De lekkerste wijn voor een paasbrunch
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 7 april 2023
Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.
Ik ben groot fan van Eggs Benedict. Ik vind de versie met zalm het allerlekkerste. Ik heb het nog nooit zelf durven maken, maar misschien komt daar dit jaar wel verandering in. Bij een lunch of brunch is het natuurlijk meteen feestelijk met een glaasje bubbels. Een cava (van Anouk!) of een Crémant d’Alsace bijvoorbeeld. Fris, lange afdronk en een goede combinatie met de Hollandaisesaus en zalm.
De gevulde eitjes mogen vanzelfsprekend niet ontbreken op een paasbrunch. Een glaasje bubbels kan hier ook bij geserveerd worden, maar pas op voor de zuren. Als je de eieren vult met bijvoorbeeld mayonaise en/of augurken kan een ‘zuurdere’ wijn nog zuurder ervaren worden in de mond. Een vollere witte wijn is dus geschikt, een chardonnay uit de Bourgogne bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik frisse wijn beter passen bij een lunch maar vanwege de zuren moet het wel een rondere wijn zijn. Een pinot blanc of pinot gris uit de Alsace bijvoorbeeld, ook heerlijk als je ‘s avonds nog asperges gaat eten.
Een hartige quiche met kaas en groenten is ook altijd welkom bij de brunch. Daar kan je flink wat kanten mee op. Weer blijf ik in de frisse hoek met een groen tintje. Grüner Veltliner is daarvoor de beste kandidaat als je het mij vraagt. Maar ik zou Renée niet zijn als ik niet nog even verder speur naar wat spannendere combinaties. Een vinho verde uit Portugal zou ook een goede kandidaat kunnen zijn. Vinho verde heeft vaak een licht bubbeltje, ik ben daar persoonlijk niet zo’n fan van. Ik zou daarom gaan zoeken naar een stille vinho verde. Vorig jaar met de paasbrunch heb ik een albariño gedronken uit Rias Baixas in Spanje. Zeker een aanrader. Mineralig, fris maar wel vol. Ook lekker bij een visje.
Om de brunch af te sluiten komen natuurlijk de paaseitjes op tafel. Waarschijnlijk met een verrukkelijke cappuccino, maar voor de leuk heb ik nog wat wijnideetjes. De meest klassieke combinatie met chocolade is Banyuls uit Frankrijk. Een beetje een zoetje en aroma’s van rood fruit. Brachetto D’ Acqui uit Piemonte Italië is ook een goede optie. Dit is een mousserende rode wijn met een zoet aroma van rood fruit met een laag alcoholgehalte gemaakt van de brachetto druiven. Of we houden het klassiek met een glas Ruby port.
Vervolgens sluit ik mijn brunch af met een glaasje fruitige rosé op het terras, heerlijk. Uit de Provence het liefste of Languedoc. Genieten geblazen dus.
Proost!
Renée