De kurkentrekker van opa & oma
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 8 april 2022
Mijn opa & oma zijn 55 jaar geleden getrouwd. Op hun trouwdag hebben ze een kurkentrekker cadeau gekregen. Vijfenvijftig jaar later sta ik afgelopen vrijdag te klooien met die kurkentrekker met de gedachte: ‘voor dit soort dingen neem ik dus de volgende keer mijn eigen kelnersmes mee’, ‘hoezo hebben zij niet een kelnersmes’, ‘hoe werkt dit?’ ‘Waar is oma?’
Iedereen lachte mij uit dat ik als opgeleid sommelier niet met die kurkentrekker overweg kon.
Voor de mensen die het zich afvragen: aan het einde van de avond heb ik de fles opengekregen. Het is eigenlijk best makkelijk.
Er ontstond natuurlijk een gesprek over die kurkentrekker want eigenlijk is deze kurkentrekker veel makkelijker in gebruik dan een kelnersmes én de kurk kan bijna niet breken.
Dus ik ben weer een onderzoekje gestart. Wat blijkt: het kelnersmes is ontstaan in 1882, een pittig tijdje geleden dus, met als voordelen dat het kelnersmes kleiner is en dus makkelijk meegenomen kan worden (vooral handig in de horeca natuurlijk, of voor mensen zoals ik die altijd, behalve afgelopen vrijdag, een kelnersmesje bij de hand hebben).
De kurkentrekker is geboren rond het jaar 1680 toen de eerste flessen met een kurk als afsluiting ‘de markt opkwamen’.
De kurkentrekker van opa & oma is ontworpen door Charles Chinnock. Hij ontwierp deze kurkentrekker in 1862. Dit ontwerp is het basisontwerp van de moderne kurkentrekkers die jullie vast ergens in de keukenlade hebben liggen.
Wij gebruiken vandaag de dag meestal een kelnersmes, maar waarom?
Een kelnersmes is veel eleganter dan een kurkentrekker, zie je het al voor je? Je bestelt een lekkere fles wijn in de horeca en ik kom aan tafel met de kurkentrekker van opa & oma. Ziet er niet zo chique uit denk ik. Maar, wat dachten jullie van de schroefdop? Dan is de beleving ook meteen weg toch?
Een kelnersmes is sowieso handiger in de horeca omdat er ook een doplifter op zit, dus flesjes cola of bier openen is geen probleem en dat met één hand!
Het gebruik van het kelnersmes vraagt weinig inspanning, ook niet geheel onbelangrijk (zeker na een paar glaasjes). Het kelnersmes bevat een klein mesje, waarmee de capsule van de fles kan worden losgesneden.
Ik ben denk ik al ongeveer honderd kelnersmessen kwijtgeraakt. Opa & oma hebben door de jaren heen wel modernere kurkentrekkers gekregen, maar die zijn allemaal gesneuveld. Ik vind het dus erg bijzonder dat deze kurkentrekker al 55 jaar oud is en nog steeds gebruikt wordt. Wisten jullie trouwens dat wijnmuseum Vivanco in La Rioja 3500 verschillende soorten kelnersmessen heeft liggen? Ik heb het museum wel eens eerder aangeraden en dat blijf ik doen, dit keer vanwege de kelnersmessen! En onthoud: “een goede wijn begint met het openen van de fles.”
Proost!
Renée
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.