Deel

advertentie

De Prooi

Column: Kraantje

De Prooi

‘Wat een week. Ik hoop zo dat er eindelijk iets gaat veranderen. Dat we niet weer blij worden gemaakt met een dode mus.‘

‘Wat een verademing dat we weer naar de kroeg mogen, dat we weer een restaurant kunnen binnenlopen, dat we weer naar niet-essentiële winkels kunnen gaan zonder dat er van tevoren moet worden geklikt om erin te mogen om te “collecten”. En dan dat woord: “niet essentieel”, wie zegt dat de boekenwinkel, de parfumerie, de kledingwinkel, de hebbedingetjes-winkel niet onmisbaar zijn. Waarom is het café of het terras waar je de tijd hebt om de wezenlijke zaken van het leven te bespreken niet essentieel? Waarom zijn het museum of theater waar je verbeelding wordt geprikkeld niet essentieel? Als we als maatschappij steeds vaker hameren op mentale gezondheid, lijkt me het juist noodzakelijk dat deze voorzieningen ook als essentieel worden gezien.’

‘Dat is allemaal ook fijn nieuws, maar ik vroeg me af of er iets gaat veranderen aan de wijze waarop onze samenleving met seksuele intimidatie omgaat. De uitzending van het online-programma BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft voor sommigen de ogen geopend, met zeven miljoen kijkers mag dat dan ook wel. Maar voor vrouwen zelf is het de normaalste zaak van de wereld dat je je in een wereld begeeft waar je regelmatig extra op je hoede moet zijn; dat je extra alert bent als je je in je eentje in het donker op straat begeeft, dat je je auto op slot doet terwijl je rijdt zodat niet ineens iemand ongevraagd bij je binnen stapt, dat je ongewenst tegen mannelijke geslachtsdelen aankijkt in de tram, dat er een potloodventer in een verborgen hoekje staat opgesteld die zijn regenjas open trekt terwijl je langs wandelt, dat je een hijger aan de lijn krijgt, dat je in een openbaar zwembad “per ongeluk” wordt betast, dat je oplet terwijl je ‘s avonds naar huis fietst. Er is bijna geen vrouw te vinden die nooit last heeft gehad van ongewenste aanrakingen en opmerkingen. Er wordt alleen niet dagelijks aandacht aan besteed omdat je als vrouw niet zo moet zeuren. En vrouwen werken er zelf indirect aan mee, om te laten zien dat ze geen watjes zijn, laat het merendeel intimidatie over zich heen komen om er daarna maar niet te veel over na te denken, het hoort er nou eenmaal bij. Maar nu ineens is het een maatschappelijk probleem? Wat is er daadwerkelijk gebeurd na de spraakmakende uitzending? Wat is de waarheid?

Bij de John de Mol kwam het écht binnen. Hij heeft hardop zijn twijfels geuit of Marco B. wel aan kinderen zou zitten, hij kan het simpelweg niet geloven.
Ondertussen is Marco’s wassen beeld verwijderd uit Madame Tussaud en zijn de eretegels en gevelsteen bij de Gelredome afgeplakt, zijn muziek wordt door sommige radiostations niet meer gedraaid.

Ali B geeft als alibi dat de intimiteiten met wederzijdse goedkeuring plaats hadden. Hij heeft (volgens zijn management) een pauze ingelast om op zijn gezin te focussen.

De regisseur die werd genoemd in het programma, herkent zich niet in het geschetste beeld, hij vindt zichzelf gewoon heel amicaal.

En de bandleider, de muzikant die jarenlang moest doorgaan als de trouwe metgezel van de ultieme powervrouw van Nederland, de vrouw die een media icoon is en het boegbeeld is van haar eigen tijdschrift, Linda. Die bandleider blijkt te lijden aan een seksverslaving. Hij is aan het afkicken in het buitenland.’

‘Dat zijn toch wel stappen in de goede richting. Het zou trouwens een hele vooruitgang zijn als er voor gewone vrouwen nu ook iets verandert. Dat het gevoel zelf medeverantwoordelijk te zijn voor het seksueel grensoverschrijdend gedrag van de dader verdwijnt.‘

‘Er is nog een hele lange weg te gaan. Weet je wie de afkickkliniek van de bandleider betaalt? Zijn ex-vriendin, Linda.’

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug