De in Bergen aan Zee geboren Jens Bommezij werd uiteindelijk geen matroos maar kunstenaar

Jens Bommezij vertrok in de jaren zeventig vanuit het ouderlijk huis in Bergen aan Zee naar de Koninklijke Marine

De in Bergen aan Zee geboren Jens Bommezij werd uiteindelijk geen matroos maar kunstenaar

De gedroomde grote reizen zou hij nooit maken; Bommezij voelde zich niet thuis binnen de marinecultuur en verruilde al snel zijn matrozenkostuum voor een leven als kunstenaar en graficus. Hoewel hij Japan nooit zou bezoeken ontwikkelde hij een liefde voor de schoonheid van Japanse kunst, in het bijzonder houtsnijwerk en haiku’s. Bommezij overleed vorig jaar aan de dodelijke spierziekte PSMA.

Een ode aan een Bergenaar: Jens, is vanaf 11 februari te zien in de Amsterdamse Portrait Gallery Studio. Een persoonlijk verhaal en portret van Bergenaar Jens Bommezij (1956-2021). Samengesteld door Koos Breukel, Marc Labadie en Harm Mouw.

Portrait Gallery Studio
Marineterrein Amsterdam
Kattenburgerstraat 5
gebouw 003 D
1018 JA Amsterdam


Honderden gedichten, tekeningen en schilderijen van kunstenaar Jens Bommezij zijn de komende tijd te zien in de galerie. De bijzondere expositie is een eerbetoon aan de overleden kunstenaar, die in Bergen aan Zee is geboren. Wie het werk van Jens Bommezij ziet, denkt aan kraaien. Jens sloeg het gedrag van deze vogels eens gade tijdens een vakantie en raakte gefascineerd. De kraaien bleken een inspiratie voor tientallen Japanse haiku, een dichtbundel vol en net zoveel tekeningen en schilderijen.

Natuur
Als het niet over kraaien gaat, dan is het wel iets anders in de natuur dat hem inspireert. “Wat ik zie, wil ik omzetten in poëzie en in beeld. Soms maak ik eerst een tekening en komt het gedicht later, of andersom. De gedichten van Jens zijn zogeheten haiku, uiterst beknopte teksten die aan bepaalde regels moeten voldoen. “Je leest ze in vijf seconden, maar ik heb wel eens twee jaar over een gedicht gedaan omdat ik een bepaald woord niet kon vinden.”

Curriculum Vitae
Geboortejaar 1955
Geboorteplaats Bergen aan Zee

Opleiding
2006/2008 Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam (Master Kunsteducatie)
2004/2005 Academie voor Beeldende Vorming, Amsterdam (1ste graad Tekenen)
1990//1992 Middlesex University, London (Master of Computer Graphics in Arts)
1978/1983 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (Vrije Grafiek/ Schilderen)

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

De in Bergen aan Zee geboren Jens Bommezij werd uiteindelijk geen matroos maar kunstenaar De in Bergen aan Zee geboren Jens Bommezij werd uiteindelijk geen matroos maar kunstenaar De in Bergen aan Zee geboren Jens Bommezij werd uiteindelijk geen matroos maar kunstenaar