De padden komen weer uit hun winterslaap

Op vijf plekken in de gemeente Bergen zullen in februari en maart in de avonduren weer tientallen vrijwilligers te zien zijn

Met een zaklamp en met reflecterende hesjes aan, doen zij hun best zoveel mogelijk amfibieën te behoeden voor een wisse dood in het verkeer. Maar er is dringend behoefte aan meer vrijwilligers op alle hieronder genoemde locaties.

In de komende weken komt bij padden, salamanders en kikkers het ‘voorjaarsgevoel’ weer boven. Bij temperaturen van 8-10 °C in de avonduren en vochtige omstandigheden verlaten ze hun winterverblijfplaats in het bos of de duinen. Ze trekken naar sloten en poelen in de polder om daar hun eitjes af te zetten. Op sommige plekken in onze gemeente moeten ze drukke straten of wegen oversteken en vallen er nogal wat ‘verkeersslachtoffers’. Op een aantal plaatsen in de gemeente Bergen zijn schermen en faunatunnels aanwezig om voor een veilige oversteek van de dieren te zorgen. Dat is lang niet overal mogelijk en dan zijn vrijwilligers actief om de dieren in de avonduren van de weg of het fietspad op te pakken en veilig over te zetten. Op andere plaatsen worden in de ochtend emmers aan het einde van de schermen gecontroleerd en de dieren overgezet.

In de gemeente Bergen zijn vijf groepen vrijwilligers actief
De paddenwerkgroep Schoorl ([email protected]) zorgt voor een veilige oversteek van de dieren over de Duinweg langs het gedeelte tussen de ingang hotel blooming en de Teugelaan.
De paddenwerkgroep Nesdijk Bergen ([email protected]) neemt een gebied van de hoek Sluislaan-Mosselenbuurt via de Lijtweg tot het begin van de Nesdijk onder haar hoede. Hier worden veel padden, kikkers en salamanders in de avond van de weg opgepakt door de vrijwilligers en naar de sloot gebracht.
De paddenwerkgroep Natteweg/Jan Leijenlaan ([email protected]) is onder leiding van Helena Perez actief op het deel Natteweg bij de Westerweg en Jan Leijenlaan.
Vrijwilligers van de paddenwerkgroep Herenweg Bergen ([email protected]) zijn actief langs de Herenweg van de Franschman tot restaurant Het Woud. Zij legen hier in de ochtenduren de emmers die aan het einde van de schermen zijn ingegraven.
En tenslotte worden door de paddenwerkgroep Camperduin ([email protected]) amfibieën over de Heereweg geholpen tussen Hargen en strandopgang Camperduin.

Er zijn overigens nog wel meer plekken in de gemeente Bergen waar dieren straten of wegen oversteken, maar waar helaas nog geen vrijwilligers zijn. Het zou mooi zijn als daar ook iets aan gedaan kan worden. Verder kunnen trekkende padden en kikkers in straatkolken of vijvers en poelen met te steile overs terechtkomen. Je kunt ze er zelf uithalen en bij de sloot zetten. Verder zijn er eenvoudige middelen beschikbaar, zoals het aanbrengen van een trapje in een straatkolk of, bij uw vijver, een stukje gaas aan de kant aanbrengen om de dieren de gelegenheid te geven er zelf uit te klimmen.

Wilt u zich inzetten voor een veilige paddentrek? Meld u aan als vrijwilliger via een van bovengenoemde e-mailadressen. Of wilt u verkeersslachtoffers melden? Neem dan ook contact op met de coördinator van een van de genoemde werkgroepen bij u in de buurt in de gemeente Bergen.
De (contact)gegevens van deze werkgroepen zijn tevens te vinden op de website van Ravon (www.padden.nu)

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.