Deel

advertentie

De perfecte biefstuk bakken… hoe doe je dat precies…

Het is niet echt moeilijk, maar je moet er wel je koppie bijhouden

De perfecte biefstuk bakken… hoe doe je dat precies…

Biefstuk kun je op meerdere manieren klaarmaken. Met een aantal handigheidjes kan iedereen de ideale biefstuk bakken. We geven je alle tips: van het op kamertemperatuur laten komen tot het laten rusten van de biefstuk.

Wie in een restaurant een biefstuk bestelt, krijgt de vraag of je hem rood, rosé of doorbakken wilt. In het Engels spreekt men van ‘rare’, ‘medium’ of ‘welldone’ en in het Frans klinkt het helemaal eetlustopwekkend: ‘bleu’, ‘saignant’ of ‘a point’. Al deze termen duiden op de gaarheid van het vlees, maar indirect ook op de smaak.
Gaarheid beïnvloedt namelijk de textuur en daarmee de smaak. Zoals we allemaal weten, is dat laatste iets zeer persoonlijks, vandaar dat de vraag hoe we onze biefstuk willen belangrijk is. Precieze tijden aangeven voor de verschillende gaarheden is lastig. We hebben te maken met de dikte van het vlees en de temperatuur waarmee het de pan in gaat.
Voor een biefstuk van 100 gram geldt de vuistregel:
2 – 4 minuten rood
4 – 6 minuten rosé en
6 – 8 minuten doorbakken

Stap 1:
Breng het vlees op kamertemperatuur
Het is belangrijk dat biefstuk op kamertemperatuur is voordat je ‘m gaat bakken. De koelkasttemperatuur is circa 6°C en de beoogde kerntemperatuur na het bakken is rond de 60°C. De weg van 6 graden naar 60 is dus een lange weg. En hoe langer je rundvlees bakt, hoe meer vocht er verloren gaat. Daarom is het dus goed om het vlees alvast op (kamer)temperatuur te laten komen.

Stap 2:
Zout het vlees
Over het algemeen wordt aanbevolen om vlees pas ná de bereiding te zouten. Zout onttrekt namelijk vocht uit het vlees waardoor het minder mals wordt. Toch adviseren wij om wel vóór de bereiding te zouten, maar dan wel vlak voordat de biefstuk op de grill of in de pan gaat.
Door het vlees vlak voor de bereiding te zouten, wordt het vocht van de buitenste rand van het vlees naar boven getrokken en vermengt zich met het zout. Hierdoor wordt de smaak van de korst nog lekkerder. Probeer het eens en kijk of je verschil proeft!

Stap 3:
Bakken maar!
Zorg ervoor dat de (olijf)olie en (room)boter in de pan goed heet is. Leg de biefstuk in de pan en schroei op hogere temperatuur de biefstuk dicht. Houd de biefstuk goed in beweging. Bak de biefstuk vervolgens op lagere temperatuur zo’n 2 tot 3 minuten per kant. Hoe korter, hoe roder het vlees. Om de biefstuk lekker sappig te houden, kun je de boter uit de pan met een lepel over het vlees blijven gieten.

Stap 4:
Controleer de gaarheid van het vlees
Met een handig trucje kun je de gaarheid van de biefstuk controleren. Doe je duim en wijsvinger tegen elkaar. Druk nu op de muis van je hand. Dat is het gedeelte onder je duim. Dit voelt zacht aan. Zo voelt een biefstuk als deze rood is. Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, dan komt er al iets meer spanning op. De muis van je hand voelt nu medium. En als je je duim en ringvinger tegen elkaar doet, voelt het als well-done. Nu je weet hoe een goed gebakken biefstuk voelt, kun je jouw biefstukje in de pan controleren.

Stap 5:
Laat het vlees rusten
Waarom moet je die lekkere biefstuk nog even laten rusten als hij uit de pan of van de BBQ komt? Als je het vlees direct uit de pan aansnijdt, komt er een fikse lading vleessap uit en dat is zonde. Door het vlees te laten rusten, krijgt het vlees een stevigere structuur wat het uitlekken van het vleessap tegengaat. Ook wordt de warmte beter verdeeld. Al met al zorgt rusten voor sappiger en malser vlees en daardoor behoudt het zijn smaak. Je kunt biefstuk het beste laten rusten op een warm bord met aluminiumfolie eromheen.

Stap 6:
Op de draad snijden
Je hebt je steak helemaal goed gebakken en even laten rusten, tijd om je biefstuk aan te snijden. Misschien heb je het vaker gehoord: je moet het vlees goed ‘op de draad’ snijden. Maar wat houdt dit in? Leg het vlees voor je neer en kijk goed hoe de groeven (spiervezels) lopen. Lopen ze horizontaal dan snij je het vlees verticaal of andersom. Altijd tegen de draad in. Je zult merken dat het vlees veel malser is dan wanneer je het ‘met de draad’ snijdt.
Eet smakelijk!

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Nog een paar mooie dagen… dus gaan we fijn BBQen

24 september 2021

Ook in het najaar is het in een buitenkeuken of onder een goede overkapping prima vertoeven met een gezellig vuurtje aan

Een najaars-BBQ is een bijzondere ervaring en is voor de echte BBQ-fan dan ook zeker aan te raden. Kaarsjes aan, kleedje op schoot, smartphone in een Bluetooth-speaker met houder en jullie zijn klaar voor een geslaagde avond.

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

24 september 2021

Door: Anouk Mak

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij.

Wijnbullshit

17 september 2021

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Paddenstoelen plukken mag in Nederland, maar is volgens Staatsbosbeheer wel op eigen risico

Per keer mag je 250 gram paddenstoelen voor eigen consumptie plukken

"Dit is ongeveer net zo veel als een bakje champignons", vertelt Florès, auteur van Het grote wildplukboek.

Schroefdop… ooooh kurk

10 september 2021

Door: Renée Bakker

Ooit gehoord van kurk? Ja zo’n kurk in die wijnfles weet je wel. Die je er moeilijk uitkrijgt en dan breekt en dan heb je kurk in de wijn.

Ilka’s ravioli

3 september 2021

Door: Anouk Mak

Drie weken geleden ging de 2021-editie van het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi van start in Bergen. Wat mij betreft het leukste toernooi wat er is en iets waar ik altijd met veel plezier naar uit kijk. Een keer per jaar is het één groot feest bij de familie Donders. Alles is tot in de puntjes geregeld en gastvrijheid staat hoog in het vaandel.

Nigella Lawson: langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

3 september 2021

'Dit is zo'n gerecht dat je onmogelijk maar één keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd

Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm - en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook.

Manzanilla Olé

27 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

“Ik rij zo even langs en drop een doosje Manzanilla achter de deur, leuk om de avond mee af te trappen.”

Makkelijk te maken, maar o… zo lekker

27 augustus 2021

Spaghetti vongole

Dit snelle, klassieke pastagerecht met schelpdieren kan elke dag van de week, maar kun je ook je gasten prima voorzetten.

Wijn in de lucht

20 augustus 2021

Door: Renée Bakker

Ik ben een paar dagen op vakantie geweest naar Valencia, met het vliegtuig. We vlogen met de KLM. In de KLM-businessclass schenken ze goede wijn. Deze wijnen worden uitgekozen door een paar sommeliers die beoordelen welke wijnen er op grote hoogten geschonken kunnen worden.

Deze week een Hollandse klassieker

20 augustus 2021

Gevulde eieren

Gevulde eieren doen de meeste mensen direct denken aan grootmoeders tijd. Maar hoe retro dit gerecht ook is, het blijft onverminderd populair.

Wijn & Spijs

13 augustus 2021

Door: Anouk Mak

Mijn dochter is een groot fan van Ottolenghi. Ze houdt van koken en gebruikt haar creativiteit om een eigen draai aan een gerecht te geven, zo ook aan de gerechten van Ottolenghi. Ze eet geen vlees en kookt soms veganistisch...

Zomerse temperaturen, dus hoogste tijd voor een mediterraans visje

13 augustus 2021

Geroosterde rode mul

Deze mooie, rode vis komt voornamelijk uit de Middellandse Zee. Het visvlees is stevig en heeft een fijne smaak. Je kunt als mulletjes niet verkrijgbaar zijn er rode poontjes of rode zeebrasems voor in de plaats gebruiken. Sinaasappel, olijfolie en ansjovis zijn de traditionele Mediterrane smaakgevers.

Happy ending met Corette

6 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy...

Het weer klaart op de aankomende week, dus…

6 augustus 2021

Haal de BBQ maar weer van stal

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om altijd met pure gerechten te werken. Dit komt de smaak en het eindresultaat altijd ten goede.

Ons wijnstokje

30 juli 2021

Door: Renée Bakker

Mijn wijnliefde heeft een kleine uitbreiding ondergaan. Ik heb namelijk, samen met mijn ouders en zusje, een wijnstokje gekocht. Of eigenlijk een druivenstok natuurlijk. Niet voor in de tuin, nee zeker niet. Op domein Bergen. Op de Bergerweg staat tegenwoordig een wijngaard. Nu ziet u alleen nog maar groene hoezen met hier en daar een takje wat er bovenuit steekt, maar over een paar maanden kunt u er niet meer onopgemerkt langs.

Organiseer eens een Spaanse avond met je vrienden

30 juli 2021

Wat is het authentieke paella recept? Dat vragen veel mensen zich af...

Als je in de toeristische streken in Spanje paella besteld, krijg je vaak paella met zeevruchten. Hoewel paella met zeevruchten er smakelijk en fotogeniek uitziet, is dit niet de authentieke paella zoals deze ooit in de omgeving van de Spaanse stad Valencia ontstaan is.

Wijn en spijs

23 juli 2021

Door Anouk Mak

Het is je vast wel eens overkomen dat een wijn die je normaal gesproken op zichzelf erg lekker vindt opeens erg vlak of zuur smaakt bij het eten.

Extra lekker op warme zomerse dagen…

23 juli 2021

Mediterrane vissoep met rouille

Tijd voor een makkelijke maaltijd: soep! Terwijl de soep zachtjes kookt, kun je zelf nog even snel je e-mail checken of de krant lezen.

Franse kippetjes in de Amsterdamse Garage

16 juli 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van Zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Het mosselseizoen is weer geopend…

16 juli 2021

Fijn recept voor Spaanse mosselen met chorizo

Deze mosselen op Spaanse wijze met tomaat en chorizo maak je makkelijk zelf.

Licht gekoelde rode wijnen

25 juni 2021

Door: Renée Bakker

Met dit warme weer (wat het nu niet zo is, maar hopelijk heel snel weer komt) ben ik vaak niet zo in de mood voor rode wijn. Dan wil ik een lekker koud biertje of een witte wijn ofzo. Rode wijn hoort in de winter. Maar…. eigenlijk ben ik het niet meer met mezelf eens, wat betreft rode winterwijn (ik bedoel trouwens geen glühwein want dat mag alleen op de kerstmarkt).

Noord-Afrikaans koken in een tajine

26 juni 2021

Een tajine is een soort pot, die traditioneel wordt gebruikt in de Algerijns, Marokkaanse keuken

Het aantal gerechten dat u kunt bereiden in een tajine is enorm. Zo hebben wij voor u vandaag een heerlijke variatie met kip, olijven en citroen.

Doe eens Duits!

18 juni 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

De laatste maanden ben ik helemaal into Duitse wijnen. Duitsland staat vooral bekend om zijn Riesling wijnen van wereldklasse.

De nieuwe haring is inmiddels gearriveerd…

18 juni 2021

Maar eet jij hem wel zoals het heurt? En wat voor wijn moet je erbij drinken

Volgens haringkenner Huib Stam, die onder meer een boek over de vis schreef, kan een uitje beter achterwege worden gelaten om de smaak van de haring optimaal te kunnen beleven. "Het aroma van haring is delicaat. Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren."

Klotsen met Chantal Janzen (filmpje)

11 juni 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en...

Koude soep… smaakvol en verkoelend op een zomeravond

11 juni 2021

Gazpacho met gegrilde paprika

Met warm weer zet je snel en makkelijk deze koude tomatensoep op tafel met gegrilde paprika en komkommer.

Wit, roze of wit rosé?

4 juni 2021

Door: Renée Bakker

Mijn vriendinnetjes zijn niet zulke wijnneusjes zoals ik. Ze houden wel van een goed glas wijn maar de theorie erachter gaat een beetje te ver. Ze weten dat wijn van druiven wordt gemaakt maar daar houdt het wel een beetje op.

Hollandse nieuwe… nog 11 nachtjes slapen

4 juni 2021

Op dinsdag 15 juni organiseert het Nederlands Visbureau de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2021

De traditionele veiling van het eerste vaatje haring zal op deze datum worden georganiseerd, waarvan de opbrengst aan de Stichting Ambulance Wens wordt geschonken. Daags erna, vanaf woensdag 16 juni, zal de Hollandse Nieuwe weer overal te koop zijn.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

28 mei 2021

Een wijn met een verhaal...

Ik zat laatst met een vriendin aan een glas wijn, ze vertelde me dat bij haar pas iets over een wijn blijft hangen als er een verhaal achter zit. “De druif en waar het vandaan komt. doet me nooit zoveel, het gaat mij om het achterliggende verhaal."

De temperaturen lopen op, dus hoogste tijd voor een zomerse salade

28 mei 2021

Sla wraps met Mexicaans gehakt

Een lekkere lichte avondmaaltijd, als het straks weer mooier weer wordt, of een fijne snelle lunch.

Wat dacht je van high tea sandwiches tijdens de pinksterdagen?

21 mei 2021

Minisandwiches met gerookte zalm, komkommer en zalmeitjes

Snijd de korstjes van het wit casinobrood. Besmeer met zuivelspread bieslook. Verdeel de gerookte zalm over de helft van de sneetjes. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in linten en dep droog met keukenpapier. Verdeel de komkommer dakpansgewijs over de zalm. Leg de andere helft van de sneetjes brood met de zuivelspread naar beneden erop. Snijd kruislings twee keer door. maak het extra lekker met zalmeitjes.

Wat worden we geacht te eten met Pinksteren?

21 mei 2021

Eerlijk gezegd hebben we geen idee...

Met kerst eten we runderrollade, met Pasen eieren, maar wat eten we eigenlijk met Pinksteren? Ik heb wat om me heen gevraagd en niemand gevonden die een specifieke pinkstermaaltijd kon noemen.

Wijn maken, de edele kunst van het opvoeden

21 mei 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Terug