Deel

advertentie

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

Door: Renée Bakker

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Ik ben groot fan van Eggs Benedict. Ik vind de versie met zalm het allerlekkerste. Ik heb het nog nooit zelf durven maken, maar misschien komt daar dit jaar wel verandering in. Bij een lunch of brunch is het natuurlijk meteen feestelijk met een glaasje bubbels. Een cava (van Anouk!) of een Crémant d’Alsace bijvoorbeeld. Fris, lange afdronk en een goede combinatie met de Hollandaisesaus en zalm.

De gevulde eitjes mogen vanzelfsprekend niet ontbreken op een paasbrunch. Een glaasje bubbels kan hier ook bij geserveerd worden, maar pas op voor de zuren. Als je de eieren vult met bijvoorbeeld mayonaise en/of augurken kan een ‘zuurdere’ wijn nog zuurder ervaren worden in de mond. Een vollere witte wijn is dus geschikt, een chardonnay uit de Bourgogne bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik frisse wijn beter passen bij een lunch maar vanwege de zuren moet het wel een rondere wijn zijn. Een pinot blanc of pinot gris uit de Alsace bijvoorbeeld, ook heerlijk als je ‘s avonds nog asperges gaat eten.

Een hartige quiche met kaas en groenten is ook altijd welkom bij de brunch. Daar kan je flink wat kanten mee op. Weer blijf ik in de frisse hoek met een groen tintje. Grüner Veltliner is daarvoor de beste kandidaat als je het mij vraagt. Maar ik zou Renée niet zijn als ik niet nog even verder speur naar wat spannendere combinaties. Een vinho verde uit Portugal zou ook een goede kandidaat kunnen zijn. Vinho verde heeft vaak een licht bubbeltje, ik ben daar persoonlijk niet zo’n fan van. Ik zou daarom gaan zoeken naar een stille vinho verde. Vorig jaar met de paasbrunch heb ik een albariño gedronken uit Rias Baixas in Spanje. Zeker een aanrader. Mineralig, fris maar wel vol. Ook lekker bij een visje.

Om de brunch af te sluiten komen natuurlijk de paaseitjes op tafel. Waarschijnlijk met een verrukkelijke cappuccino, maar voor de leuk heb ik nog wat wijnideetjes. De meest klassieke combinatie met chocolade is Banyuls uit Frankrijk. Een beetje een zoetje en aroma’s van rood fruit. Brachetto D’ Acqui uit Piemonte Italië is ook een goede optie. Dit is een mousserende rode wijn met een zoet aroma van rood fruit met een laag alcoholgehalte gemaakt van de brachetto druiven. Of we houden het klassiek met een glas Ruby port.

Vervolgens sluit ik mijn brunch af met een glaasje fruitige rosé op het terras, heerlijk. Uit de Provence het liefste of Languedoc. Genieten geblazen dus.

Proost!
Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug