De mistral
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 12 mei 2023
Nu de zomer voor de deur staat is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.
In de Provence waait namelijk de mistral. De mistral is een krachtige noordelijke, koude wind. Zo krachtig dat de Romeinen de wind zelfs ‘magistralis’ noemden, oftewel ‘meesterlijk’.
De mistral ontstaat wanneer een koude lucht, afkomstig vanuit de poolstreken, zuidwaarts naar de Golf van Genua waait. Door het warme water van de Golf ontstaat een actieve depressie, ook wel de Genua-laag genoemd. Deze depressie vergroot de luchtdrukverschillen en vervolgens gaat het harder waaien. De mistral waait via de Alpen naar het Rhônedal en vervolgens richting de Provence.
De mistral kan veel schade veroorzaken voor de Fransen en wordt vaak als onrustig ervaren, soms waait het namelijk wel 100 dagen per jaar met windkracht 9 of hoger. Of zoals de locals zeggen: ‘the wind can blow the ears off a donkey’ maar dan in het Frans.
Maar wat betekent die wind eigenlijk voor de wijngaard?
Wind is onderdeel van het terroir (alle natuurlijke invloeden zoals ligging, bodem en klimaat) van de wijngaard. Tijdens de mistral klaart het vaak op en is het onbewolkt maar als de wind de Middellandse zee heeft bereikt, ontstaan er flinke buien.
De Provence wordt gelukkig beschermd door de heuvelruggen maar de wind heeft alsnog grote invloed op het klimaat. De mistral zorgt namelijk voor verkoeling in de wijngaarden. Deze verkoeling is noodzakelijk om de frisheid in de wijnen te behouden. Zonder de mistral zouden de rosé wijnen een stuk minder aangenaam zijn, ben ik bang.
De wind is ook positief in de lente, wanneer het vriest en de knoppen kunnen bevriezen. Door de luchtbeweging verhoogt de temperatuur een aantal graden. In Nieuw-Zeeland zetten ze bijvoorbeeld in de koude, vroege ochtenden helikopters in voor de luchtcirculatie om bevriezing te voorkomen. Dat is in de Provence niet nodig.
In de zomer stijgt in de meeste wijngaarden de vochtigheidsgraad. Hier komt vaak ook regen bij. Dit is gevaarlijk voor ziektes zoals valse meeldauw. Valse meeldauw is een schimmel en komt vaak voor bij klassieke rassen. Het recept voor valse meeldauw is broeierig weer: als het geregend heeft en de temperatuur stijgt. Een briesje wind door de wijngaarden kan dit voorkomen.
Een haat-liefdeverhouding met wind dus. Ik kan mij daar wel in vinden, als ik op de fiets zit, is de wind niet zo leuk maar als ik vervolgens op het strand lig, met een glas Provence, vind ik dat briesje toch best wel lekker.
Proost!
Renée