaakt van nieuwe provincies met de namen als Grieksel, Tunesingen, Turkenburg en de Randstad als Blankstad, alleen toegankelijk met een pasje. ‘De nieuwe multo-radicale samenleving waar buitenlanders binnenlanders zoude motten worde’.
Uiteindelijk gingen Jacobse & Van Es en hun Tegenpartij aan het eigen succes ten onder omdat ultra-rechtse en ook ontevreden Nederlanders zich volledig begonnen te associëren met de Haagse Vrije Jongens.  Hoe herkenbaar in het huidige politieke klimaat.

Wokisme
Zo ruimdenkend, grensverleggend en verdraagzaam de jaren zeventig, tachitg en negentig waren, zo beangstigend is de morele en puriteinse machtsgreep van de orthodoxe wokisten nu. Narrow minded freaks, die in mijn beleving vanuit een gecultiveerde frustratie van de eigen overspannen verwachtingen mij een verplichting opdringen.

Met als tragisch dieptepunt de woke kruistocht van zo’n  Amerikaanse curlingmoeder die een schooldirecteur tot ontslag dwong omdat ze tijden de les Renaissancekunst haar oogappeltje een beeltenis van Michelangelo’s naakte ‘David’ had laten zien.  Een prachtig marmeren beeld met een zichtbaar slap piemeltje van vier centimeter. Net zo lang of kort als dat van haar zoontje als hij zijn handjes netjes boven de dekens houdt. Wim de Bie draait zich inmiddels om in zijn graf en mijn onbevangen jeugd ligt er naast.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Overkill

5 mei 2023

Column: Kraantje

‘Hoe vaak is er niet gezegd dat vrouwen te weinig in de media aanwezig zijn, maar het tij lijkt te keren, de afgelopen tijd zijn ze niet meer weg te slaan.

Vlaggen

5 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik ben van 1960. Opgroeiend heb ik vanuit een kinderperspectief de wereld stap voor stap leren duiden. De roerige sixties in mijn korte broek en de eigenzinnige seventies als puber. Onvermijdelijk doet dat iets met je beeld van de wereld.

Etiquette! Hoe hoort het nu?

28 april 2023

Column: Rob van de Pas

Vorige week donderdag werd VVD-raadslid Kees van Leijen in het zonnetje gezet middels een Koninklijke onderscheiding. Kees is inmiddels twaalf jaar raadslid en dan krijg je van WA van Buren vanuit Den Haag een lintje opgestuurd.

Vreemde Vogels

28 april 2023

Column: Kauw

Als kauw blijf ik het herkauwen… de mens is een uiterst ‘vreemde vogel’. Aan de ene kant zie je ze opkomen voor de natuur en aan de andere kant zie ik ze rigoureus de natuur slopen. Vermoedelijk niet een en dezelfde mens maar ik moet constateren dat de meesten geen boodschap hebben aan het grote geheel.

Land van melk en honing (zwammen)

21 april 2023

Column: Kraantje

‘Je ontkomt er niet aan, en dan bedoel ik niet dat de lente in de lucht hangt, dat de oranje reclames, oranje tompoucen, oranje truien, sjaals, toeters, slingers, maar blijven komen.

Vals

21 april 2023

Column: Peter van Vleuten

Late to the party. Ik heb het drie jaar kunnen rekken, maar eindelijk kreeg de corona mij dan toch te pakken. En waar ik dankzij al die prikken de verwachting had dat ik er snel af zou zijn met hooguit een loopneus en een beetje keelpijn, vallen de effecten me toch vies tegen. Een vals virusje.

De gemuilkorfde columnist

14 april 2023

Column: Rob van de Pas

De dag die zou komen, lijkt eindelijk daar... Ja, vrienden van het vrije woord, we moeten eraan geloven. Er komt ook een taalgids voor columnisten en andere schrijvers van stukkies. De initiatiefnemers noemen de gids géén lijst met ‘verboden woorden’, maar meer een suggestie of inclusieve tip naar de medemens.

Wonen in Bergen

14 april 2023

Column: Kauw

Lente in het land, drukte overal en vooral rond de Ruïnekerk! Daar wordt alles klaargemaakt voor nieuw kauwenleven. Wij mannetjes moeten ons behoorlijk uitsloven om dat voor elkaar te krijgen.

Opstaan

7 april 2023

Column: Peter van Vleuten

Goede Vrijdag, Pasen: om te weten wat dat ook weer inhoudt, heb je enige basale kennis nodig van het christendom.

Ongelovige sloopt kerk

31 maart 2023

Column: Kauw

In de oude eik bij de fietsenwinkel deed ik een dutje. De prille zonnestralen verwarmden mijn zwarte jas. Aan de overkant stond een groepje mountainbikers.

Hand Tav

24 maart 2023

Column: Kraantje

Stel, je bent jarenlang een vriend aan huis. En niet van een paar mensen hè, hele volksstammen zien je graag verschijnen. Je bent bekend en iedereen vind je een toffe peer. Je wordt gelauwerd om wat je allemaal wel niet doet.

Erfgoed

24 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

Bijna 6000 ondertekeningen voor het behoud van muziekcafé Taverne op petities.nl. Ik vind het niet niks. Dat binnen een paar dagen zoveel mensen aan de bel trokken nadat het nieuws naar buiten was gekomen.

Wie A zegt, zegt ook BBB, BBC en BDT!

17 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Waar zal ik het deze keer over hebben ? Over de eclatante verkiezingsoverwinning van Sweet Caroline van der Plas en haar Boer-Burger-Beweging (BBB), de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) of Behoud De Taverne (BDT)?

Plein

17 maart 2023

Column: Kauw

Als ik hoog vlieg en ik zie alleen daken en wegen dan weet ik het weer: wat maken de mensen zich druk.

Vrouwen dag

10 maart 2023

Column: Kraantje

‘Heb jij Vrouwendag gevierd?’ ‘Vrouwendag? Moet je tegenwoordig niet van mensen met een baarmoederdag of dubbel XX chromosoom-mensendag spreken?

Kies mineur…

10 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

“Muziek is overal om je heen”, zei songwriter-zanger Ruben Hein een paar maanden geleden in een masterclass die we bij de Songwriterschool hadden georganiseerd.

Stichting TIMBY i.o.

3 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Nou, het is gebeurd hoor! Ik ben bij de notaris geweest voor de oprichting van Stichting TIMBY i.o.. Samen met wat dorpsgenoten gaan we in het bestuur zitten en ons sterk maken voor het behoud van die 11.000 dennenbomen in ons duingebied.

Woke…

3 maart 2023

Column: Kauw

Ik zit in de boom vlak bij een bankje in het Hertenkamp na te genieten van een lekkere homp brood.

GVD

24 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik moet u even waarschuwen. In dit stukje komen misschien wat woorden of opvattingen voor waar u wat moeite mee heeft.

Hoog(st) gevoelig

24 februari 2023

Column: Kraantje

‘Ruim 108 miljoen euro, dat is de voorlopige opbrengst van de acties van giro 555 voor de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

Nimby time… het houdt maar niet op!

17 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen week zat ik in LadyPapa naast een voormalige hotemetoot uit het bedrijfsleven.

Bovenstebeste Poeziëboom…

17 februari 2023

Column: Kauw

“Hoe was dat om met 70.000 ton in de lucht te hangen en drie meter naar links verplaatst te worden?"

Gecremeerde kroket kebap

10 februari 2023

Column: Kraantje

‘De winter was van korte duur deze week. Maar toch moest ik weer ’s ochtends de ruiten krabben en op mijn thuiswerkdag een extra dikke trui en skisokken aantrekken wilde ik in mijn tandje lager verwarmde huiskamer het aangenaam hebben.

Aiaiaiai…

10 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor een revolutie in de kunstwereld. In kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar de kunstgeschiedenis van de Bergense School nog steeds een belangrijke rol speelt, zal dit niet anders zijn. Museum Kranenburgh, dat bekendstaat om zijn collectie van de Bergense School, zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Polarisatie 2.0 in Bergen?

3 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Sinds enkele weken wordt Nederland door SIRE geattendeerd op een toenemende polarisatie, het wij-zij-denken, in onze samenleving. Ook in Bergen lijkt dat fenomeen steeds meer gewicht te brengen in dagelijkse discussies over sociale, maatschappelijke en politieke zaken. Of valt het allemaal wel mee?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug